Rezervele valutare mondiale înregistrează o scădere record în acest an

Rezervele valutare mondiale înregistrează o scădere record în acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2022

Rezervele valutare mondiale scad într-un ritm record, pe măsură ce băncile centrale din India și până în Cehia intervin pentru susținerea monedelor, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

De la începutul anului și până în prezent, rezervele valutare mondiale au scăzut cu aproape 1.000 de miliarde de dolari, sau 7,8%, până la 12.000 de miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare scădere înregistrată de la debutul colectării datelor de către Bloomberg în 2003.

CONFIRMARE Guvernul amână din nou sistemul de garanție - returnare a ambalajelor. ”Să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deșeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în șanțuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri.” CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul amână din nou sistemul de garanție - returnare a ambalajelor. ”Să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deșeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în șanțuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri.”

O parte din această scădere se datorează pur și simplu modificării valorii diferitelor valute. În condițiile în care dolarul american a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii în raport cu alte valute de rezervă, precum euro sau yenul, această modificare a redus și valoarea în dolari a reținerilor în alte valute. Însă diminuarea reflectă de asemenea tensiunile de pe piețele valutare care forțează un număr din ce în ce mai mare de bănci centrale să recurgă la rezervele lor pentru a contracara deprecierea, scrie Agerpres.

De exemplu, rezervele Indiei au scăzut cu 96 de miliarde de dolari în acest an, până la 538 de miliarde de dolari. Banca Centrală a Indiei a precizat că modificările în valoarea activelor au fost responsabile pentru 67% din declinul rezervelor, ceea ce sugerează că restul s-a datorat intervențiilor pentru susținerea monedei.

Japonia a cheltuit a aproximativ 20 de miliarde de dolari în luna septembrie pentru a încetini deprecierea yenului, aceasta fiind prima intervenție a Băncii Japoniei pentru a susține yenul după 1998. Intervențiile în sprijinul coroanei au făcut ca rezervele Băncii Naționale a Cehiei să scadă cu 19% începând din luna februarie.

"Toate acestea fac parte dintr-un catalog de simptome de tipul canarului într-o mină de cărbune. Încep să apară crăpături. Iar aceste steaguri roșii vor apărea din ce în ce mai des", a declarat Axel Merk, director de investiții la Merk Investments.

Chiar dacă amploarea declinului este una extraordinară, practica utilizării rezervelor valutare pentru a apăra monedele nu este ceva nou. Băncile centrale cumpără dolari și își acumulează rezervele pentru a încetini aprecierea monedei atunci când au loc intrări masive de capital străin. În perioade dificile, aceleași bănci centrale recurg la rezervele lor pentru a diminua impactul venit de pe urma ieșirii capitalurilor.

Majoritatea băncilor centrale au încă la dispoziție suficientă muniție pentru a continua intervențiile, dacă aleg să facă asta. Rezervele valutare ale Indiei sunt în continuare cu 49% mai mari decât erau în 2017, suficiente pentru a plăti pentru nouă luni de importuri. În schimb, pentru alte țări, rezervele valutare se epuizează rapid. După ce au scăzut cu 42% în acest an, rezervele valutare de 14 miliarde de dolari ale Pakistanului nu sunt suficiente pentru a acoperi trei luni de importuri. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rezerve vautar
india