Prețul gazelor a sărit cu 40% din cauza riscului de grevă la unele facilități de GNL din Australia

Prețul gazelor a sărit cu 40% din cauza riscului de grevă la unele facilități de GNL din Australia
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2023

Prețurile de referință la gaze naturale pe piața din Europa au revenit miercuri peste pragul de 40 de euro pentru un Megawatt-oră, pe fondul unei posibile greve a muncitorilor de la unele facilități de gaze lichefiate din Australia, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În jurul orei 3:43 p.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creștere cu 30%, până la 40,35 euro pentru un Megawatt-oră, după ce în cursul ședinței au fost înregistrate creșteri de până la 40%, scrie Agerpres.

FOTO Advent preia brandul australian de modă Zimmermann, evaluat la 1 miliard de dolari. Al doilea acord major din acest an pentru un brand australian CITEȘTE ȘI FOTO Advent preia brandul australian de modă Zimmermann, evaluat la 1 miliard de dolari. Al doilea acord major din acest an pentru un brand australian

Angajații din Australia ai firmelor Chevron Corp. și Woodside Energy Group Ltd. au votat în favoarea demarării unei greve, care este posibil să afecteze livrările de gaze naturale lichefiate ale Australiei, ceea ce ar pune presiune pe piața mondială de GNL. Deocamdată nu este clar când anume ar urma să fie declanșată greva, dacă se va ajunge la această formă de protest.

Nick Campbell, director la firma de consultanță Inspired Plc., spune că este posibil ca cumpărătorii asiatici să vină cu oferte mai mari pentru a-și garanta importurile de gaze lichefiate și a înlocui livrările din Australia care ar putea să fie perturbate, iar această situație ar afecta și Europa. "Gazele lichefiate au devenit o sursă importantă de aprovizionare în mixul de gaze european și de acea orice semnal că aceste livrări sunt în pericol duce la o creștere a prețurilor", spune Nick Campbell.

Există și alți factori care au impulsionat prețul gazelor în ultima perioadă. Printre acestea se numără diminuarea importurilor de gaze lichefiate în Europa în ultima lună și livrările în creștere din Europa în Ucraina, care are capacități de depozitare disponibile. Potențialele întârzieri în lucrările de mentenanță la facilitățile de gaze din Norvegia reprezintă și ele un risc. Însă pentru moment acești factori sunt contracarați de cererea redusă de gaze precum și de faptul că gradul de umplere a depozitelor din Europa este la un nivel neobișnuit de mare pentru acest moment al anului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
gnl
pret