Prețul zahărului și al produselor dulci a ajuns la cel mai înalt nivel din 2011 încoace

Prețul zahărului și al produselor dulci a ajuns la cel mai înalt nivel din 2011 încoace
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2024

Criza climatică a fost identificată anterior ca o amenințare la adresa cafelei și a berii însă impactul său s-a extins acum la o altă bucurie a vieții: zahărul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Costul la nivel mondial al zahărului a atins cel mai ridicat nivel din 2011 încoace, ca rezultat al îngrijorărilor legate de ratele de scădere a producției din India. Țara s-a confruntat cu o perioadă de secetă extremă care a amenințat culturile și Thailanda, un alt mare producător de zahăr, care se confruntă la acest moment, de asemenea, cu o secetă severă. Cele două țări sunt cei mai mari exportatori de zahăr, după Brazilia, scrie Adevărul.

Penurie fără precedent în Rusia. Oamenii se plâng că nu mai găsesc un aliment de bază în magazine CITEȘTE ȘI Penurie fără precedent în Rusia. Oamenii se plâng că nu mai găsesc un aliment de bază în magazine

Creșterea temperaturilor globale alimentează apariția secetelor și a altor fenomene meteorologice extreme care influențează producția de alimente, inclusiv cea de zahăr, și se așteaptă ca anul 2023 să fie confirmat ca fiind cel mai cald an înregistrat vreodată. Majorarea prețurilor a început deja să se strecoare până și la rafturile de ciocolată, dulciuri și alte deserturi.

Consumatorii americani au consemnat o creștere de 8,9% a prețurilor la zahăr și dulciuri în 2023 și se așteaptă o creștere de 5,6% în acest an, potrivit Departamentului american al Agriculturii, ceea ce depășește cu mult mediile istorice. În noiembrie, Mondelēz, o afacere vastă care include printre mărcile sale Cadbury, Oreo și Toblerone, a avertizat cu privire la creșterile de prețuri pentru produsele sale.

Va trebui să existe o „creștere directă a prețurilor” pentru consumatori din cauza costului ridicat al zahărului și al cacaoi, a declarat Dirk Van de Put, directorul executiv al Mondelēz, pentru Bloomberg.

Marile corporații au o serie de motivații pentru creșterea prețurilor, a avertizat Gernot Wagner, economist specializat în climă la școala de afaceri a Universității Columbia, dar amenințarea de fond reprezentată de schimbările climatice nu poate fi negată.

„Vremea extremă afectează alimentele - acum un an era vorba de avocado, acum este vorba de zahăr. Inflația climatică este un lucru și se înrăutățește. Este convenabil pentru proprietarul Oreo să arate cu degetul schimbările climatice pentru o creștere a prețului, dar este și de înțeles”, a spus Wagner.

Problemele legate de producția de zahăr au fost accentuate de pericolul limitării exporturilor din partea țărilor care produc zahăr, pentru a-și menține rezervele proprii de această marfă, și de problema blocajelor portuare din Brazilia, care au împiedicat exporturile.

Prețul și importul de zahăr în SUA sunt afectate de diverse reglementări, ceea ce înseamnă că consecințele prețurilor ridicate ale zahărului vor fi mai mici decât în unele alte țări. Impactul va fi resimțit cel mai puternic de țările în curs de dezvoltare și de agricultorii de subzistență, potrivit lui Joseph Glauber, cercetător senior la International Food Policy Research Institute.

Stellantis închide istorica fabrică Fiat din Polonia și concediează 486 de persoane CITEȘTE ȘI Stellantis închide istorica fabrică Fiat din Polonia și concediează 486 de persoane

„Nu există nicio îndoială că prețurile la zahăr sunt foarte, foarte ridicate și vor rămâne ridicate până când vom vedea că efectele fenomenului El Niño se vor diminua”, a declarat Glauber, cu referire la evenimentul climatic periodic care va accelera și mai mult temperaturile globale în acest an.

Studiile au arătat că încălzirea globală va afecta serios capacitatea unor țări precum China de a cultiva orez în volumele actuale, în timp ce cercetătorii au constatat că producția globală de porumb ar putea scădea cu 24% până în 2030. Între timp, schimbările de temperatură și de precipitații ar putea ajuta alte culturi, cum ar fi grâul, să se dezvolte în locuri precum Rusia și Canada, unde în prezent este prea frig pentru a fi cultivate.

În general, inflația alimentară la nivel mondial ar putea ajunge la 3% pe an până în anii 2030 din cauza crizei climatice, dacă nu se întreprind măsuri majore de adaptare, se arată într-un document de lucru al Băncii Centrale Europene publicat anul trecut.

Șocul actual al prețurilor în curs de desfășurare în cazul zahărului ne reamintește că ipotezele anterioare privind producția de alimente vor trebui să fie abandonate, a avertizat Wagner.

viewscnt
Afla mai multe despre
zahar
pret