Prețurile la gaze în Europa au crescut cu 60% în două zile

Prețurile la gaze în Europa au crescut cu 60% în două zile
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2021

Cotațiile la gaze naturale au atins miercuri noi recorduri istorice pe piața de referință din Europa, ceea ce duce creșterile cumulate înregistrate în ultimele două zile la 60%, pe măsură ce impactul majorării costurilor la energie s-a răsfrânt asupra piețelor de acțiuni și obligațiuni, iar oficialii UE au tras un semnal de alarmă, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

La hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Olanda cotațiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au crescut miercuri cu până la 40%, la un nivel record de 162,12 euro pentru 1 MWh, după ce marți au încheiat ședința cu o creștere de 20%, scrie Agerpres.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

"Creșterea actuală a prețurilor energiei în Europa este cu adevărat unică. Niciodată până acum prețurile nu au crescut atât de mult și atât de repede", au reacționat analiștii de la Société Générale.

"Este aproape imposibil să justifici de ce se mișcă atât de rapid și atât de sus", a spus și Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Mai multe state europene, inclusiv Franța și Spania, au cerut Uniunii Europene să ia măsuri urgente pentru a limita impactul creșterii explozive a prețului gazelor asupra gospodăriilor.

În acest context, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a promis miercuri că până la finele acestui an va prezenta un plan de reformare a pieței gazelor.

"Șocul prețurilor nu poate fi subestimat. Afectează cetățenii noștri, în special gospodăriile vulnerabile, slăbește competitivitatea și se adaugă presiunilor inflaționiste", a spus Kadri Simson, la o dezbatere organizată de Parlamentul European.

Renault va primi aproape un miliard de dolari din partea diviziei de servicii financiare CITEȘTE ȘI Renault va primi aproape un miliard de dolari din partea diviziei de servicii financiare

Între timp, Europa continuă să concureze cu Asia pentru livrările de gaze naturale lichefiate. În pofida prețurilor record din Europa, importatorii de GNL din Asia sunt dispuși în continuare să plătească o primă peste prețurile de referință din Olanda pentru a-și asigura aprovizionarea pentru iarnă, susțin traderii din Singapore. Aceasta înseamnă că Europa va avea dificultăți în a-și asigura livrările suplimentare de GNL de care are nevoie.

"Ne confruntăm cu o situație excepțională. Piața mondială a gazelor nu a fost niciodată într-o situație în care Asia și Europa au fost obligate să concureze pentru fiecare cargo de GNL disponibil, deoarece se presupunea că Europa va beneficia de o aprovizionare confortabilă prin gazoducte", subliniază analiștii de la firma de consultanță Engie EnergyScan. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret