Profiturile generate de parcurile europene de energie fotovoltaică s-au prăbușit la minime istorice, ceea ce a creat îngrijorări că extinderea capacităților va duce la continuarea scăderii prețurilor, transmite Bloomberg.
Cele mai clare cifre vin din Spania, unde așa-numita 'rată de captare', un indicator important care măsoară profitabilitatea pentru activele din domeniul energiilor regenerabile, s-a situat la o medie de doar 7% în luna aceasta, comparativ cu una de 43% în urmă cu un an, arată datele furnizate de London Stock Exchange Group Plc.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Sezonul de producție a energiei fotovoltaice în Europa devine mai lung și mai puternic, agravat de un val de noi capacități care inundă cu electricitate rețeaua. Însă asta afectează randamentele producătorilor și îi sperie pe investitori, în special în Spania și Franța, unde în primăvara aceasta au fost mai multe săptămâni cu cer senin, scrie Agerpres.
'Cel mai mare risc pentru extinderea regenerabilelor este diminuarea profitabilității în sectorul fotovoltaic. Rate de captură mai mici subminează argumentul de afaceri pentru energia fotovoltaică, punând în pericol obiectivele politice pentru energia fotovoltaică', spune Nathalie Gerl, analist șef pe electricitate la LSEG.
Potrivit datelor BloombergNEF, capacitățile fotovoltaice ale Spaniei au explodat până peste 50 de Gigawați, de șase ori mai mari decât erau în urmă cu un deceniu. Acest trend rapid de creștere este unul similar cu cel înregistrat la nivelul întregii Europe, stimulat, parțial, de o scădere dramatică a prețului panourilor fotovoltaice.
În Franța, rata de captură este la un minim istoric de 13%, în condițiile în care capacitățile fotovoltaice sunt de cinci ori mai mari decât erau în urmă cu un deceniu.
Atunci când producția de electricitate depășește cererea, apare o problemă pentru că capacitățile bateriilor conectate la rețelele din Europa nu țin pasul cu explozia regenerabilelor. În condițiile în care producția excedentară nu poate fi stocată, supraproducția duce la căderea prețurilor la electricitate, uneori chiar și în teritoriul negativ.

Rata de captură, care compară prețul la electricitate primit de un parc fotovoltaic cu prețul mediu de pe piața angro, este mai mică în Spania și Franța decât în Germania, unde prețurile sunt mai mari și rata de captură este de peste 50%.
Rata de captură din Spania este cea mai mică din Europa și ar fi putut să fie și mai mică dacă luna aceasta nu ar fi fost luată decizia ca parcurile fotovoltaice să reducă producția. Această modificare a coincis cu o majorare a producției centralelor pe gaze pentru a stabiliza rețeaua, după blackout-ul la nivel național care a avut loc în luna aprilie.