Producătorii de lapte din întreaga lume sunt în pragul unei crize

Producătorii de lapte din întreaga lume sunt în pragul unei crize
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iul 2020

Producătorii de lapte din întreaga lume se confruntă cu o criză existențială în contextul în care au aruncat milioane de litri, au redus producția și au vândut vacile mai bătrâne, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În replică, guvernele au venit cu stimulente monetare care au oferit un sprijin pe moment, astfel că la bursa de la Chicago cotațiile futures s-au dublat în ultimele două luni. Însă după ce ajutoarele guvernamentale vor înceta mulți producători se vor confrunta din nou cu o alegere dificilă: să suporte pierderi sau să închidă ferma?, scrie Agerpres.

Vânzările online sunt estimate să ajungă la 6,5 trilioane dolari până în 2023, față de 3,5 trilioane dolari în 2019 CITEȘTE ȘI Vânzările online sunt estimate să ajungă la 6,5 trilioane dolari până în 2023, față de 3,5 trilioane dolari în 2019

Chiar dacă restricțiile impuse în perioada pandemiei încep să fie relaxate, o creștere economică mai modestă înseamnă că vor fi diminuate bugetele alocate pentru mesele la restaurant și chiar și comenzile pentru livrarea de mâncare la domiciliu. Aceasta este o lovitură pe care industria lactatelor nu va putea să o suporte. Chiar și cu stimulentele în valoare de miliarde de dolari, șeptelul american ar putea să înregistreze în acest an o contracție record, susține National Milk Producers Federation. Scăderi sunt așteptate și în Europa și Australia, două alte regiuni care sunt vitale pentru exporturile globale.

"Oamenii care au stat în casă între trei și șase luni vor mai comanda o pizza pentru a se uita la un meci de fotbal? Sau își vor economisi banii și vor înceta să mai comande mâncare?", se întreabă Matt Gould, editor la Dairy & Food Market Analyst Inc. "Nu am văzut încă lumina de la capătul tunelului, și chiar dacă prețurile au crescut am putea fi într-o situație dificilă în următoarele trei până la șase luni", adaugă Matt Gould.

Atunci când carantina a fost introdusă, sectorul lactatelor a fost unul dintre cele mai grav lovite la nivel mondial. Consumatorii din întreaga lume mănâncă mult mai multă brânză și unt atunci când iau masa în oraș decât atunci când mănâncă acasă. Pe măsură ce restaurantele s-au închis, fermierii au rămas cu milioane de litri de lapte nevândut pentru care nu au avut altă opțiune decât să îl arunce.

Guvernele au intervenit astfel că SUA a promis 2,9 miliarde de dolari pentru sectorul lactatelor, Uniunea Europeană a promis 30 de milioane de euro iar Australia a alocat și ea fonduri. În replică, la bursa de la Chicago, cotațiile futures au crescut după ce în aprilie au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

Recenta revenire a prețurilor și ajutoarele guvernamentale vor permite unor producători să traverseze această perioadă dificilă, însă nu vor fi suficiente pentru a opri trendul pe termen lung de abandonare a industriei de către fermieri, susține Peter Vitaliano, economist șef la National Milk Producers Federation, ai cărei membri produc două treimi din laptele din SUA.

Potrivit lui Vitaliano, în 2019 șeptelul de vaci de lapte din SUA s-a redus cu un procent record de 9%. "Mă aștept la o scădere similară în acest an", a spus Vitaliano.

Comisia Europeană prognozează și ea că șeptelul de vaci ar putea să scadă cu 0,7% în acest an, după un declin de 1,2% în 2019. De asemenea, aproape 500 de fermieri care produc lapte în Australia au părăsit industria în 2019, iar trendul va continua probabil deoarece costurile de producție sunt mai mari decât prețul de comercializare

Însă chiar și cu diminuarea șeptelurilor, lumea se va confrunta cu livrări abundente, potrivit analiștilor de la Rabobank, care prognozează o creștere de 1% a producției de lapte în al doilea semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în principalele regiuni producătoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
lapte
fermieri