Qatar beneficiază de un rating similar Franței și Coreei de Sud și cu o treaptă peste cel al Marii Britanii

Qatar beneficiază de un rating similar Franței și Coreei de Sud și cu o treaptă peste cel al Marii Britanii
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 ian 2024

Ratingul de credit al Qatarului a fost revizuit în creștere de agenția de evaluare financiară Moody's, pentru prima dată din 2007, deoarece cererea globală solidă pentru gaze naturale lichefiate (GNL) a majorat perspectivele pe termen lung ale statului din regiunea Golfului, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Joi seara, Moody's a îmbunătățit, cu o treaptă, ratingul Qatarului, la "Aa2", al treilea cel mai ridicat din categoria "investment grade" (recomandat pentru investiții), fiind acum la același nivel cu cel al Franței și Coreei de Sud și cu o treaptă peste cel al Marii Britanii, scrie Agerpres.

FOTO Încep lucrările de reabilitare a tramvaiului corporatiștilor CITEȘTE ȘI FOTO Încep lucrările de reabilitare a tramvaiului corporatiștilor

De asemenea, perspectiva atribuită ratingului Qatarului a fost modificată de la pozitivă la stabilă, ceea ce înseamnă că o nouă îmbunătățire este puțin probabilă pe termen scurt. Qatar beneficiază de același nivel al ratingului din partea S&P Global Ratings și cu o treaptă mai scăzută din partea Fitch Ratings.

"Revizuirea în creștere a ratingului Qatarului reflectă opinia Moody's că îmbunătățirea semnificativă a indicatorilor fiscali, realizată în perioada 2021-2023, va fi susținută pe termen mediu. Guvernul va continua să mențină prudența fiscală", apreciază analiștii Moody's, care citează ca un factor pozitiv majorarea producției GNL.

Qatarul a investit zeci de miliarde de dolari pentru a-și crește în următorii trei ani capacitatea de aprovizionare cu aproximativ 60%. După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, Europa a renunțat la gazele rusești, cumpărând GNL din Qatar.

FMI estimează o creștere robustă a economiei în următorii ani.

În ultimii ani, Qatarul și-a redus semnificativ datoria, după ce fusese retrogradat de toate marile agenții de evaluare financiară în 2017. Ponderea datoriei în PIB se situează la aproximativ 40%, de la 73% în 2020, conform FMI. 

viewscnt
Afla mai multe despre
qatar
rating