Recolta slabă de rapiță din Europa pune în pericol oferta mondială

Recolta slabă de rapiță din Europa pune în pericol oferta mondială
scris 26 aug 2020

O nouă recoltă slabă de rapiță în Europa pune sub presiune oferta mondială, chiar dacă în alte părți ale lumii recoltele sunt în creștere, transmite Bloomberg.

Seceta din acest sezon a dus la diminuarea producției la hectar la culturile de rapiță iar fermierii s-au confruntat și cu o înmulțire a insectelor după ce un pesticid a fost interzis în Uniunea Europeană. În aceste condiții, Departamentul american al Agriculturii estimează să recolta de rapiță a UE ar putea coborî la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani, scrie Agerpres.

Producția slabă din UE semnalează un nou an de importuri mari și vine într-un context în care furnizorul tradițional al UE, Ucraina, a fost afectată și ea de condițiile meteo nefavorabile. Producțiile bune din Canada și Australia nu vor fi suficiente pentru a compresa pierderile suferite în Europa, astfel că stocurile mondiale ar putea ajunge la jumătate față de nivelul la care erau în urmă cu doi ani.

ANALIZĂ România are cea mai mare pondere a angajaților din producția de automobile, în economie, dar și cel mai mic număr de mașini noi cumpărate, din UE CITEȘTE ȘI ANALIZĂ România are cea mai mare pondere a angajaților din producția de automobile, în economie, dar și cel mai mic număr de mașini noi cumpărate, din UE

Cererea de biocombustibili și diminuarea recoltelor de rapiță ca urmare a interzicerii neonicotinoidelor au dus la creșterea importurilor în Europa în ultimii ani, astfel că UE a devenit cel mai mare cumpărător mondial de rapiță. Consumul de rapiță al blocului comunitar depășește oferta internă, astfel că UE devine din ce în ce mai dependentă de Ucraina și alte țări mai îndepărtate. În condițiile în care în acest an și recolta de rapiță a Ucrainei va fi una slabă, alți furnizori ar putea să cucerească o cotă mai mare din piața europeană.

În paralel, Canada se pregătește pentru una dintre cele mai mari recolte de canola (o cultură similară cu rapița-n.r.) din istoria sa. Canada și-a majorat deja livrările către industria europeană de biocombustibili, pe măsură ce traderii caută piețe de desfacere care să compenseze pentru reducerea livrărilor spre China, în urma unor dispute comerciale. Datele oficiale arată că în perioada august 2019 - iunie 2020, exporturile de canola din Canada spre Belgia, Portugalia, Franța, Germania și Grecia aproape s-au triplat.

De asemenea, culturile de rapiță din Australia au profitat și ele de ploile de toamnă iar această recoltă va fi binevenită în UE, susține Cheryl Kalisch Gordon, analist la Rabobank. Normele blocului comunitar interzic utilizarea canolei canadiene, care este un produs modificat genetic, pentru gătit. Aproximativ 80% din recolta de rapiță din Australia nu este modificată genetic iar Cheryl Kalisch Gordon estimează că Australia ar putea vinde Europei cea mai mare cantitate de rapiță din ultimele trei sezoane.

viewscnt
Afla mai multe despre
rapita
europa