Rețelele de crimă organizată spală bani prin sectorul imobiliar european

Rețelele de crimă organizată spală bani prin sectorul imobiliar european
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2024

Peste o treime dintre cele mai periculoase rețelele de crimă organizată din Uniunea Europeană își spală banii prin sectorul imobiliar, potrivit unui raport publicat vineri de Europol care oferă un tablou al funcționării rețelelor de crimă organizată din regiune, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Europol, agenția europeană de poliție cu sediul la Haga, a descoperit că în rândul celor mai periculoase rețelele de crimă organizată, 41% utilizează sectorul imobiliar pentru a-și spăla veniturile ilicite, iar articolele de lux, afacerile cu un consum intensiv de numerar precum ospitalitatea și criptomonedele sunt de asemenea metode populare, scrie Agerpres.

Comisia Europeană examinează o plângere vizând taxa impusă retailerilor străini de Ungaria CITEȘTE ȘI Comisia Europeană examinează o plângere vizând taxa impusă retailerilor străini de Ungaria

"Aproape că nu există actor în sectorul crimei organizate care să nu aibă legături, într-un fel sau altul, cu un sector al economiei legale, fie pentru a comite o activitate infracțională, pentru a ascunde o activitate infracțională sau pentru a spăla profiturile activităților infracționale", se arată în raportul Europol.

Cartografierea rețelelor de crimă organizată vine într-un moment în care UE încearcă să lupte cu crima organizată, pe fondul creșterii actelor de violență care au legătură cu drogurile în mai multe state membre și al sechestrării unor cantități record de cocaină în portul Anvers, al doilea cel mai mare port din Europa.

Raportul Europol, prezentat vineri, la Bruxelles, cartografiază 'cele mai periculoase' 821 de rețele infracționale de pe continent, care au efective generale de peste 25.000 de persoane și care sunt capabile să "provoace pagube semnificative securității interne, statului de drept și economiei UE".

Aceste rețele sunt transfrontaliere, internaționale și cea mai frecventă activitate este traficul de droguri, peste jumătate fiind implicate în traficul ilegal cu narcotice. Alte activități în care rețelele de crimă organizate sunt implicate includ frauda, infracțiunile cu proprietăți și traficul ființelor umane.

viewscnt
Afla mai multe despre
crimă organizată
bani