Turcia majorează salariul minim cu 49% pe fondul unei inflații accelerate

Turcia majorează salariul minim cu 49% pe fondul unei inflații accelerate
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 dec 2023

Salariul minim în Turcia va fi majorat cu 49% în 2024, mai multe bănci de pe Wall Street avertizând însă că o majorare de o asemenea amploare va complica eforturile Băncii Centrale de a combate inflația ridicată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Salariul minim lunar va fi stabilit la 17.002 lire (577 de dolari) dintr-o singură ajustare, a declarat miercuri seara ministrul Muncii din Turcia, Vedat Isikhan, într-o conferință televizată organizată la Ankara. „Ne îndeplinim promisiunea de a nu permite ca muncitorii noștri să fie striviți de inflație”, a spus Vedat Isikhan, transmite Bloomberg.

Surse CNAIR: Pe A0 Sud se va circula în acest an doar pe ...10 km, deschiși în următoarele ore CITEȘTE ȘI Surse CNAIR: Pe A0 Sud se va circula în acest an doar pe ...10 km, deschiși în următoarele ore

În replică, analiștii băncilor Goldman Sachs Group Inc. și Morgan Stanley au sugerat că Banca Turciei ar putea înăspri și mai mult politica monetară dacă majorarea salariului minim va fi mai mare de 40% - 50%. Aceasta după ce, începând din luna iunie și până în prezent, Banca Turciei a majorat de cinci ori dobânda de referință până la 42,5%, scrie Adevărul.

Guvernul de la Ankara vrea să reducă o parte din presiunile asupra costului vieții înaintea alegerilor locale, într-o țară unde creșterea prețurilor de consum ar urma să depășească pragul de 70% în lunile următoare. Pentru președintele Recep Tayyip Erdogan, majorarea salariului minim cu 49% este rezultatul unui compromis între solicitările sindicatelor și cele ale investitorilor îngrijorați de inflația accelerată.

Confederația Sindicatelor Muncitorilor din Turcia (TURK-IS), care i-a reprezentat pe lucrători în discuțiile cu Guvernul, a cerut o majorare a salariului minim până la 18.000 de lire pe lună și de asemenea două noi majorări pe parcursul anului următor, a precizat președintele TURK-IS, Ergun Atalay.

Însă, pentru autoritățile turce, provocarea constă în satisfacerea cerințelor unei populații care se confruntă cu o criză a costului vieții fără a periclita eforturile de a reduce inflația la jumătate până la finele anului următor. Turcia se confruntă cu cea mai ridicată inflație din ultimul sfert de secol, ceea ce a determinat Guvernul să majoreze salariile mici. Cele două ajustări din acest an au majorat salariul minim cu peste 100%.

Cea mai recentă decizie de majorare a salariului minim va fi analizată de agențiile de rating și investitorii care vor încerca să obțină indicii cu privire la direcția politicilor economice în Turcia, după ce autoritățile au pus punct măsurilor neconvenționale. Mai mult de o treime din forța de muncă din Turcia câștigă un salariu minim, care este un punct de referință pentru alte acorduri salariale din Turcia.

Banca Centrală a Turciei prognozează că inflația va ajunge la finele acestui an la 65%, pentru ca în luna mai a anului următor să urce până la un vârf de peste 70%, urmând să încheie anul 2024 la un nivel de 36%. Guvernatorul Hafize Gaye Erkan a precizat că banca centrală a luat în considerare majorarea salariului minim când a elaborat prognoza de inflație, în luna octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
salariu minim