Turcia: Rata inflației, la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022

Turcia: Rata inflației, la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2024

Rata inflației în Turcia a accelerat luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022, pe fondul costurilor mai ridicate cu transportul și alimentele, arată datele publicate de Institutul de Statistică, transmit DPA și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În decembrie, rata anuală a inflației s-a situat la 64,77%, față de un nivel de 61,98% în noiembrie. Este cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022, când inflația s-a situat la 84,39%. Analiștii se așteptau la o inflație de 65% luna precedentă, scrie Agerpres.

România - campioana europeană absolută la minivacanțe CITEȘTE ȘI România - campioana europeană absolută la minivacanțe

Costurile cu transporturile au urcat în ritm anual cu 77,14% în decembrie, față de un avans de 70% în noiembrie, în timp ce prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice au crescut cu 72,01%, iar tarifele pentru hoteluri, cafenele și restaurante au urcat cu 93,24%.

În ritm lunar, rata inflației în Turcia a crescut în decembrie cu 2,93%, față de un avans de 3,28% luna precedentă.

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a redus la 3,6% în noiembrie, de la 4,2% în octombrie

Datele sunt în linie cu perspectivele privind inflația publicate de Banca Centrală a Turciei și de Guvern, o raritate într-o țară unde previziunile oficiale s-au dovedit a fi exagerat de optimiste. Decizia autorităților de a majora salariul minim cu aproape 50% riscă să ducă la o creștere mai rapidă a prețurilor decât prognozează Banca Centrală a Turciei. Din iunie, dobânda a fost majorată cu 34 puncte procentuale. În decembrie, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda până la 42,5% iar analiștii se așteaptă anul acesta la un nivel de 45%.

2023 a fost al doilea an consecutiv în care rata inflației s-a situat la 65%. Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a depășit 70% anul trecut.

Banca Centrală a Turciei se așteaptă ca inflația să crească la 70-75% în mai, înainte de a scădea la aproximativ 36% până la finalul lui 2024. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
inflatie