Turcia vrea ca băncile să șteargă credite în valoare de 1,9 miliarde dolari acordate unor centrale energetice

Turcia vrea ca băncile să șteargă credite în valoare de 1,9 miliarde dolari acordate unor centrale energetice
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2019

Autoritățile din Turcia vor ca băncile locale să șteargă creditele acordate pentru unele proiecte energetice, în cadrul unui plan mai amplu destinat curățării bilanțurilor băncilor, în ideea de a stimula creditarea în economie, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar citate de Bloomberg, Autoritatea de Supraveghere Bancară din Turcia (BDDK) vrea ca împrumuturile acordate pentru cel puțin trei centrale energetice pe gaze naturale să fie clasificate drept credite neperformante. Ar fi vorba de centrala de un miliard de dolari pe care firma ACWA a construit-o la Kirikkale, proiectul de 900 milioane de dolari al firmei Gama din apropiere de Ankara și o centrală de un miliard de dolari de la Gebeze, aparținând firmei Ansaldo Energia SpA și partenerilor săi, scrie Agerpres.

Cocoșul Maurice a obținut în instanță dreptul de a continua să cânte dis-de-dimineață CITEȘTE ȘI Cocoșul Maurice a obținut în instanță dreptul de a continua să cânte dis-de-dimineață

Turkiye Garanti Bankasi AS, Turkiye Is Bankasi AS, Akbank TAS, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Denizbank AS și Yapi Kredi Bankasi AS se numără printre băncile care au acordat credite pentru aceste proiecte. Valoarea inițială a creditelor pentru aceste proiecte este de aproape 1,9 miliarde dolari.

Un oficial din Ministerul de Finanțe al Turciei a recunoscut că autoritățile lucrează la un plan destinat curățării bilanțurilor băncilor, adăugând că detaliile urmează să fie anunțate la o dată ulterioară.

Potrivit unui raport al Boston Consulting Group, companiile Turcești au împrumutat aproximativ 60 de miliarde de dolari începând din 2003 pentru a finanța noi proiecte în domeniul producției și distribuției de electricitate. Pe fondul deprecierii lirei turcești mai rapid decât pot producătorii majora prețul la electricitate, unele companii de utilități nu câștigă suficient de mult pentru a-și rambursa creditele în valută, ceea ce reprezintă un risc pentru bănci.

În plus, prăbușirea de anul trecut a monedei turcești nu a făcut decât să agraveze lucrurile. În prezent, prețul mediu la electricitate este de aproximativ 54 de dolari pentru un MWh, comparativ cu 81 de dolari în 2010, și asta crește necesitatea producătorilor de electricitate de a-și restructura datoriile.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
centrale energetice