UE a agreat plafonarea prețurilor gazelor naturale

UE a agreat plafonarea prețurilor gazelor naturale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 dec 2022

Țările UE au ajuns, luni, la un acord pentru a limita prețul gazelor naturale la 180 de euro/MWh, punând capăt mai multor luni de dispute politice privind intervenția autorităților într-o criză energetică care riscă să împingă regiunea în recesiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Așa-numitul mecanism de corecție a pieței gazelor, conceput pentru a preveni oscilațiile extreme ale prețurilor, se va aplica începând cu 15 februarie.

Plafonul de preț a fost coborât considerabil față de limita de 275 euro/MWh propusă anterior de Comisia Europeană, care nu ar fi împiedicat creșterile de prețuri pe care regiunea le-a înregistrat la începutul acestui an, când Rusia a redus livrările de gaze în urma războiului din Ucraina, scrie Bloomberg.

Raționalizare în Ungaria - câte un kilogram de cartofi și un litru de lapte per om CITEȘTE ȘI Raționalizare în Ungaria - câte un kilogram de cartofi și un litru de lapte per om

Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, mecanismul de corecție a pieței va fi activat în mod automat în cazul în care:

- prețul gazelor pentru luna următoare în cadrul mecanismului de transfer de titluri (TTF) depășește 180 euro/MWh timp de trei zile lucrătoare

și

- prețul TTT pentru luna următoare este cu 35 de euro mai mare decât prețul de referință pentru gazele naturale lichefiate (GNL) pe piețele globale pentru aceleași trei zile lucrătoare.

Acordul rezolvă una dintre cele mai mari dispute ale UE în materie de politică energetică de la începutul crizei. Un grup de țări, condus de Germania, Olanda și Danemarca, a solicitat o abordare prudentă pentru a evita o intervenție prea mare pe piață. În același timp, o facțiune ce includea Belgia, Italia, Grecia și Polonia a militat pentru un instrument mai agresiv de limitare a creșterii prețurilor la gaze.

Comisia Europeană a declarat, anterior, că plafonul ar trebui să fie mai degrabă un factor de descurajare decât un instrument care să fie utilizat în mod activ. Acesta nu urmărește să stabilească în mod artificial prețurile, ci să prevină creșterile extreme, potrivit Comisiei. Germania și alte câteva țări și-au exprimat îngrijorarea că o limitare a prețurilor în Europa ar putea face regiunea mai puțin atractivă pentru vânzătorii din afara UE, într-un moment în care blocul caută alternative la livrările rusești.

Acordul deblochează, de asemenea, un pachet mai amplu de măsuri de urgență pentru a limita volatilitatea pieței și pentru a deschide calea achizițiilor comune de gaze, care fuseseră suspendate pe fondul unei divergențe privind limitarea prețurilor. Germania dorea proceduri mai simple de evaluare a impactului proiectelor de energie regenerabilă asupra mediului, ca element al acestei măsuri mai ample.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
plafon gaze naturale
ue
comisia europeana
preturi gaze
criza energetica