UE se pregătește să relaxeze normele privind capitalul băncilor

UE se pregătește să relaxeze normele privind capitalul băncilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 nov 2022

Statele membre UE sunt aproape de un acord cu privire la o versiune relaxată a noilor norme privind capitalul băncilor, după ce industria financiară a avertizat că o abordare mai strictă riscă să conducă la o diminuare a creditului către economiile blocului comunitar, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cea mai recentă propunere privind implementarea standardelor Basel III include mai multe modificări față de o versiune anterioară a Executivului comunitar și ar putea fi aprobată marți la reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor de Finanțe din statele membre, susțin sursele din apropierea acestui dosar, arată Agerpres.

Potrivit unui document preliminar consultat de Bloomberg, băncile vor putea să ocolească o majorare a riscurilor percepute pentru mai multe tipuri de expuneri pe equity, mai puține tipuri de datorii subordonate vor fi trecute în categoria cu cel mai mare grad de risc și de asemenea va exista o mai mare flexibilitate când vine vorba de împrumuturile ipotecare comparativ cu propunerea anterioară.

Twitter începe astăzi concedierile. Unii angajați au fost lăsați, brusc, fără acces la e-mail sau conversațiile de grup CITEȘTE ȘI Twitter începe astăzi concedierile. Unii angajați au fost lăsați, brusc, fără acces la e-mail sau conversațiile de grup

După criza financiară globală din 2008, organismele globale de reglementare au convenit, în cadrul Comitetului de la Basel pentru supraveghere bancară (BCBS), asupra unui nou standard internațional de consolidare a băncilor, cunoscut sub numele de Basel III. Acest acord a fost finalizat în 2017.

Cu toate acestea, Europa, regiune unde companiile se bazează mai mult pe bănci pentru finanțare decât pe piețele de obligațiuni sau acțiuni, este reticentă să implementeze în totalitate standardele Basel III.

Cel mai recent plan al UE menționează faptul că este de "cea mai mare importanță" ca standardele Basel III să fie implementate dar în același timp subliniază că este nevoie să fie evitată "o creștere semnificativă a cerințelor generale de capital" pentru sistemul bancar din Europa și de asemenea să fie luate în calcul "specificitățile economiei UE".

Împrumuturile pe termen scurt ale companiilor europene au explodat în acest an CITEȘTE ȘI Împrumuturile pe termen scurt ale companiilor europene au explodat în acest an

Săptămâna trecută, mai mulți oficiali de la Banca Centrală Europeană (BCE) și Autoritatea Bancară Europeană (EBA) s-au declarat foarte îngrijorați că în procesul legislativ pentru implementarea Basel III în UE au apărut presiuni pentru abaterea de la standardele convenite inițial în 2017. Potrivit acestora, propunerea de anul trecut a Comisiei Europene includea deja unele abateri de la standardele originale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
capital
ue