ULTIMA ORĂ Rusia a întrerupt livrările de gaze către Polonia după ce Varșovia a refuzat să plătească în ruble. Fără să informeze în prealabil UPDATE Rusia suspendă livrările și în Bulgaria

ULTIMA ORĂ Rusia a întrerupt livrările de gaze către Polonia după ce Varșovia a refuzat să plătească în ruble. Fără să informeze în prealabil UPDATE Rusia suspendă livrările și în Bulgaria
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2022

Gigantul rus de stat producător de gaze naturale Gazprom a suspendat livrările către Polonia prin conducta Yamal după ce Guvernul de la Varșovia a refuzat să plătească gazele în ruble, scriu Reuters și Bloomberg, care citează presa poloneză.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

VEZI AICI - Putin, mesaj către „țările neprietenoase”, inclusiv România: De mâine, plătiți în ruble sau oprim gazul!

UPDATE ora 22.32: Guvernul de la Sofia a anunțat, de asemenea, că Gazprom va întrerupe livrările de gaz către această țară începând de mâine.

"Astăzi, Bulgargas EAD a primit notificarea că livrările Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022", a precizat Ministerul Economiei într-un comunicat, în condițiile în care țara balcanică este puternic dependentă de gazul rusesc.

Prețurile gazelor pe bursele europene de mărfuri au crescut cu până la 17%, în contextul în care traderii analizează riscul ca alte țări europene să fie următoarele afectate.

Atenția se îndreaptă acum către alte economii europene, în special către Germania, care este puternic dependentă de gazul rusesc. Nu a existat nicio reacție imediată din partea Berlinului.

Potrivit portalului polonez Onet.pl, informația despre suspendarea livrărilor a fost confirmată neoficial de surse din Guvernul polonez, precum și din cadrul companiei de stat de profil PGNiG.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

O ședință de urgență pentru analiza situației a fost convocată la Ministerul Energiei și Climei de la Varșovia și este așteptat și un anunț oficial pe această temă. Publicația poloneză susține că rușii au redus mai întâi fluxul de gaze prin Yamal, iar apoi l-au oprit complet, fără să informeze în prealabil Polonia despre aceste acțiuni.

Nici Moscova și nici Gazprom nu au comentat.

Marți mai devreme, Polonia a anunțat o listă cu 50 de oligarhi și companii rusești, inclusiv Gazprom, care vor fi supuse sancțiunilor în temeiul unei legi adoptate la începutul acestei luni și care permite înghețarea activelor. Legea este separată de sancțiunile impuse în comun de țările UE.

UPDATE Kremlinul a anunțat că Gazprom pune în aplicare decretul prezidențial privind impunerea plățiilor în ruble pentru livrările de gaze, fără a oferi clarificări suplimentare, atunci când a fost întrebat despre recomandările Comisiei Europene cu privire la planul Rusiei, transmite Reuters.

”Toate contactele cu cumpărătorii de gaze au fost făcute prin Gazprom, așa că Gazprom va publica informații despre rezultatele discuțiilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Gazprom a refuzat să comenteze.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom exporturi gaze europa
importuri gaze rusia
ue importuri gaze rusia
rusia taiat gazele europa
polonia rusia gaze naturale