Ungaria a împiedicat adoptarea unei declarații a statelor membre UE pentru 2 ani de la invazia rusă în Ucraina. În final a fost ocolită

Ungaria a împiedicat adoptarea unei declarații a statelor membre UE pentru 2 ani de la invazia rusă în Ucraina. În final a fost ocolită
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 feb 2024

Ungaria a împiedicat statele membre ale Uniunii Europene să semneze o declarație comună pentru a marca doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, au declarat pentru Bloomberg persoane familiarizate cu această chestiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Una dintre persoane a declarat că un membru al UE - care nu este membru NATO - a avut, de asemenea, rezerve cu privire la unele secțiuni ale declarației, dar nu a precizat dacă țara respectivă ar fi mers atât de departe încât să o blocheze, arată news.ro.

Guvernul grec le oferă fermierilor electricitate ieftină pentru a-i convinge să renunțe la proteste CITEȘTE ȘI Guvernul grec le oferă fermierilor electricitate ieftină pentru a-i convinge să renunțe la proteste

Veto-ul Budapestei, în schimb, ale cărui motive nu au fost imediat clare, deși este cunoscută poziția anti-război a Ungariei și apropierea sa de Moscova, i-a determinat pe președinții Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European să emită vineri o declarație comună proprie, în care asigură Kievul de continuarea sprijinului financiar și militar.

„Vom continua să răspundem nevoilor militare și de apărare presante ale Ucrainei, inclusiv prin livrări de muniții și rachete de care Ucraina are nevoie urgentă. Am întreprins acțiuni fără precedent la nivelul UE pentru a accelera producția industriei europene de apărare și vom continua să creștem capacitatea, ceea ce ne va permite să ne intensificăm sprijinul militar și cooperarea cu Ucraina, consolidând în același timp pregătirea noastră în materie de apărare și suveranitatea europeană. De asemenea, lucrăm la viitoare angajamente de securitate care vor ajuta Ucraina să se apere, să reziste eforturilor de destabilizare și să descurajeze actele de agresiune în viitor” - promit liderii europeni la împlinirea a doi ani de la războiul de agresiune pe scară largă al Rusiei în Ucraina.

ULTIMA ORĂ Problemele de pe piața imobiliară comercială din SUA ajung în Europa. Obligațiunile unei mari bănci se prăbușesc. \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Problemele de pe piața imobiliară comercială din SUA ajung în Europa. Obligațiunile unei mari bănci se prăbușesc. "Cea mai mare criză imobiliară de la criza financiară încoace".

Un purtător de cuvânt al Consiliului European a refuzat să comenteze, potrivit Bloomberg.

Separat, UE a adoptat noi sancțiuni vizând sute de persoane și entități, acesta fiind al 13-lea pachet de măsuri al blocului de când Rusia a invadat Ucraina.

CE SPUNE DECLARAȚIA COMUNĂ A INSTITUȚIILOR EUROPENE

„Astăzi se marchează o aniversare tragică: cea a războiului de agresiune la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea manifestă a dreptului internațional și a Cartei ONU. Doi ani de violență, brutalitate, teroare și distrugere. Nu vom uita niciodată șocul inițial al atacului, oroarea evenimentelor de la Borodianka, Bucea, Mariupol”, se arată în declarația comună semnată de Ursula von der Leyen, Charles Michel și respectiv Roberta Metsola, președinții celor trei instituții politice europene.

„Uniunea Europeană va sprijini întotdeauna independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului în urmă cu 10 ani marchează începutul agresiunii susținute a Rusiei împotriva Ucrainei”, este poziția Uniunii Europene reiterată în declarația comună.

Proprietarul lanțului hotelier NH, cu hotel și în România, are în plan o extindere puternică CITEȘTE ȘI Proprietarul lanțului hotelier NH, cu hotel și în România, are în plan o extindere puternică

Potrivit șefilor celor trei instituții europene, „Rusia și liderii săi poartă întreaga responsabilitate pentru acest război și pentru consecințele sale globale, precum și pentru crimele grave comise. Rămânem hotărâți să îi tragem la răspundere, inclusiv pentru crima de agresiune”, promit Ursula von der Leyen, .Charles Michel și Roberta Metsola.

De asemenea, ei asigură Kievul că „mai mult ca niciodată”, europeni rămân „uniți și fideli” promisiunii de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie, „pentru poporul ucrainean, pentru pacea și securitatea în Europa și pentru ca ordinea internațională bazată pe reguli să prevaleze”.

„Uniunea Europeană își va continua sprijinul politic, militar, financiar, economic, diplomatic și umanitar ferm și neclintit pentru a ajuta Ucraina să se apere, să își protejeze poporul, orașele și infrastructura critică, să își restabilească integritatea teritorială, să aducă înapoi miile de copii deportați și să pună capăt războiului”, este angajamentul pe care și-l iau liderii celor trei instituții.

Ei afirmă că „viitorul Ucrainei se află în Uniunea Europeană” și Uniunea Europeană va continua să ofere Ucrainei un sprijin financiar regulat și previzibil. „Pachetul de asistență financiară în valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-2027 va ajuta Ucraina să își satisfacă nevoile imediate, să își reconstruiască economia și societatea, să își modernizeze instituțiile și să își consolideze democrația și statul de drept”, se arată în declarația comună.

Bayer pierde un nou proces legat de Roundup, cu cele mai mari despăgubiri de până acum. Acțiunile scad CITEȘTE ȘI Bayer pierde un nou proces legat de Roundup, cu cele mai mari despăgubiri de până acum. Acțiunile scad

Liderii europeni promit, de asemenea, noi sancțiuni împotriva Rusiei. „Rusia și liderii săi vor plăti un preț din ce în ce mai mare pentru acțiunile lor. Împreună cu partenerii, am impus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei și celor care sunt complici în război și rămânem pregătiți să sporim presiunea asupra Rusiei pentru a-i limita capacitatea de a purta un război”, menționează documentul.

De asemenea, Uniunea Europeană transmite Kievului că îi susține propunerile „pentru o pace justă, cuprinzătoare și de durată, bazată pe principiile Cartei ONU și ale dreptului internațional, precum și toate eforturile în vederea organizării unui summit global pentru pace cu un sprijin internațional cât mai larg”.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
ucraina