Ungaria cere UE să elimine aderarea Ucrainei de pe agenda summitului de săptămâna viitoare. Budapesta vrea să amâne dezbaterea privind bugetul UE

Ungaria cere UE să elimine aderarea Ucrainei de pe agenda summitului de săptămâna viitoare. Budapesta vrea să amâne dezbaterea privind bugetul UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2023

Premierul ungar Viktor Orban i-a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Charles Michel, în care îi cere ca UE să renunțe la eforturile de a pune deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina pe agenda summitului de la Bruxelles de săptămâna viitoare, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Există așteptări că, la summit, Consiliul European poate și trebuie să decidă cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Ucraina", spune Orban în scrisoarea sa către președintele Consiliului European, Charles Michel, care are data de luni și a fost văzută de Bloomberg. "Având în vedere nivelul actual al pregătirilor politice și tehnice, aceste așteptări sunt nefondate", adaugă premierul Ungariei.

Continental, prezent și în România, analizează vânzări de active și noi reduceri de costuri pentru a relansa divizia automotive. Anterior a anunțat concedieri CITEȘTE ȘI Continental, prezent și în România, analizează vânzări de active și noi reduceri de costuri pentru a relansa divizia automotive. Anterior a anunțat concedieri

Deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE, scrie News.ro.

Este a doua încercare a lui Orban de a face presiuni asupra șefului Consiliului UE pentru a regândi imboldul de a sprijini Ucraina și vine în momentul în care țara se confruntă cu o incertitudine tot mai mare în ceea ce privește livrarea de ajutor și finanțare din partea aliaților săi occidentali, notează Bloomberg.

Noua solicitare nu va face decât să consolideze poziția lui Orban ca principal antagonist în UE. Premierul ungar a subminat unitatea occidentală prin încheierea de acorduri energetice cu Rusia, prin încercarea de a limita ajutorul acordat Ucrainei, prin întârzierea extinderii NATO și prin solicitarea publică adresată Bruxelles-ului de a elimina sancțiunile economice impuse Moscovei. Orban este, de asemenea, implicat într-o bătălie juridică de lungă durată cu UE din cauza regresului democratic. Bruxelles-ul a suspendat peste 30 de miliarde de euro din finanțarea Ungariei din cauza unor probleme legate de statul de drept și de corupție - bani pe care premierul negociază să îi deblocheze după o recesiune prelungită și o criză bugetară.

Luna trecută, liderul Ungariei i-a cerut lui Michel să organizeze o discuție strategică cu privire la abordarea blocului față de Ucraina, care se află acum în a 22-a lună de război cu Rusia. "Cred în continuare că Consiliul European nu este în măsură să ia decizii cheie dacă nu se ajunge la un consens privind viitoarea noastră strategie față de Ucraina", a pledat Orban în ultima sa scrisoare.

El a avertizat, de asemenea, că aducerea subiectului pe masă în timpul reuniunii liderilor UE de săptămâna viitoare ar duce "inevitabil la eșec" din cauza "lipsei evidente de consens".

Threads revine pe creștere CITEȘTE ȘI Threads revine pe creștere

Proiectul de concluzii al summitului, consultat și de Bloomberg, arată că liderii urmăresc să convină "să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova" atunci când se vor întâlni la Bruxelles, țările fiind de acord ca un cadru de negociere să fie adoptat doar după ce vor fi finalizate măsurile de reformă rămase.

Comisia Europeană a recomandat blocului european luna trecută să deschidă în mod oficial negocierile de aderare cu Ucraina după finalizarea mai multor reforme. În scrisoarea sa, Orban afirmă că propunerea Comisiei ar marca sfârșitul politicii de extindere a UE ca instrument obiectiv și bazat pe merit.

Pe lângă deschiderea negocierilor de aderare, premierul ungar s-a opus și deblocării de noi ajutoare pentru Kiev.

Scrisoarea lui Orban este la fel de dură și în ceea ce privește convenirea unui nou buget al UE, afirmând că "discuțiile de până acum s-au axat prea mult pe propunerea nefondată, dezechilibrată și nerealistă a Comisiei".

Budapesta nu este singura care a blocat discuțiile privind bugetul. Alte capitale europene au îndemnat, de asemenea, Bruxelles-ul să caute o marjă de manevră mai mare în ceea ce privește cheltuielile și să facă economii în cadrul bugetului actual.

"Este nevoie de o abordare nouă, inventivă și pregătită pentru viitor", care "necesită eforturi suplimentare, timp suplimentar și o reflecție mai cuprinzătoare", a scris premierul ungar.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
ucraina
ue