Veneția visează la mai puțini vizitatori, dar care să rămână și să cheltuiască mai mult

Veneția visează la mai puțini vizitatori, dar care să rămână și să cheltuiască mai mult
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2021

La finalul celui de-al doilea sezon estival cu mai puțini vizitatori și venituri mai mici, Veneția se pregătește pentru un moment în care va redobândi titlul de una dintre principalele destinații turistice ale lumii, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Însă, dacă edilii Veneției vor avea câștig de cauză, eventuala revenire la normalitate după pandemie nu va include obișnuitele "hoarde" de turiști care petrec o singură zi în orașul canalelor, scrie Agerpres.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Locuitorii Veneției se plâng de mult timp de vizitatorii care stau doar o zi și cheltuiesc puțin în orașul lor, aglomerează laguna și canalele și agravează problemele de mediu.

Acum, după două sezoane turistice afectate de pandemie, edilii orașului speră că locuitorii sunt gata pentru o schimbare radicală a politicii în domeniul turismului. Anul viitor, autoritățile locale intenționează să introducă un sistem de rezervări pe bază de taxă pentru vizitatorii care nu stau peste noapte în Veneția. Susținătorii acestui plan susțin că datele care vor fi colectate prin acest proiect vor permite edililor să se pregătească mai bine pentru perioadele cu un aflux mare de vizitatori, cum este carnavalul anual, dar și să îmbunătățească infrastructura de la transport și prezența poliției.

Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov

Veneția, care în acest an va sărbători 1.600 de ani de la înființare, colectează deja informații de pe urma traficului pe rețelele de telefonie mobilă și a camerelor video de supraveghere, utilizând o nouă cameră de control care a fost finanțată, parțial, de Uniunea Europeană. Astfel, municipalitatea poate urmări viteza de deplasare a ambarcațiunilor cu motor și chiar și a gondolelor. De asemenea, poate grupa pe naționalitate vizitatorii și urmări deplasarea lor de la un obiectiv turistic la altul.

"Adăugarea unui sistem de rezervări ne va da o imagine completă a sosirilor în avans și ne va permite să ne organizăm în consecință", susține Simone Venturini, un consilier local din Veneția, responsabil cu gestionarea turismului.

RDF Arad a realizat investiții de 5.7 milioane euro în soluții de depozitare, tehnologie și utilaje și vizează să achiziționeze companii cu domenii de activitate conexe CITEȘTE ȘI RDF Arad a realizat investiții de 5.7 milioane euro în soluții de depozitare, tehnologie și utilaje și vizează să achiziționeze companii cu domenii de activitate conexe

Venturini a recunoscut faptul că o consecință a noului sistem ar putea fi o experiență turistică mai scumpă și deci mai puțin democratică, dar susține că "Veneția trebuie savurată.

"Este important să stai câteva zile și să trăiești în acest oraș", a adăugat el.

Însă, noile măsuri care să îi oblige pe vizitatori să plătească pentru a putea intra în oraș ar putea fi contestate de Comisia Europeană, avertizează Marco Gasparinetti, un ales local, care se opune planurilor administrației conduse de primarul conservator Luigi Brugnaro.

"Este discriminator să îi taxezi pe vizitatori în funcție de locul în care vin", spune Gasparinetti.

eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace

Mulți vizitatori străini stau o singură zi sau chiar nu rămân peste noapte în Veneția în circuitele lor turistice, în timp ce mulți localnici din regiunea Veneto fac în mod frecvent vizite de o singură zi în oraș. "Este o metodă polițienească de a-i taxa pe turiștii care dorm în afara orașului", spune Gasparinetti.

Cu toate acestea, susținătorii planului spun că taxele vor fi nominale, cu posibile reduceri în perioada extra-sezon. "Obiectivul nu va fi strângerea de bani", subliniază Venturini.

Chiar dacă unii venețieni care se bazează pe veniturile generate de pe urma turiștilor sunt îngrijorați cu privire la schimbare, toată lumea este de acord că trebuie făcut ceva pentru a proteja Veneția de un turism exagerat.

"Poate părea paradoxal să vorbești despre reducerea turismului în acești ani dificili, însă Veneția nu este Disneyland și avem nevoie de unele limite cu privire la acces și de o anumită contribuție din partea turismului de tip 'hit-and-run' (dă lovitura și fugi - n. r.)", spune Daniele Minotto, vicepreședintele Asociației Hotelierilor Venețieni.

În 2019, Veneția a generat venituri de 1,5 miliarde de euro din turism, iar 30% au provenit de la vizitatorii de o zi, chiar dacă această categorie a reprezentat 70% din numărul total al vizitatorilor. Încercarea de a răspunde la acest dezechilibru "nu este o chestiune ce ține de clasa socială", ci o modalitate de a-i ajuta pe antreprenori și a îmbunătăți oferta turistică a Veneției, susține Daniele Minotto.

Însă, precedentele încercări de a percepe o taxă la intrarea în oraș s-au lovit de obstacole juridice. Un plan din 2019 a fost contestat în tribunal de firma belgiană Interparking SA, care a susținut că proiectul este similar cu dubla impozitare.

viewscnt
Afla mai multe despre
veneția
turisti