VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul Energiei. Ministrul de resort, despre SMR-urile americane: Prudență, pentru a nu afecta consumatorul final și a nu ne expune unor costuri prea mari

VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul Energiei. Ministrul de resort, despre SMR-urile americane: Prudență, pentru a nu afecta consumatorul final și a nu ne expune unor costuri prea mari
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 iun 2024

România sprijină în continuare tehnologia reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR) dezvoltată și deținută de compania americană NuScale și dorește să continue proiectul de profil de la Doicești, însă este nevoie de prudență în ceea ce privește costurile acestuia, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Maratonul Energiei - Ediția a III-a, organizat de PROFIT NEWS TV.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ACUE, Hidroelectrica și Transgaz

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Urmărește-ne și pe Google News

După cum a relatat Profit.ro, pe 17 aprilie, AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului Doicești, în baza studiului de prefezabilitate, acționarul majoritar, Ministerul Energiei, ce deține peste 82% din capital, abținându-se de la vot în cadrul ședinței.

Evenimente
>31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Finanțele extind termenul pentru aprobarea bugetelor operatorilor economici controlați de către Guvern - 58, printre care Poșta și Unifarm nu au transmis bugetele de venituri și cheltuieli CITEȘTE ȘI Finanțele extind termenul pentru aprobarea bugetelor operatorilor economici controlați de către Guvern - 58, printre care Poșta și Unifarm nu au transmis bugetele de venituri și cheltuieli

După ședința AGA, Ministerul Energiei a transmis că propunerile de decizii asupra cărora se abținuse de la vot vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe AGA Nuclearelectrica ulterioare, ″cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului″, și că a susținut ″necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului″.

Potrivit datelor Nuclearelectrica, mai multe componente-cheie ale documentelor de continuare a proiectului Doicești supuse votului AGA pe 17 aprilie, inclusiv cele mai recente actualizări cu privire la costurile de implementare a acestuia, precum și mai multe înțelegeri contractuale, au fost menținute complet confidențiale față de acționarii SNN (în frunte cu Ministerul Energiei) și de reprezentanții acestora, aceștia neavând acces la ele nici măcar cu condiția semnării de acorduri de păstrare a respectivei confidențialități.

California va încerca să confiște o parte din profiturile marilor companii petroliere și să le plaseze într-un fond de despăgubiri pentru schimbări climatice CITEȘTE ȘI California va încerca să confiște o parte din profiturile marilor companii petroliere și să le plaseze într-un fond de despăgubiri pentru schimbări climatice

Printre aceste documente s-a numărat și cel de fundamentare a majorării de peste 10 ori a plafonului de împrumut din partea Nuclearelectrica către compania de proiect RoPower Nuclear SA, de la 22 milioane dolari la 243 milioane dolari.

Reiterez faptul că România sprijină această tehnologie a reactoarelor modulare de mici dimensiuni. (...) Ne dorim să continuăm acest proiect. Sigur că trebuie să fim cu prudență, pentru că vorbim de o tehnologie nouă, pe de o parte, iar pe de altă parte vorbim de un efort financiar pe care trebuie să-l gândim cu atenție, pentru a nu afecta consumatorul final și pentru a nici nu expune Nuclearelectrica sau statul român unor costuri prea mari″, a spus acum Burduja, întrebat dacă a primit din partea SNN completările cerute.

Cel mai mare retailer alimentar de proximitate din Polonia, tocmai intrat în România, anunță planul: Un ritm de 3 magazine deschise pe zi poate fi atins. Ce orașe sunt vizate CITEȘTE ȘI Cel mai mare retailer alimentar de proximitate din Polonia, tocmai intrat în România, anunță planul: Un ritm de 3 magazine deschise pe zi poate fi atins. Ce orașe sunt vizate

El a adăugat că primele 6 module de la Doicești vor fi și cele mai scumpe.

Acesta este principiul unei tehnologii care se bazează pe economii de scară. Deci dacă primele 6 module vor costa o anumită sumă, al zecelea sau al cinzecilea proiect de acest fel în România și în întreaga regiune va fi mult, mult mai ieftin și va putea fi construit mult mai rapid.

Ucraina - Companiile să plătească o taxă lunară pentru a evita încorporarea angajaților CITEȘTE ȘI Ucraina - Companiile să plătească o taxă lunară pentru a evita încorporarea angajaților

Noi vom aștepta și așteptăm decizia organelor de administrare din cadrul Nuclearelectrica, pe baza datelor pe care ei le-au colectat, pe baza discuțiilor cu Consiliul Concurenței, pe baza discuțiilor cu partenerii privați care sunt dispuși să investească în acest proiect. Categoric, orice proiect în sectorul nuclear implică un anumit profil de risc, care, de asemenea, solicită din partea unui partener privat interesat o anumită garanție a profitabilității acelui proiect″, a menționat Burduja.

Ministrul Energiei a spus că are încredere ″în Nuclearelectrica, în echipa lui Cosmin Ghiță (CEO-ul companiei de stat – n.r.), că are toate datele sau va avea toate datele necesare pentru a lua cea mai bună decizie″.

„Unicornul” francez care rivalizează cu ChatGPT a ajuns să valoreze 6 miliarde de dolari, la un an de la înființare CITEȘTE ȘI „Unicornul” francez care rivalizează cu ChatGPT a ajuns să valoreze 6 miliarde de dolari, la un an de la înființare

La nivel politic, la nivel decizional din partea Ministerului Energiei, noi am acordat și vom acorda acestui proiect absolut tot sprijinul necesar, bazându-ne pe deciziile din cadrul Nuclearelectrica și pe negocierile pe care Nuclearelectrica le duce cu NuScale și cu partenerii comerciali interesați de proiect″, a conchis Sebastian Burduja.

În noiembrie anul trecut, NuScale a anunțat oficial anularea proiectului său similar din Statele Unite, Carbon Free Power Project (CFPP) din statul Idaho, care ar fi urmat să fie primul de acest tip din lume al companiei. Asta după ce, la începutul lui 2023, costurile investiționale estimate totale ale centralei nucleare CFPP din Idaho, gândită la 462 MW precum cea de la Doicești, au fost majorate cu peste 75%, de la 5,3 la 9,3 miliarde dolari, din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare pe fondul avansului dobânzilor, în condițiile celei mai mari inflații din Statele Unite din ultimii peste 40 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
dan pîrșan
asociația prosumatorilor
prosumatori facturi furnizori