Pe plajele din sudul Spaniei au început să apară din ce în ce mai multe echipe de câini dresați pentru a salva oamenii de la înec.
Patrupezii sunt echipați cu veste de salvare speciale, știu să înoate și au capacitatea de a detecta din timp curențîi puternici.
Câinii pot fi întâlniți mai ales pe plaja Levante din Malaga, unde patrulează alături de stăpânii lor pe care îi însoțesc inclusiv pe jet ski-uri și bărci de salvare. Majoritatea provin din rasele Labrador și Newfoundland și s-au adaptat prin antrenamente chiar și pentru cele mai critice situații care se pot întâmpla în apă.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Rezistența și forța câinilor le depășesc pe cele ale majorității oamenilor. Rasa Newfoundland poate înota până la 6 kilometri în timp ce tractează bărci de salvare cu o greutate de până la 3 tone.
Câinii din această rasă pot transporta inclusiv plute de salvare cu până la 6 persoane. În același timp, labradorii pot trage până la 2,4 tone și au capacitatea de a localiza persoane dispărute folosind simțul dezvoltat al mirosului.
Această rasă are de asemenea și abilitatea de a detecta curențîi puternici din mare și își poate adapta stilul de înot pentru a-i traversa mai ușor.
Câinii de salvare sunt des întâlniți pe plajele Mediteranei. În Italia sunt învățați inclusiv să sară din elicoptere pentru a salva vieți.
Italia este printre primele țări din Europa când vine vorba de antrenarea câinilor pentru misiunile de salvare în apă. Printre cele mai proeminente organizații se numără SICS — Școală Italiană de Câini Salvatori — care dispune de aproximativ 300 de patrupezi antrenați alături de îngrijitorii lor pe aproximativ 30 de plaje italiene.
În 2021, trei dintre câinii de la SICS, cunoscuți sub numele de Eros, Mya și Mira, au devenit celebrități naționale după ce au ajutat un grup de 14 înotători să ajungă în siguranță la țărm, pe o plajă din Sperlonga, după ce s-au pierdut în largul mării din cauza vântului și a curenților puternici. Cățeii au fost pe prima pagină a celor mai importante ziare italiene.

Câinii Newfoundland și labradorii au fost folosiți încă din secolul al XIX-lea în echipajele de salvare a naufragiatilor.
Unul dintre cei mai cunoscuți patrupezi este Hairy Man, un Newfoundland care a ajutat la salvarea a peste 160 de bărbați, femei și copii de pe un vas care s-a scufundat în 1828. Aceeași rasă de câine l-a salvat și pe Napoleon Bonaparte când a căzut peste bord în timpul evadării sale de pe Insula Elba din 1815.