Cum să-ți reduci costurile cu utilitățile prin instalarea unei pompe termice și a unui sistem solar?

Cum să-ți reduci costurile cu utilitățile prin instalarea unei pompe termice și a unui sistem solar?

Sursa: pv Europe

Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 1 nov 2022

Explozia prețurilor la energie și gaze naturale, deocamdată mai mult pe piețele angro decât cele de retail, va modifica foarte probabil atât comportamentul companiilor, dar și pe cel al persoanelor fizice cu privire la modalitatea de încălzire aleasă. Analiștii anunță amurgul epocii energiei ieftine.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Cum orice soluție aleasă în privința modalității de încălzire este una pe termen lung și necesită investiții considerabile, este nevoie de o analiză atentă a alternativelor. Foarte mult va conta, însă, diferența dintre prețurile “materiei prime” folosite - gaz sau electricitate - din viitor, diferență greu de anticipat în prezent.

La ora actuală, însă, o combinație între achiziționarea unei pompe de căldură și instalarea de panouri solare pare soluția câștigătoare.

Să presupunem că dețineți o casă bine izolată de 100 m², înălțime de nivel 2,5 m, în care locuiesc 4 persoane, în zona climatică II (București -15⁰C temperatură exterioară și 20⁰C temperatură interioară de confort). Potrivit unui model de calcul Romstal, ați avea un necesar de căldură de 6,25 KW, cu 1.500 de ore de funcționare la putere maximă, ceea ce conduce la un necesar de energie termică pentru încălzire: 6,25 kW x 1.500 h = 9.375 kWh/sezon.

Dacă v-ați încălzi cu o centrală pe gaze, la prețul reglementat de 0,31 lei/KWh, ați avea costuri cu încălzirea de 2.906 lei pe sezon. Dacă investiți într-o pompă termică și aveți abonament la Hidroelectrica, de aproximativ 0,68 lei/KWh, dat fiind coeficientul de performață (COP) mediu al acesteia, de 3,4, consumul de electricitate va fi de 2.757 KWh, iar costurile sezoniere cu încălzirea ar coborî la 1.875 lei pe sezon.

În cazul în care vă instalați și un sistem fotovoltaic, cel puțin o parte din cei 2.757 KWh necesari pentru încălzirea sezonului de iarnă îi aveți asigurați fie din producție proprie, fie îi veți putea achita din compensarea financiară (și nu cantitativă, din păcate) pe care furnizorul este obligat legal să o efectueze, potrivit legii, dacă sunteți prosumator.

Un sistem de panouri solare de 5 KW produce în zona în care se află România în medie aproximativ 5.000 de KWh pe an, de 2 ori peste necesarul de consum pentru încălzirea cu o pompă de căldură.

Marea problemă a acestei soluții este investiția inițială, care se situează la aproximativ 5.000 de euro pompa de căldură (plus, alți 1.000 euro boilerul, vana și alte instalații, dacă nu le aveți) și 5.000-6.000 euro sistemul fotovoltaic. O centrală pe gaze costă mult mai puțin, maximum 2.000 de euro.

Totuși, pompa de căldură mai are un avantaj, mai ales dacă aveți încălzire prin pardoseală. Ea poate fi utilizată vara și pentru răcire, ceea ce face inutile aparatele de aer condiționat și implicit investiția aferentă de 2-3.000 de euro. Iar energia electrică necesară răcirii vara este gratis în condițiile în care aveți instalat sistemul fotovoltaic.

Cu alte cuvinte, cu o investiție de 10.000 de euro puteți elimina investiții alternative de 5.000 de euro și tinde către o factură zero la electricitate.

În plus, dacă aveți un consum lunar de electricitate de 170 KWh, la care se adaugă factura la gaze anuală de 2.906 lei, rezultă o factură anuală cu utilitățile de 1.000 de euro, ceea ce face ca investiția inițială să poată fi amortizată în 5 ani. Dacă luăm în calcul și rata ridicată a inflației, care se va reflecta, probabil, și în prețurile energiei și gazelor, amortizarea poate fi și mai rapidă. În plus, plafonările de prețuri nu sunt sustenabile pe termen lung.

De asemenea, dacă dețineți un card de credit fără dobândă, date fiind limitele ridicate, care de pășesc 60.000 lei, puteți efectua cumpărăturile în rate, urmând ca ratele să se diminueze în mod real cu rata inflației.

Pentru sistemele solare, există și programe de subvenții de stat. Cel mai cunoscut este Casa Verde Fotovoltaice al Administrației Fondului pentru Mediu. Finanțarea maximă acordată pentru un beneficiar este de 20.000 de lei, adică cam 5.000 de euro, pentru cel mult 90% din cheltuielile eligibile.

Bineînțeles, dacă îți trebuie bani mai mulți pentru un astfel de proiect, poți apela la bancă pentru cofinanțare.

O campanie Profit.ro și CEC Bank

viewscnt
Afla mai multe despre
reducere
consum
eficienta
energie
pompa termică
panouri
solare