Călin Popescu Tăriceanu, trimis în judecată de Parchetul General

Călin Popescu Tăriceanu, trimis în judecată de Parchetul General
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2020

Parchetul General a dispus, marți, trimiterea în judecată a lui Călin Popescu Tăriceanu, care, în calitatea pe care a avut-o de președinte al Senatului, nu ar fi făcut demersurile necesare pentru încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, care fusese declarat incompatibil și nu ar fi avut dreptul să ocupe o funcție publică. La rândul său, senatorul Cristian Marciu este trimis în judecată pentru uzurpare de calității oficiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.
În urma procesului de reconstrucție de brand și a noii strategii de marketing, realizate de Brandocracy, Vetro Solutions devine vector de schimbare în medicina veterinară! CITEȘTE ȘI În urma procesului de reconstrucție de brand și a noii strategii de marketing, realizate de Brandocracy, Vetro Solutions devine vector de schimbare în medicina veterinară!

”Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, a doi inculpați, senatori în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, prev. de art. 258 alin. 1 C. pen. (primul inculpat), respectiv pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C. pen. și a complicității la comiterea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, prev. de art. 48 alin. 1 C. pen. rap. la art. 258 alin. 1 C. pen. (al doilea inculpat)”, a transmis, marți, Parchetul General.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

În dosar este vorba despre senatorul Cristian Marciu și fostul președinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu, scrie News.ro

Procurorii precizeacă că, deși primul inculpat se afla în stare de incompatibilitate cu funcția de senator (avea interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015 când a rămas definitivă și irevocabilă decizia  Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal), acesta a folosit fără drept, din data de 11 decembrie 2016 până în prezent, calitatea oficială de senator în actuala legislatură a Parlamentului României.

”În această calitate a îndeplinit acte care implică exercițiul autorității de stat, a participat la ședințele Senatului, a făcut parte din comisii permanente și speciale ale Senatului, a avut inițiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări și interpelări etc.). Față de cel de al doilea inculpat, s-a reținut că, în perioada 2 martie 2017 - 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice unei funcții de conducere în cadrul Senatului României, prin neîndeplinirea  actelor vizând constatarea încetării mandatului de senator al primului inculpat  și nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcția de senator poziția următoare”, au mai transmis procurorii.

Potrivit acestora, prin neîndeplinirea obligațiilor legale sus-menționate, l-a ajutat pe primul inculpat să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exercițiul autorității de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Înaltei Curți de Casație și Justiție. Â

Cristian Marciu a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă.

Instanța a stabilit că senatorul a fost în stare de incompatibilitate începând din 2010, când a ocupat funcția de consilier județean și vicepreședinte al CJ Giurgiu și calitatea de acționar al unei firme de construcții, SC Profi Crim Construct, fiind înregistrat și ca PFA.

În martie 2017, Agenția Națională de Integritate a cerut Senatului să vacanteze mandatul lui Marciu (PSD) din cauza incompatibilității.Tăriceanu anunța în luna ianuarie că a primit o înștiințare de la Parchetul General că este suspect într-un dosar de abuz în funcție, în legătură cu mandatul unui senator care se afla în incompatibilitate. Dosarul vizează perioada în care a fost președinte al Senatului. Tăriceanu a afirmat atunci că se va prezenta la audieri, însă susține că președintele Senatului nu are prerogative în această situație.

Pe 29 mai, președintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc a sesizat CCR privind un conflict juridic între Parlament și PÎCCJ, din cauza ingerinței directe a unei structuri a Ministerului Public în activitatea Legislativului, în contextul urmăririi penale declanșate împotriva fostului președinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu. El este acuzat de abuz în serviciu pentru că nu a supus aprobării plenului vacantarea mandatului de senator al social-democratului Cristian Marciu, declarat incompatibil de ICCJ pentru că în 2010 a fost simultan consilier județean și acționar al unei firme de construcții.

În octombrie, CCR a respins sesizarea lui Cazanciuc.

viewscnt
Afla mai multe despre
parchetul general
călin popescu tăriceanu