Decizie: Primăriile vor fi obligate să finanțeze, cu câteva milioane de euro, achiziția de pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor în școli

Decizie: Primăriile vor fi obligate să finanțeze, cu câteva milioane de euro, achiziția de pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor în școli
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 oct 2019

Autoritățile locale vor fi obligate să finanțeze, direct sau prin intermediul firmelor de salubritate cu care au contract, dotarea școlilor cu pubele colorate și inscripționate corespunzător, în vederea colectării selective a deșeurilor din aceste instituții de învățământ, conform unui proiect de lege aprobat miercuri de Parlament. Impactul asupra bugetelor locale, conform inițiatorilor proiectului, ar putea fi de aproximativ 6 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Proiectul legislativ a fost inițiat de opoziție, dar s-a bucurat de susținerea tuturor partidelor și chiar a Guvernului, find adoptat prin vot final de către Camera Deputaților, după ce în martie fusese adoptat și de către senatori.

După promulgarea de către șeful statului, noua lege va intra în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare modificarea legislației privind colectarea selectivă a deșeurilor în instituțiile publice, în sensul transferului de atribuții, privind dotarea cu pubele și inscripționate corespunzător pentru selectarea la sursă a deșeurilor, de la nivelul conducerii școlilor către autoritățile locale.

DOCUMENT Modificări propuse la asociațiile de proprietari: Administratorii scapă de primărie, datornicii nu pot fi în conducere, consum de gaze pe persoane, restanțe vechi înscrise în cartea funciară CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificări propuse la asociațiile de proprietari: Administratorii scapă de primărie, datornicii nu pot fi în conducere, consum de gaze pe persoane, restanțe vechi înscrise în cartea funciară

”Astfel, în fiecare sală de clasă, în laboratoarele, cancelariile, cabinetele, bibliotecile și sălile de sport ar urma să existe coșuri de gunoi colorate pentru deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de metal (aluminiu)/plastic și deșeuri de sticlă pentru colectarea adecvată a acestora în urma activităților desfășurate de elevi și/sau profesori”, arată inițiatorii, parlamentari de la toate partidele.

Totodată, pentru punerea în practică a acestor măsuri, proiectul de lege prevedea inițial ca finanțarea să se asigure din bugetul local.

Forma adopată a inițiativei a ținut cont însă de opinia Guvernului, care a susținut inițiativa.

Executivul condus de Viorica Dăncilă a transmis parlamentarilor că susține inițiativa legislativă, care ar putea contribui la atingerea țințelor stabilite de directiva comunitară privind colectarea selectivă a deșeurilor, și a recomandat ca obligașia finanțării să poată fi delegată de primării firmelor de salubritate cu care au contracta servicii în domeniu.

Astfel, finanţarea colectării selective şi achiziţionarea recipientelor pentru colectarea selectivă a deşeurilor în școli ”se asigură din bugetul unițtii administrativ-teritoriale sau din bugetul operatorilor de salubritate, în funcție de prevederile contractului de delegare a gestiunii serviciului”, prevede forma finală a proiectului adoptat de Parlament.

Sancțiunile propuse de Dragnea pentru \ CITEȘTE ȘI Sancțiunile propuse de Dragnea pentru "dublul standard", avizate: Comercianții de produse de larg consum, agroalimente, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare sau turistice - pasibili de amendă drastică și activitate oprită

Proiectul prevedea inițial și că nerespectarea noii măsuri de conducerea unităților teritorial-administrative va constitui contravenție și va fi sancționată cu amendă de la 5.000 la 15.000 lei, dar senatorii au eliminat acest articol din lege, spre nemulțumirea inițiatorilor. Aceștia au arătat, la votul din Senat, că lipsa unei sancțiuni va fi în măsură să încurajeze neaplicarea legii de autoritățile locale.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat, anul trecut, România pentru neîndeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri, deoarece 68 de gropi de gunoi neconforme erau încă deschise, deși România avea obligația de a le închide și a le reabilita până la 16 iulie 2009.

În cazul în care România nu remediază aceste probleme, Comisia Europeană poate retrimite cazul la CJUE, iar autorii proiectului arată că astfel România riscă să plătească astfel penalități în valoare de 300.000 euro pe zi. 

Comparativ, conform calculelor autorilor, dacă autoritățile locale ar investi în medie 1.000 de euro pentru achiziționarea de pubele pentru școli, în vederea selectării colective, ”impactul bugetar s-ar ridica la 6 milioane de euro (echivalentul a 20 de zile de penalizări din partea Uniunii Europene)”.

viewscnt
Afla mai multe despre
deseuri
colectare
selectiva
scoli
autoritati
locale
finantare
pubele
guvern
proiect
parlament