Sud-coreenii devin mai tineri peste noapte, chiar cu doi ani

Sud-coreenii devin mai tineri peste noapte, chiar cu doi ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iun 2023

Peste 51 de milioane de oameni din Coreea de Sud au devenit cu un an sau doi mai tineri - cel puțin - conform unei noi legi care a eliminat sistemul tradițional de raportare a vârstei, așa-numita ”vârstă coreeană”, transmite CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Conform legislației care a intrat în vigoare miercuri, "toate domeniile judiciare și administrative" din această țară din Asia de Est vor adopta sistemul "vârstei internaționale" folosit de cea mai mare parte a lumii, punând capăt unor ani de dezbateri privind problemele cauzate de utilizarea obișnuită în trecut a "vârstei coreene" și a "vârstei calendaristice", scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ LISTA alimentelor la care vor fi tăiate temporar prețurile. Cu cât va fi redus adaosul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ LISTA alimentelor la care vor fi tăiate temporar prețurile. Cu cât va fi redus adaosul

Standardizarea vârstelor va "reduce diverse confuzii și dispute sociale", a declarat Lee Wan-kyu, ministrul Legislației guvernamentale, în cadrul unei conferințe de presă de luni.

Legea, adoptată de Parlamentul sud-coreean în decembrie anul trecut, ar trebui, de asemenea, să "reducă în mare măsură costurile sociale care au fost inutile din cauza utilizării mixte a standardelor de vârstă", a declarat Lee, adăugând că aceasta a fost o promisiune majoră a președintelui Yoon Suk-yeol, care a preluat mandatul în luna mai a anului trecut.

Trei sisteme diferite de raportare a vârstei

În Coreea de Sud, "vârsta internațională" se referă la numărul de ani de la nașterea unei persoane și începe de la zero - același sistem folosit în majoritatea celorlalte țări.

Însă, atunci când sunt întrebați de vârsta lor în contexte informale, majoritatea sud-coreenilor vor răspunde cu "vârsta lor coreeană", care ar putea fi cu unul sau chiar doi ani mai mare decât vârsta lor internațională.

Conform acestui sistem, care își are rădăcinile în China, copiii sunt considerați ca având un an în ziua în care se nasc, cu un an în plus la fiecare 1 ianuarie.

Cristian Popescu Piedone și-a reluat mandatul de primar, după ce a fost eliberat din închisoare: În Primăria Sectorului 5 nu se va mai face politică, decât politica cetățeanului. Mă apuc de muncă, chiar de astăzi CITEȘTE ȘI Cristian Popescu Piedone și-a reluat mandatul de primar, după ce a fost eliberat din închisoare: În Primăria Sectorului 5 nu se va mai face politică, decât politica cetățeanului. Mă apuc de muncă, chiar de astăzi

În anumite circumstanțe, sud-coreenii folosesc, de asemenea, "vârsta calendaristică" - o combinație între vârsta internațională și vârsta coreeană - care consideră că bebelușii au zero ani în ziua în care se nasc și adaugă un an la vârsta lor la fiecare 1 ianuarie.

De exemplu, cântărețul Psy din "Gangnam Style", născut la 31 decembrie 1977, are 45 de ani conform vârstei internaționale, 46 de ani conform anului calendaristic și 47 de ani conform vârstei coreene.

Standard nou

Chiar și cu noua standardizare, vechile sisteme vor fi încă folosite în anumite circumstanțe, a transmis Guvernul.

De exemplu, copiii intră de obicei în școala primară în luna martie a anului următor celui în care împlinesc 6 ani (în vârstă internațională), indiferent de luna în care cade ziua lor de naștere - lucru care va continua.

Legile privind produsele cu restricții de vârstă, cum ar fi alcoolul sau tutunul, se vor baza, de asemenea, pe anul în care cineva se naște, indiferent de lună. Acest lucru înseamnă că două persoane născute în ianuarie și decembrie 1990 sunt considerate a avea aceeași vârstă.

Conform acestei legi, oamenii au voie să cumpere alcool începând cu anul în care împlinesc 19 ani (în vârstă internațională).

Aceeași metodă va continua să fie folosită pentru serviciul militar obligatoriu din Coreea de Sud - ceea ce înseamnă că persoanele sunt eligibile pe baza anului în care s-au născut, mai degrabă decât pe baza vârstei sau a datei de naștere specifice.

VIDEO&FOTO O frescă cu ceea ce ar putea fi o pizza, descoperită în ruinele antice romane de la Pompei CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO O frescă cu ceea ce ar putea fi o pizza, descoperită în ruinele antice romane de la Pompei

"Guvernul a decis să conțină astfel de excepții chiar și după intrarea în vigoare a revizuirilor, deoarece este mai ușor să gestionăm astfel de probleme anual", a declarat, miercuri, ministrul Lee.

Este probabil ca mulți rezidenți să continue să folosească sistemul tradițional coreean de vârstă în viața de zi cu zi și în scenariile sociale, așa cum este obișnuit, dar alții ar putea saluta schimbarea. Într-un sondaj realizat de Ministerul Legislației Guvernamentale, 86,2% dintre respondenți au declarat că vor folosi sistemul internațional de vârstă.

Momentul marchează o victorie pentru legislatorii care au petrecut ani de zile făcând campanie pentru standardizarea vârstei internaționale, sătui de multiplele sisteme.

viewscnt
Afla mai multe despre
coreea de sud
varsta