Republica Moldova și-a programat dublarea, în noiembrie, a importurilor de energie electrică de la centrala nucleară Cernavodă, operată de compania românească de stat Nuclearelectrica.
Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E) tocmai a decis majorarea, de la 1 decembrie 2024, a capacității cumulate de import de curent electric de la țările vecine din UE a Ucrainei și Republicii Moldova cu peste 23%, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.100 MW. Decizia, negociată de ucraineni de mai multe luni, a venit după întâlnirea recentă de la Kiev dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și șefa Executivului de la Bruxelles, Ursula von der Leyen.
Agențiile de stat de credit de export din Statele Unite, Canada și Italia, țările din care provin contractorii, vor finanța proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă cu peste 6 miliarde euro, credite garantate 100% de statul român.
Amenzile din ianuarie în valoare cumulată de aproape 108 milioane euro cu care Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a sancționat un număr de 4 traderi (3 dintre ei și furnizori) de energie electrică pentru încălcarea interdicției UE privind manipularea sau tentativa de manipulare a pieței angro de profil au transformat statistic România în ″campioana″ detașată a Uniunii la nerespectarea reglementărilor în domeniu.
Firma canadiană Euro Sun Mining, proprietara proiectului aurifer de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa, a încheiat un Memorandum de Înțelegere obligatoriu cu grupul anglo-elvețian Glencore, cel mai mare comerciant de materii prime, pentru producția care va fi obținută la zăcământul din România.
Veniturile și profitul Apple în cel de-al patrulea trimestru fiscal au depășit așteptările Wall Street, susținute de vânzările puternice ale noului iPhone 16, un model de telefon cu funcții AI, lansat spre finalul trimestrului, transmite Reuters.
Microsoft a raportat venituri mai bune decât așteptările în cel mai recent trimestru, însă acțiunile sale au suferit joi cea mai mare scădere din ultimii doi ani, pe fondul atenției investitorilor asupra previziunilor pentru perioada curentă, transmite CNBC.
Constructorul japonez Toyota continuă să se confrunte cu o scădere a vânzărilor și, implicit, a producției în acest an, principalele cauze fiind legate de piețele din China și din SUA, dar și a unor efecte ale piețelor europene.
O companie americană necunoscută în primăvară publicului larg, Super Micro Computer, devenită vedetă pe Wall Street după o creștere de 296% pe bursă în 2024, are o prăbușire rapidă a acțiunilor, astăzi cu 16%, după ce compania a dezvăluit că auditorul său, Ernst & Young, s-a retras spunând că „nu dorește să fie asociat cu situațiile financiare întocmite de conducere”. Ieri, acțiunile au căzut cu alte 33%.
Grupul Stellantis se confruntă cu un declin al veniturilor, un efect așteptat având în vedere scăderea vânzărilor companiei pe mai multe dintre piețe.