România a semnat un memorandum de colaborare cu gigantul american Google, conform informațiilor Profit.ro.
Actul a fost semnat, cu ministerul român de resort, după o discuție între premierul Ciolacu și Thomas Kurian, director executiv al Google Cloud, conform informațiilor Profit.ro.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Oficialul Google a venit cu un avion special, privat.
"Este un memorandum de colaborare pe cloud, securitate cibernetică și alte servicii digitale. Este un document de angajament", au transmis sursele pentru Profit.ro.
UPDATE ora 12.50 Guvernul a confirmat informația Profit.ro și a transmis că memorandumul de înțelegere cu Google a fost semnat în contextul proiectelor pe care le va dezvolta în infrastructura digitală, inovare și cercetare. Memorandumul de înțelegere a fost semnat, din partea Guvernului, de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Electrica SA cumpără proiecte regenerabile de la "regele" suedez din Monaco al eolienelor românești”A fost o onoare să mă întâlnesc cu Marcel Ciolacu, premierul României, și cu ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, pentru a discuta despre accelerarea transformării digitale pentru serviciile publice din România și oportunitățile de implementare a inteligenței artificiale. Google Cloud este dedicat să contribuie la creșterea adoptării tehnologiilor cloud și la facilitarea serviciilor publice digitale inovatoare, în conformitate cu obiectivele României de transformare digitală și cu țintele Deceniului Digital al Europei pentru 2030”, a declarat Thomas Kurian, CEO al Google Cloud, potrivit Executivului.
Reprezentanții Google și-au reafirmat, de asemenea, sprijinul pentru a contribui la creșterea rezilienței cibernetice a structurilor guvernamentale prin schimbul de bune practici, consolidarea competențelor digitale de bază și avansate și adoptarea tehnologiilor de cloud computing.
CITEȘTE ȘI Stay Fit Gym continuă achizițiile în RomâniaAceastă colaborare vizează utilizarea tehnologiilor moderne precum Inteligența Artificială, îmbunătățirea eficienței operaționale, îmbunătățirea experiențelor cetățenilor, sporirea securității digitale a Guvernului și promovarea inovației în sectorul public.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Calendarul restructurării TAROM. Scade numărul de angajați”Avem proiecte ambițioase de reformă a administrației publice, care implică utilizarea tehnologiilor moderne precum Inteligența Artificială, îmbunătățirea eficienței operaționale, creșterea securității digitale, promovarea inovației în sectorul public și adoptarea cloud-ului. Avansăm în ceea ce privește transformarea digitală a serviciilor publice, suntem în linie dreaptă cu modernizarea sistemului fiscal pentru detectarea fraudelor și creșterea colectării, iar fiecare zi ne arată cât este de importantă creșterea rezilienței cibernetice. De asemenea, ne-am asumat operaționalizarea cloud-ului guvernamental. Expertiza și contribuția Google sunt esențiale pentru a pune în practică servicii publice performante și sigure pentru români", a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul a subliniat că România este o piață atractivă pentru investitorii din domeniul tehnologiei informațiilor, atât prin oportunitatea proiectelor majore în centre de date și servicii de cloud, cât și datorită specialiștilor cu înaltă formare profesională și a legislației avansate.
CITEȘTE ȘI Cartoon Network - zvonuri de închidere, compania reacționează vehement”Inteligența artificială și celelalte tehnologii emergente se bazează pe infrastructuri digitale de tip cloud pentru a deveni un sprijin esențial pentru utilizatori. România are o șansă fantastică de a se dezvolta prin tehnologiile viitorului. Vom avea rezultate pentru că punem la aceeași masă cei mai buni specialiști români și expertiza giganților globali din IT. Împreună, ducem România la următorul nivel!”, a declarat și ministrul Digitalizării, Bgdan Ivan.
Gigantul american Google ar putea investi într-un centru de date care să fie deschis în România peste 2 miliarde de dolari, au declarat anterior surse guvernamentale. În cadrul negocierilor, Guvernul insistă ca viitorul centru de date să aibă un rol regional.
De ce este important: Premierul Ciolacu a discutat anul trecut cu conducerea Google chiar în SUA despre înființarea acestui centru, iar apoi discuțiile au continuat și la București.
„Un data center în România. Cred ca suntem cei mai îndreptățiți să avem acest lucru. Microsoft cred că are aproape 5.000 de angajați în România, Google vreo 500. Cunoaștem cu toții ce înseamnă un data center pe teritoriul României? Extraordinar de mult! Reprezentanții Google mi-au spus că România are o resursă umană uriașă în domeniul IT, specialiștii noștri fiind printre cei mai bine cotați pe plan mondial. Sunt convins că, folosind talentul lor și expertiza de top a Google, vom reuși să demarăm cele mai ambițioase proiecte în zona noilor tehnologii. Mai mult, vom da astfel un semnal clar și altor mari companii din IT care vor să se extindă în Europa de Est că aici, în România, găsesc oportunități excelente de dezvoltare a afacerilor”, spunea Ciolacu în SUA.
CITEȘTE ȘI Noi reguli avizate pentru autorizarea de către primării a restaurantelor. Primarii nu vor mai verifica autorizații de incendiu sau de mediu. Documentele prevăzuteRecent, surse guvernamentale arătau că negocierile pentru acest centru de date sunt în curs, iar investiția va depăși 2 miliarde de dolari.
Acest lucru însemană că un posibil centru de date local va rivaliza cu cel din Polonia, în care, în urmă cu patru ani, Google a decis că va investi până la 2 miliarde de dolari, pentru a extinde prezența companiei pe segmentul serviciilor de cloud computing.
Google a anunțat atunci că vrea să creeze o “regiune Google Cloud”, iar directorul general, Sundar Pichai, a dezvăluit și un plan de investiții de 3 miliarde de dolari în extinderea centrelor de date din Europa într-un orizont de doi ani.
Surse guvermentale arată de altfel că România insistă ca noul centru să aibă un astfel de rol regional.
CITEȘTE ȘI Schimbări avizate pentru regimul juridic la PFA, întreprinderi familiale și întreprinderi individualeÎn România, Google Bucharest SRL, filiala Google în România, a fost inclusă în 2016 de Fisc pe lista companiilor din industria online investigate deoarece continua să raporteze un profit de sub 2 milioane lei.
Veniturile Google în Romania erau estimate însă în piață la 75-100 milioane de euro anual, în principal din publicitate.