Google a trecut peste 75 miliarde dolari prin subsidiara sa din Irlanda, cu sediul în Bermuda, pentru a nu plăti taxe, metodă numită „double-Irish”. Compania, inclusă în 2016 de Fiscul românesc pe lista companiilor aflate sub verificări

Google a trecut peste 75 miliarde dolari prin subsidiara sa din Irlanda, cu sediul în Bermuda, pentru a nu plăti taxe, metodă numită „double-Irish”. Compania, inclusă în 2016 de Fiscul românesc pe lista companiilor aflate sub verificări
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2021

Google a trecut, în 2019, peste 75 de miliarde de dolari prin subsidiara sa din Irlanda, pentru a evita plata taxelor, de peste 3 ori mai mult decât cu un an înainte. Deși înregistrată în Irlanda, Google Ireland Holdings folosea un sediu din Bermuda pentru a nu plăti taxe, metodă numită „double-Irish”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

2019 a fost ultimul an în care a mai putut fi folosită această metodă, conform RTE.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Profit.ro a relatat de mai multe ori că Google Bucharest SRL, filiala Google în România, inclusă în 2016 de Fisc pe lista companiilor din industria online investigate, continuă să raporteze un profit de sub 2 milioane lei, înregistrând la Ministerul Finanțelor, pentru anul trecut, un bilanț ce prezintă un profit net de doar 1,3 milioane lei. În 2019, pentru 2018, Google Bucharest a anunțat statul că a înregistrat un profit net ce depășește cu puțin doar 1 milion de lei, la afaceri de 20,6 milioane lei, nu cu mult peste cifrele din anii anteriori, și  în condițiile în care câștigul prezentat până atunci nu depășea acest prag.

Veniturile Google în Romania sunt estimate însă în piață la 75-100 milioane de euro anual, în principal din publicitate.

Circa 1 milion de contracte de muncă au încetat sau au fost suspendate din cauza restricțiilor în epidemie - în jur de 900.000 de contracte de muncă desființate, la care se adaugă alte 100.000 suspendate CITEȘTE ȘI Circa 1 milion de contracte de muncă au încetat sau au fost suspendate din cauza restricțiilor în epidemie - în jur de 900.000 de contracte de muncă desființate, la care se adaugă alte 100.000 suspendate

La jumătatea lunii mai 2016, șeful Fiscului de atunci, Dragoș Doroș, a anunțat că Facebook, Google și alte companii din industria online, care nu sunt înregistrate în România, sunt investigate de autoritățile de la București, în încercarea de a identifica veniturile realizate de acestea, care nu sunt însă reflectate în declarații de impozite în România, pentru a putea fi taxate corespunzător.

FOTO ANAF atenționează: primiți sms de fraude cu bani! CITEȘTE ȘI FOTO ANAF atenționează: primiți sms de fraude cu bani!

Ulterior, în octombrie 2016, Doroș anunța prin intermediul Profit.ro că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va aplica noi criterii de selecție pentru clasificarea marilor contribuabili la buget, din 2017, astfel încât companii cu nume sonore, firme mari, dar aflate în insolvență, precum și grupuri de societăți afiliate să fie administrate unitar.

El explica astfel că, prin urmare, giganți ai industriei IT, cum sunt Google sau Facebook, vor primi o atenție sporită, urmând să fie administrați de către Direcția dedicată marilor contribuabili (DGAMC). În România, însă, schimbările de guvern vin cu noi idei ale noilor demnitari, astfel că acel proiect nu a mai avut impact asupra respectivilor giganți.

Google este presată de instituțiile de reglementare și de autoritățile guvernamentale ale unor state din toată lumea pentru că nu plătește taxe suficiente.

EXCLUSIV ANAF are pregătită poprirea electronică. Călugăreanu: Cine nu a avut poprire de la ANAF? Am avut și eu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF are pregătită poprirea electronică. Călugăreanu: Cine nu a avut poprire de la ANAF? Am avut și eu

Facebook, Google, Amazon și alte companii de tehnologie sunt criticate pentru că reduc nivelul taxelor prin înregistrarea profiturilor în state cu fiscalitate scăzută, indiferent unde se află consumatorii. Astfel de practici sunt considerate de mulți drept incorecte.

În ianuarie 2017 era anunțat că Google, parte a grupului Alphabet, a transferat în 2016 suma de 15,9 miliarde de euro (19,2 miliarde dolari) într-o firmă paravan înregistrată în Insulele Bermude, pentru a economisi în anul respectiv taxe de cel puțin 3,7 miliarde de dolari, potrivit declarațiilor oficiale depuse de companie în Olanda.

În luna septembrie 2017, miniștrii Economiei și Finanțelor din Uniunea Europeană, inclusiv din România, au decis să înceapă redactarea unor măsuri fiscale de impozitare diferită a marilor companii din domeniul tehnologiilor digitale, precum Google, Amazon, Facebook și Apple, și au cerut oficialilor Comisiei Europene să prezinte o propunere în acest sens.

În vara anului 2019, miniștrii de Finanțe din Grupul celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii au convenit să stabilească reguli comune pentru eliminarea lacunelor legislative utilizate de companiile de tehnologie pentru a-și reduce taxele corporative.

De asemenea, în iulie 2019, Parlamentul francez a adoptat definitiv introducerea unei taxe pentru giganții din domeniul Internetului, făcând din Franța un pionier în materie de impozitare a GAFA (acronim desemnând Google, Amazon, Facebook și Apple) și altor companii multinaționale acuzate de evaziune fiscală. SUA au reacționat, Administrația Trump anunțând recent măsuri de retorsiune vizând produse franceze în valoare de 1,3 miliarde de dolari, pentru a pedepsi Parisul deoarece a introdus taxe pentru giganții tehnologici americani, dar a înghețat aplicarea lor pentru a permite găsirea unei soluții negociate a conflictului.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
fiscul
profit