FOTO Tranzacție de anvergură finalizată - TeraPlast începe 2024 în forță și cumpără un grup din Austria

FOTO Tranzacție de anvergură finalizată - TeraPlast începe 2024 în forță și cumpără un grup din Austria

Foto Teraplast

Profit.ro
Profit.ro
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 mar 2024

Grupul TeraPlast a finalizat achiziția de anvergură prin care preia grupul Wolfgang Freiler de la familia Uhl, din Austria, care deține facilități de producție în Ungaria și o divizie de distribuție pe mai multe piețe din Europa Centrală și de Vest.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Prețul tranzacției este stabilit la 16,53 milioane de euro, suma acoperită din surse mixte (interne și finanțare bancară), la care se adaugă un mecanism de „earn-out" în funcție de EBITDA realizată de Grupul Freiler în 2024.

Prețul a fost caracterizat de conducerea TeraPlast drept unul a fost unul bun, ceea ce ar urma să se răsfrângă favorabil pentru valoarea acționarilor. Planul este pentru o investiție pe termen lung, în timp ce managementul de dinainte urmează să fie păstrat.

FOTO Acțiunile Gabriel Resources explodează la bursa din Toronto, după ce a fost anunțat că România poate pierde procesul CITEȘTE ȘI FOTO Acțiunile Gabriel Resources explodează la bursa din Toronto, după ce a fost anunțat că România poate pierde procesul

„Din multe puncte de vedere este un business relativ mic, 30 de milioane de euro cifră de afaceri, dar este solid”, caracterizează noua parte care va fi consolidată în grup Alexandru Stânean, director general al TeraPlast, evidențiind sinergii prin oportunitățile create pentru business-ul în ansamblu al companiei listate la Bursa de Valori București.

Cu facilități amplasate pe granița dintre Austria și Ungaria, Freiler avea vânzări de numai 20% în piața locală, în timp ce 80% din livrări mergeau pentru terțe piețe. TeraPlast a văzut în această achiziție o oportunitate importantă de a ataca cea mai mare piață a Europei, cea din Germania, unde compania austriacă are mulți clienți.

„O dospim de vreo 2 ani de zile”, spune despre tranzacție directorul Stânean. Aceasta a fost anunțată pe bursă acum la începutul anului cu o valoare de 16,53 milioane euro. „Am început discuțiile de la mai mult decât dublu acum 2 ani de zile”, afirmă Stânean. „Au fost niște negocieri lungi, dar cred că faptul că am avut răbdare și n-am finalizat tranzacția mai repede s-a materializat în prețul în care s-a făcut tranzacția care cred că aduce valoare adăugată acționarilor noștri.”

FOTO Tranzacție de anvergură finalizată - TeraPlast începe 2024 în forță și cumpără un grup din Austria

Noua investiție din Austria a grupului TeraPlast (TRP) deschide drum livrărilor către piețe majore precum Germania și Franța, corespunzând în același timp strategiei companiei de a nu fi prea dependentă de ciclul investițiilor publice de infrastructură din România, prin activitatea debalansată a diviziei instalații care a însemnat 75% din cifra de afaceri de 672,3 milioane lei de anul trecut. 

ULTIMA ORĂ Sam Bankman-Fried, condamnat la ani grei de închisoare pentru FTX CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Sam Bankman-Fried, condamnat la ani grei de închisoare pentru FTX

TeraPlast a achiziționat business-ul de la familia Uhl din Austria, cu antreprenori de 60 de ani care doreau să se retragă și a căror moștenitori aveau alte preocupări. Erau 2 fete, din care una era actriță și alta psiholog și nici una din ele nu intenționa să preia afacerea. În piață s-au întâlnit intenția TeraPlast de extindere și dorința familiei Uhl de a fructifica ce au construit de-a lungul vieții.

Nu este o tranzacție pentru revânzare

Este o afacere care nu a fost cumpărată spre a fi revândută. Aici așteptările investitorilor de la BVB trebuie să se ajusteze pentru că va fi vorba de un comportament diferit de cel cunoscut până acum în piață pentru acest emitent.

TeraPlast are un istoric bun pe bursă, aducând valoare pentru acționari prin vânzarea diviziei Steel către gigantul irlandez Kingspan, la începutul deceniului, pentru suma de 373 milioane lei. Acest business de metale a fost crescut, prin achiziția în anii 2017-2018, a Depaco Wetterbest și a fabricii de panouri sandwich din Serbia.

Databricks, cu doi IT-iști de origine română printre fondatori, investește 10 milioane dolari într-un model de inteligență artificială CITEȘTE ȘI Databricks, cu doi IT-iști de origine română printre fondatori, investește 10 milioane dolari într-un model de inteligență artificială

De data aceasta, va fi diferit și cumpărarea Wolfgang Freiler are în vederea diversificarea și sporirea vânzărilor TeraPlast, spune directorul Stânean, răspunzând la o întrebare a Profit.ro. „Este o investiție pe termen lung”, afirmă acesta.

Achiziția se include în strategia companiei de a reduce expunerea pe segmentul de instalații pe piața din România. Nu că ar vrea să vândă mai puțin (ar vrea să vândă oriunde mai mult), dar trecutul arată că sunt câțiva ani buni și câțiva ani mai puțin buni pentru investițiile în infrastructură, în funcție de ciclul de accesare a fondurilor europene. De aceea, TeraPlast vizează extinderea și pe alte piețe de materiale de construcții pentru a evita golurile.

Ce a cumpărat TeraPlast

Polytech Industrie are principala activitate în producția de țevi pentru sisteme de apă și gaz și pentru protecție a cablurilor HDPE, cu o fabrică situată în nord-vestul Ungariei, în orașul Fertőszentmiklós, cu aproximativ 4.000 locuitori. Aceasta asigură livrări de 15.000 de tone pe an.

Amazon raportează pierderi în urcare puternică la centrul de dezvoltare din România CITEȘTE ȘI Amazon raportează pierderi în urcare puternică la centrul de dezvoltare din România

În Ungaria, fabrica SIP are active industriale întinse pe o suprafață de peste 50.000 de metri pătrați, amplasament ce poate constitui bază pentru dezvoltarea ulterioară a grupului.

Divizia Pro-Moulding fabrică produse injectate și este dotată cu cea mai nouă  tehnologie. Sunt subcontractori pentru industria de bunuri de consum, pentru automobile și mașini industriale. Fabrica cu capacitate de 3.800 de tone pe an este situată pe un amplasament de 83.000 de metri pătrați în Nagykanizsa, sud-vestul Ungariei, la graniță cu Croația și Slovenia, la 215 km de Budapesta și 140 km de Zagreb. Parcul industrial are o infrastructură favorabilă dezvoltării și extinderii producției.

În 2022, Freiler a înregistrat o cifră de afaceri de 31 milioane de euro și o EBITDA de aproape 4 milioane de euro, ceea ce înseamnă o marjă EBITDA de 12%. 

Tranzacția presupune inclusiv preluarea celor două fabrici deținute de Grupul Wolfgang Freiler în Ungaria: Polytech și Pro-Moulding.

Companiile achiziționate dețin poziții solide pe piețele din Ungaria, Cehia, Austria, Germania și Franța.

FOTO Familia Caluianu a investit într-un nou proiect hotelier din Parcul Natural Bucegi CITEȘTE ȘI FOTO Familia Caluianu a investit într-un nou proiect hotelier din Parcul Natural Bucegi

În urma tranzacției, cei 144 de angajați ai Grupului Freiler se vor alătura echipei Grupului TeraPlast.

„Parafăm acum rezultatul unei munci intense de analiză atentă și calcule precise de oportunitate. Întreg mediul de afaceri trebuie să urmărească planuri de extindere și dezvoltare pe termen lung, să ducă produsele și capitalul românesc în toată Europa, nu să încetinească de teama conflictelor sau să se lase descurajați de cei care cred mai puțin în perspectivele lor.

În ultimii ani am investit masiv și am marcat un exit de succes, având în jur conflicte armate și o pandemie. Pornim cu planuri ambițioase către piețele din Vest odată cu această achiziție”, spune Dorel Goia, Președintele Consiliului de Administrație TeraPlast.

One United Properties a cumpărat de la Hidroelectrica terenuri și clădiri ale Romaero, pe care va construi hangare și birouri. E posibil ca My Jet să fie chiriaș. Apare One Băneasa AirPark CITEȘTE ȘI One United Properties a cumpărat de la Hidroelectrica terenuri și clădiri ale Romaero, pe care va construi hangare și birouri. E posibil ca My Jet să fie chiriaș. Apare One Băneasa AirPark

Grupul Wolfgang Freiler a fost achiziționat de la familia Uhl, care activează în mai multe domenii: construcții, imobiliare și HoReCa. Polytech și Pro-Moulding, cele două subsidiare ale Grupului Wolfgang Freiler, desfășoară activități de producție pe teritoriul Ungariei, în timp ce Freiler gestionează activitatea de distribuție.

Polytech produce țevi pentru protecția cablurilor electrice și a fibrei optice, cu un grad ridicat de calitate. Pro-Moulding  este specializată în injecția de mase plastice. O altă entitate a Grupului deține o bază industrială extinsă pe 5 hectare de teren și hale în sud-vestul Ungariei. Produsele sunt comercializate pe piețele din Ungaria, Cehia, Austria, Germania și Franța

FOTO Tranzacție de anvergură finalizată - TeraPlast începe 2024 în forță și cumpără un grup din Austria

Directorul Stânean spune că noua investiție îmbunătățește repartiția geografică a grupului TeraPlast. Aceasta asigură prezența pe piețe mai mari decât România, de exemplu, în Germania, dar unde concurența este mai puțin acerbă decât în România.

„Avem sinergii cu modelul nostru de business și cu viziunea noastră de dezvoltare durabilă”, spune Stânean, menționând că produsele Freiler sunt de referință în Franța datorită capacității tehnice de a încorpora material reciclat.

Managementul rămâne cel local

Conducerea noului business va fi supervizată de Laszlo Vajda, directorul de dezvoltare al grupului TeraPlast. Aceasta, însă, urmează să fie păstrată. „Au management local; familia nu era implicată în management", afirmă Stânean. „Pentru chestiunile operaționale vom continua să folosim managementul local de acolo.”

Prin încorporarea business-ului din Ungaria și Austria, TeraPlast va avea cu 140 de angajați mai mulți, depășind reperul de 1.100 de salariați.

Bugetul de stat va primi 1 miliard de euro de la Hidroelectrica, prima plată după listare. Bani mulți și pentru investitorii de pe bursă CITEȘTE ȘI Bugetul de stat va primi 1 miliard de euro de la Hidroelectrica, prima plată după listare. Bani mulți și pentru investitorii de pe bursă

Problema schimbării managementului la Wolfgang Freiler nu s-a pus niciodată. „Intenția noastră este să ținem a la long. Evident, totul depinde de performanță, dar nu avem indicații la ora asta...”, spune directorul Stânean. „Grupul l-am luat pentru ceea ce face și noi credem că face bine ceea ce face și evident pentru sinergiile care se pot crea; nu l-am luat ca să-l reorganizăm... Familia nu e implicată în management, managementul e profesionist, știe industrie, nu văd motive la ora asta să nu fim colegi pe termen lung.”

Recent, tanzacția prin care Grupul TeraPlast cumpără pachetul majoritar de acțiuni al Palplast, din Republica Moldova, a fost finalizată. Compania deține două linii de producție pentru țevi din polietilenă de înaltă densitate, destinate rețelelor de alimentare cu apă și gaz.

Părțile au stabilit o valoare a tranzacției de 1,8 milioane de euro, compusă din 1 milion de euro ca aport al TeraPlast SA la capitalul Palplast Moldova și 800 de mii de euro care se vor plăti către acționarul existent.

Casa de Comerț Unirea a deschis primul magazin de tip cash and carry CITEȘTE ȘI Casa de Comerț Unirea a deschis primul magazin de tip cash and carry

Activitatea Grupului TeraPlast a accelerat în T3/2023 cu o viteză suplimentară imprimată  de creșterea lucrărilor de infrastructură și a exporturilor, însă sunt încă vizibile limitări de potențial, date de evoluția sub așteptări a business-urilor din subsidiare (segmentele ferestre și uși și ambalaje flexibile). Principalii indicatori financiari sunt sub nivelul primelor 9 luni din 2022, însă așteptarea managementului este ca acest ecart să fie recuperat până la finalul anului.

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast. Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell, în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index) și în indicii CECE MidCap și ROTX EUR ai Bursei de Valori de la Viena.

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
ambalaje flexibile
exporturi