Pentru al treilea an, nicio companie românească nu a intrat în topul Deloitte Fast 50 Europa Centrală. Druid și FintechOS, incluse însă în categoria firmelor cu potențial mare

Pentru al treilea an, nicio companie românească nu a intrat în topul Deloitte Fast 50 Europa Centrală. Druid și FintechOS, incluse însă în categoria firmelor cu potențial mare
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 26 nov 2021

Pentru al treilea an la rând, nicio companie românească nu a fost inclusă în clasamentul Technology Fast 50 Central Europe al Deloitte, care cuprinde jucătorii din domeniul tehnologiei cu cel mai rapid ritm de creștere din regiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Cehia are cele mai multe companii în Top (19), urmată de Polonia, cu 16. Slovacia are 5 companii în clasament, Croația are 4, iar Bulgaria, 2.

COS își extinde biroul din București, după ce Fondul de investiții Sarmis a preluat controlul companiei CITEȘTE ȘI COS își extinde biroul din București, după ce Fondul de investiții Sarmis a preluat controlul companiei

Două companii locale, Druid și FintechOS, au fost însă incluse într-o categorie specială, Growth Stars. Aceasta categorie include companiile care prezintă un potențial ridicat de creștere, dar sunt prea noi pentru a îndeplini criteriile necesare la categoria principală Fast 50. Mai exact, clasamentul Fast 50 analizează creșterea veniturilor în ultimii 4 ani (2017, 2018, 2019, 2020), iar companiile fondate recent nu se pot încadra la categoria principală. FintechOS a luat naștere în 2017, iar Druid, în 2018.

Companiile eligibile la categoria Growth Stars trebuie să aibă venituri operaționale anuale de minimum 10.000 de euro (2018, 2019 ) și venituri operaționale în anul cel mai recent încheiat de minimum 30.000 euro (2020). Pentru clasament este luată în considerare evoluția veniturilor în ultimii 3 ani (2018, 2019, 2020).

Alte trei companii românești, Tapptitude Apps, Wave Studio și Gama IT, sunt menționate în categoria „Impact Stars”, care include startup-uri ale căror produse sau servicii au impact pozitiv asupra mediului, societății, diversității sau inovației.

Cu o creștere a veniturilor de 6.753% în ultimii 3 ani, Druid se află pe primul loc în rândul celor 25 de startup-uri incluse în categoria „Growth Stars”.

FintechOS se situează pe locul 16, cu o creștere de 715% a veniturilor în perioada 2018-2020. FintechOS este un startup fondat de Teodor Blidăruș și Sergiu Neguț, specializat în soluții pentru accelerarea transformării digitale a instituțiilor financiare, desprins în 2017 din compania locală Softelli­gence.

Druid, înființată de Liviu Drăgan, fostul proprietar și șef al business-ului Total Soft, dezvoltă asistenți virtuali (chatboți) pentru companii mari, printre clienții săi numărându-se Banca Transilvania, BCR, Regina Maria, Dona, Asirom, Unicredit, BRD, EON, Agricover, Cărturești, Rompetrol, Garanti Bank.

Cele mai multe firme din categoria Growth Stars vin din Cehia (10) și Polonia (4).

La categoria principală, Fast 50, România nu a fost prezentă în clasament nici în 2019 și 2020. În 2018, o singură companie românească, Trencadis, a fost inclusă în clasamentul Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrală la categoria principală.

În 2017, trei companii românești au intrat în Topul Fast 50 Central Europe, iar o a patra a primit o distincție specială pentru Most Disruptive Innovation. 

viewscnt
Afla mai multe despre
top 50
deloitte fast 50 europa centrală
fast 50
druid
fintechos