Gigantul american Chevron Corp. intenționează să construiască centrale electrice pe gaz în apropierea centrele de date, o mișcare care îi va permite să nu rateze cererea în creștere de energie electrică pentru inteligența artificială (AI).
Compania fost amendată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în 2020 pentru presupusa manipulare a pieței angro locale de gaze, prin mai multe tranzacții derulate în 2018.
Energia solară a reprezentat 25% din producția de electricitate în Ungaria în 2024, mai mult decât în orice altă țară din Europa, potrivit unui raport al think tank-ului independent Ember, a declarat Ministerul Energiei din Ungaria, potrivit Budapest Business Journal.
Licența de exploatare a perimetrului Roșia Poieni, acordată inițial în 1999 și care urma să expire la finalul lunii în curs, a fost prelungită astăzi de Guvern cu încă 5 ani, până la 31 ianuarie 2030.
Ministerul Energiei anunță marți că a inițiat demersurile pentru reforma companiilor de stat din sectorul energetic. Sunt vizate economii totale de peste 1 miliard de lei, fără afectarea bunei funcționări a activității de producție și a planurilor de investiții în curs, spune instituția.
Problema restanțelor a marcat practic întreaga perioadă de după ce au fost impuse plafoane de preț final pe facturi, din cauza crizei energetice ce a urmat pandemiei COVID-19, agravată dramatic de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, care a făcut să explodeze cotațiile pe piețele angro.
Eventuala dezvoltare pe scară largă a modelelor AI de tipul celui al DeepSeek, cu structură open-source și care folosesc cipuri mai puțin puternice decât cele utilizate de rivalii americani consacrați ai chinezilor, poate duce la scăderea semnificativă a cererii de noi surse de producție de energie electrică pentru alimentarea centrelor de date necesare sectorului.
Guvernul vrea să prelungească până în martie termenul până la care primăriile pot cere Ministerului Finanțelor aprobare pentru a garanta împrumuturile pe care operatorii locali de sisteme centralizate de încălzire sunt nevoiți să le contracteze pentru a cumpăra combustibil care să asigure funcționarea centralelor lor de producție de energie termică.
Cei doi mari producători autohtoni, controlați în proporție de peste 80% de statul român, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, au vândut în 2024, prin contracte bilaterale, energie Republicii Moldova la un preț de două ori mai redus decât cel achitat de Chișinău pentru energia spot cumpărată de pe OPCOM, relevă datele analizate de Profit.ro.
Investițiile CEO în unități de producție noi, reprezentând 2 centrale pe gaze naturale de 1.325 MW în total și 8 parcuri fotovoltaice ce însumează 690 MW, la care se adaugă retehnologizarea unei hidrocentrale de 10 MW, sunt extrem de întârziate față de termenele prevăzute de plan, motiv pentru care România vrea să solicite Comisiei Europene amânarea cu mai mulți ani a închiderii termocentralelor pe lignit din Oltenia.