Încheierea de contracte noi de import de gaze naturale rusești, inclusiv semnarea de acte adiționale la cele existente pentru suplimentarea cantităților comandate, va fi interzisă de la 1 ianuarie 2026, iar livrările efectuate în baza înțelegerilor în prezent în vigoare trebuie să înceteze cel mai târziu la finalul anului 2027.
Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din țară, totodată producător de energie electrică, a constituit într-o singură zi depozite bancare în valoare totală de peste 275 milioane euro (echivalentul a 1,38 miliarde lei), la 3 instituții de credit din România.
Termenul de depunere a planului de măsuri de compensare prevăzut de legislația în vigoare este 30 iunie 2025. Asta ar însemna că România ar mai avea la dispoziție mai puțin de 2 săptămâni, însă surse guvernamentale au transmis Profit.ro că data menționată este un termen recomandat, nu obligatoriu, dat fiind că implementarea planului va începe din 2026.
Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că Amenajarea hidroenergetică Livezeni-Bumbești a primit Acordul de mediu, el arătând că este vorba de un proiect vital, în valoare de peste 1,1 miliarde de lei, care va genera anual 283 GWh energie curată și accesibilă pentru români și economie. Burduja mai afirmă că unii au căutat cu disperare pretexte să oprească acest proiect strategic, inclusiv un rac pe care, aparent, nu l-a văzut nimeni niciodată.
Compania Bulgartransgaz contractează un credit în valoare de 200 de milioane de leva (circa 100 de milioane de euro) pentru Coridorul Vertical de Gaze, prin intermediul căruia Bulgaria va putea tranzita gaze naturale provenite din SUA, Azerbaidjan, Egipt și alte surse către Europa Centrală și de Est, potrivit Radio Bulgaria citat de Rador.
Compania J. Christof E&P Services SRL (JCE), parte a conglomeratului austriac Christof Industries și unul dintre principalii furnizori de soluții de mentenanță pentru sectoarele petrolier și industrial din România, a intrat în concordat preventiv.
Ministrul Sebastian Burduja a vizitat șantierul parcului eolian VIFOR din Buzău, despre care afirmă că este un proiect impresionant, un colos energetic de 461 MW, printre cele mai mari în Europa și al doilea ca mărime din România, mai mult de jumătate dintr-un reactor de la Cernavodă. MInistrul arată că această investiție va produce energie curată și ieftină pentru aproape 300.000 de gospodării.
Uniunea Europeană ar trebui să fie deschisă la reluarea importurilor de gaze naturale rusești în viitor dacă se ajunge la un acord de pace între Rusia și Ucraina, a declarat un oficial austriac, în timp ce Bruxelles-ul pregătește o propunere de interzicere a importurilor rusești, relatează Reuters.
Italia se alătură oficial alianței nucleare a UE, după ce a participat până acum în calitate de observator. Anunțul a fost făcut de ministrul Securității Energetice, Gilberto Pichetto, în timpul noii reuniuni a alianței, în marja Consiliului Energie de la Luxemburg, scrie Ansa, citată de Rador.
Gigantul japonez Mitsubishi Corp se află în negocieri avansate pentru a achiziționa active de gaze de șist din Statele Unite deținute de firma de investiții Aethon Energy, într-o tranzacție estimată la aproximativ 8 miliarde de dolari, potrivit unei surse apropiate discuțiilor, citate de Reuters.