Romgaz și-a redus cu o cincime profitul pe primele 9 luni ale anului. Optimism pentru trimestrul al patrulea

Romgaz și-a redus cu o cincime profitul pe primele 9 luni ale anului. Optimism pentru trimestrul al patrulea
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 13 nov 2020

Romgaz și-a redus cu 20,5% profitul net înregistrat în primele 9 luni ale anului trecut, ca urmare în principal a scăderii cu peste 19% a producției, pusă de oficialii companiei pe seama crizei Coronavirusului. Începând cu luna septembrie însă, nivelul producției a revenit la normal, cu o majorare considerabilă în octombrie, ceea ce ar putea conduce la rezultate mai bune pe ultimul trimestru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Profitul companiei a coborât sub 1 miliard de lei (941 milioane de lei), după ce anul trecut înregistrase în primele 9 luni un profit de aproape 1,2 miliarde lei.

Romgaz a înregistrat în primele 9 luni ale anului 2020 o cifră de afaceri de aproximativ 3 miliarde lei, în scădere cu 23,01% față de perioada similară a anului trecut.

Străinii evacuează litoralul românesc: după Exxon, și Lukoil își scoate la vânzare participația din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Străinii evacuează litoralul românesc: după Exxon, și Lukoil își scoate la vânzare participația din Marea Neagră

Scăderea cifrei de afaceri este pusă de Romgaz pe seama “diminuării veniturilor din vânzarea gazelor naturale (-28,35%; -940,0 milioane lei); din punct de vedere cantitativ, livrările sunt cu 17,86% mai mici, însă cu 2,82% mai mari față de trimestrul al doilea al anului 2020. Veniturile din energie electrică au crescut cu 36,1%, iar cele din înmagazinare cu 25,88% la nivel consolidat”.

Cheltuielile companiei au scăzut cu 25,1% (-634,4 milioane lei) ca urmare a diminuării cheltuielilor cu redevența (-140,9 milioane lei), impozitului pe veniturile suplimentare (-220,9 milioane lei), costului gazelor achiziționate din import în vederea revânzării (-74,4 milioane lei) și cheltuielilor cu amortizarea (-71,2 milioane lei).

În primele 9 luni ale anului 2020, Romgaz a produs un volum de 3.198 milioane mc gaze naturale, cu 752 mililioane mc (-19%) mai puțin decât în aceeași perioadă din anul trecut.

“Nivelul producției de gaze naturale înregistrat în primele 9 luni 2020 a fost influențat de suprapunerea unor factori de natură comercială, economică, sanitară dar și de reglementare, care au avut ca efect reducerea cererii de gaze pe trimestrul 2 și trimestrul 3, continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze, efectuarea programelor de reparații și intervenții la sonde și de finalizarea unor lucrări de investiții pentru extinderea infrastructurii productive și conectarea de noi sonde la această infrastructură”, susține compania.

Potrivit directorului general adjunct, Daniel Pena, începând cu ultima lună a trimestrului al treilea, nivelul producției a revenit la normal.

Astfel, în luna septembrie producția a ajuns la un nivel de 98% din cea înregistrată în luna similară a anului trecut, iar în octombrie ea s-a majorat cu 7% peste cea din octombrie 2019.

Drept urmare, în luna septembrie, ca urmare a majorării producției cu 52% fașă de media aprilie-august, profitul net realizat a fost cu 37% peste cel mediu din lunile iulie și august.

Pena este optimist, susținând că, cel puțin pe ultimul trimestru al acestui an, Romgaz va recupera o parte din terenul pierdut ca urmare a crizei Coronavirusului.

“Pe trimestrul al patrulea ne așteptăm să avem venituri mai mari decât cele din ultimul trimestru al anului trecut, în principal ca urmare a majorării producției”, susține directorul general adjunct al Romgaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
romgaz
producție
majorare