Lista completă a cheltuielilor medii lunare ale unei gospodării.
Guvernul a mai introdus o taxă auto, transformată ulterior în timbru de mediu, în Guvernul Tăriceanu, pe care a fost însă obligată ulterior, de Curtea Europeană de Justiție, să o restituie integral șoferilor, chiar și după ce forma taxei a fost schimbată de guverne de trei ori. Impactul bugetar pentru restituirea tuturor acestor taxe a fost de 6,5 miliarde lei.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că va trimite săptămâna viitoare Corpul de control săm facă verificări, în urma suspiciunilor că patru inspectori ANAF ar fi ascuns nereguli găsite la Nordis. MInistrul vrea să aibă tabloul complet în această situație pe care o descrie ”complicată”. Corpul de control ar urma să verifice toate controalele făcute la Nordis și la firme furnizoare în ultimii patru-cinci ani.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu confirmă la rândul său informațiile Profit.ro, arătând că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), "a dat peste noapte o ordonanță" prin care medicii care au înființate SRL-uri nu mai pot presta servicii pentru marile clinici private, astfel că tarifele pentru pacienți se vor scumpi drastic, pentru ca medicii să-și acopere pierderile.
Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor Stomatologi din România confirmă Profit.ro, arătând că ultimele modificări fiscale, decise discret de Guvern (VEZI MAI JOS), pot avea consecințe nefavorabile în modalitatea desfășurării activităților profesionale a medicilor și medicilor stomatologi din întreaga țară. Cele două organizații anunță că au cerut ministerului de resort astăzi, după publicarea articolului, să clarifice și să rezolve problema, primind deja semnale pozitive privind rezolvarea cu celeritate a acestei situații.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a anunțat după ședința de Guvern că salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, va fi actualizat anual în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii, el precizând că este mecanismul de calcul european, care va fi aplicat și în România.
Cota unică a adus beneficii economice, beneficii în ce privește colectarea de venituri la bugetul statului și a sprijinit formarea în România a unei clase de mijloc, afirmă experți ai Academiei de Studii Economice (ASE) în cadrul studiului "Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară", realizat la solicitarea Concordia. Potrivit reprezentanților Concordia, există în prezent, în contextul reformei fiscale pe care România trebuie să o implementeze ca parte a PNRR și a planului fiscal, pericolul renunțării la cota unică și înlocuirea acesteia cu un sistem de impozitare progresivă.
Tranzacția prin care Vodafone România intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications, iar Digi va prelua anumite active ale aceleiași companii poate fi aprobată chiar în primul semestru 2025, după ce va fi clarificat cum urmează să fie împărțite activele, respectiv spectrul, rețelele și clienții, spune președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
„Anul trecut, cheltuielile bugetare cu salariile au crescut cu 23%. Anul acesta cresc din nou. Vă mai aduceți aminte 2010? Un guvern slab, care neputând să-și diminueze cheltuielile la nivelul veniturilor, a hotărât peste noapte ca TVA să crească de la 19% la 24% în momentul în care lucrurile mergeau groaznic în economie. Rezultatul? Firme închise. Niște criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine” Avem obligația să luptăm? Acum”, a spus joi Dan Șucu, președintele Confederației Concordia la lansarea studiului „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară”, realizat de experți, cadre didactice din cadrul Academiei de Studii Economice din București la solicitarea Concordia.
La ultimele modificări fiscale, una a scăpat atenției publice.