Gospodăriile din România alocă peste un sfert din cheltuieli pentru mâncare, cel mai mare procent din UE. Cheltuielile pentru băuturi alcoolice și țigări, mai mari decât cele pentru sănătate

Gospodăriile din România alocă peste un sfert din cheltuieli pentru mâncare, cel mai mare procent din UE. Cheltuielile pentru băuturi alcoolice și țigări, mai mari decât cele pentru sănătate
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 ian 2023

Cea mai mare parte a cheltuielilor făcute de gospodăriile românilor merg către alimente și băuturi non-alcoolice. Această categorie a reprezentat 25,2% din cheltuielile românilor în 2021, potrivit datelor Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În plus, gospodăriile din România au rămas în 2021 pe primul loc în Uniunea Europeană după ponderea ocupată de cheltuielile pentru alimente și băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum, deși procentul s-a redus față de 2020, de la 26,4%.

Final de an pe piața auto din România: Creștere minimă, dar importantă a înmatriculărilor de autoturisme și scădere dramatică a LCV-urilor CITEȘTE ȘI Final de an pe piața auto din România: Creștere minimă, dar importantă a înmatriculărilor de autoturisme și scădere dramatică a LCV-urilor

Pe locul al doilea ca pondere au fost cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili, reprezentând 18,1% din total, urmate de cheltuielile pentru transport (12,2%). Doar 7,2% din cheltuieli au fost alocate de români pentru mobilier și echipamente de uz casnic, în timp ce cheltuielile pentru îmbrăcăminte și încălățăminte au fost de dor 6,7%, procent similar cu cel destinat culturii și activităților recreaționale.

5,5% din cheltuielile românilor merg către băuturi alcoolice și țigări, procentul fiind peste cel de 4,3% consemnat la nivelul UE. Procentul cheltuielilor pentru băuturi și țigări îl depășește, în România, pe cel alocat sănătății, care este de 5,2%. 

La nivelul blocului comunitar, categoria „Locuințe, apă, electricitate, gaze și alți combustibili” a reprezentat un sfert (25%) din cheltuielile gospodăriilor din UE, în scădere cu 0,5 puncte procentuale față de 2020, fiind principala destinație a cheltuielilor. Ponderea cheltuielilor pentru alimente și băuturi non-alcoolice a fost de doar 14,3% din total.

Circa 8% din cheltuielile europenilor sunt destinate culturii și activităților recreaționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurostat
cheltuieli
cheltuieli gospodarii