GRAFICE Preț minim record la energie în noaptea de Revelion. Minune de o zi

GRAFICE Preț minim record la energie în noaptea de Revelion. Minune de o zi

Foto dreamstime.com

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 ian 2023

Nivelul redus al consumului, ca urmare a vremii extrem de calde pentru această perioadă a anului, a făcut ca, în prima zi a noului an, prețurile spot ale energiei electrice să coboare, pentru o oră, la un nivel record, de 1 ban/MWh. Furnizorii au putut achiziționa energia necesară alimentării propriilor clienți pe 1 ianuarie cu un preț zilnic mediu de 88 lei/MWh (sau 17,87 euro/MWh), în intervalul orar 02:00-08:00 a nopții de Revelion prețurile orare coborând sub 10 bani/MWh, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Minunea a ținut doar o zi însă, prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de luni, 2 ianuarie, majorându-se cu 600%, la 617 lei/MWh sau 125 euro/MWh.

Vremea extrem de caldă și cererea redusă din partea clienților non-casnici au făcut ca nivelul consumului din noaptea de Revelion să se apropie mai degrabă de cifrele caracteristice unei luni de vară și nu uneia de iarnă, când consumul orar poate depăși și 10.000 MW.

Facturile la electricitate se dublează de astăzi pentru o parte din populație, chiar dacă declarațiile pe propria răspundere au fost eliminate. Vouchere pentru anumiți consumatori CITEȘTE ȘI Facturile la electricitate se dublează de astăzi pentru o parte din populație, chiar dacă declarațiile pe propria răspundere au fost eliminate. Vouchere pentru anumiți consumatori

Anul Nou a început cu un consum de electricitate de 5.000 de MW imediat după miezul nopții, media orară coborând până la 8 dimineața la 4.400 MW.

Producția s-a situat peste nivelul consumului, România exportând și 1.000 MW în noaptea de Anul Nou.

CONFIRMARE TABEL Scumpire considerabilă a carburanților de Anul Nou CITEȘTE ȘI CONFIRMARE TABEL Scumpire considerabilă a carburanților de Anul Nou

Drept urmare, în noaptea de Revelion, prețul orar pe piața pentru ziua următoare (PZU), operată de OPCOM, nu a sărit de 1 leu/MWh, în intervalul orar 06:00-07:00 acesta coborând chiar la un ban/MWh, pentru ca în intervalele precedente să se situeze la 4, 5, 6 și 7 bani/MWh. În intervalul 07:00-08:00, prețul orar a fost de 6 bani/MWh, el sărit de un lei (1,42 lei/MWh mai exact) de-abia în intervalul 08:00-09:00.

Prețurile din România au fost similare celor din regiune și din majoritatea statelor europene. Cele mai reduse prețuri medii zilnice înregistrate pe 1 ianuarie au fost cele din Spania, Portugalia și Elveția, de 7 euro/MWh.

China a demarat un proiect de producție de energie din surse regenerabile cu o valoare de 11 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI China a demarat un proiect de producție de energie din surse regenerabile cu o valoare de 11 miliarde de dolari

Au existat și state europene cu prețuri de cel puțin 5 ori peste cele din România, de peste 100 euro/MWh în prima zi a noului an: Norvegia (107 euro/MWh), și mai ales Italia (193 euro/MWh) și Grecia (228 euro/MWh).

Comparativ cu media prețurilor zilnice înregistrat pe luna decembrie 2022 pe PZU, de 1219 lei/MWh, prețul mediu zilnic din prima zi a anului nou a fost de 15 ori mai redus.

În primele 11 luni ale anului trecut, prețul mediu zilnic de pe PZU, pe care se tranzacționează o cantitate egală cu aproximativ jumătate din consumul autohton, a fost de 1.310 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
pzu
spot
energie
opcom