ANAT: La un impozit de 1% pe venit, 90% din agențiile de turism dispar; la impozit de 2%, sunt închise toate

ANAT: La un impozit de 1% pe venit, 90% din agențiile de turism dispar; la impozit de 2%, sunt închise toate
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 3 iul 2017

Un eventual impozit de 1% pe cifra de afaceri ar închide 90% din agențiile de turism din România, domeniu cu o rată a rentabilității de 1-1,2%, iar în cazul unui impozit de 2% din venituri, ar dispărea toate agențiile de turism din țară, rezultă din date ale Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) transmise Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Noul program de guvernare prevede ca, de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe profit să fie înlocuit de un impozit pe cifra de afaceri, iar ministrul Finanțelor a afirmat recent că treptele de impozitare vor fi de 1%, 2% sau 3% pentru toate firmele.

Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, proprietar al Paralela 45, una dintre cele mai mari și mai vechi agenții de turism din România, susține că, în cel mai fericit scenariu, cu impozit de 1%, mai mult de 2.000 dintre cele 2.200 de agenții de turism din România vor deveni nerentabile și vor fi închise. Rata de rentabilitate a unei agenții, respectiv profitul rămas după ce au fost acoperite cheltuielile, este de 1-1,2% din totalul rulajului.

"La un impozit de 1% pe cifra de afaceri, nu mai rămâne nimic. Vor supraviețui doar câteva agenții mari, sub 10%, care au o rată a rentabilității de 1,7-1,8, dar nici acestea nu vor avea niciodată bani de dezvoltare", spune șeful ANAT.

Modificări fiscale majore în noul program de guvernare: impozitul pe cifra de afaceri va înlocui impozitul pe profit, reducerea TVA este amânată, PFA vor plăti contribuția la pensie direct pentru pilonul 3 CITEȘTE ȘI Modificări fiscale majore în noul program de guvernare: impozitul pe cifra de afaceri va înlocui impozitul pe profit, reducerea TVA este amânată, PFA vor plăti contribuția la pensie direct pentru pilonul 3

Agențiile trebuie să-și acopere absolut toate cheltuielile din comisionul de 6-7%, din care este reținută TVA de 19% și plătite salariile agnajaților. În consecință, din totalul veniturilor, rata de rentabilitate a unei agenții de turism este, în medie, de 1-1,2%. "În acest context, la 1% impozit pe cifra de afaceri, 90% din agențiile de turism sunt condamnate să nu aibă niciodată profit și vor fi închise. La 2% impozit, toate agențiile din România vor fi închise", mai spune șeful ANAT.

În opinia sa, nu doar această măsură din noul program de guvernare va afecta grav turismul, ci și majorarea salariului minim.  "Salariul minim de 2.000 de lei în 2018 e o nenorocire pentru turism, pentru că e foarte mare. Va fi o situație foarte gravă", a adăugat șeful ANAT.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
agentii turism
impozit
cifra afaceri