Bugetele companiilor de stat, pe care Guvernul le are în portofoliu, sunt în analiză în principal în ceea ce privește gradul de îndeplinire a investițiilor și perspectiva acestora, pentru a vedea dacă se impune ca anumite sume să fie direcționate către buget, sub formă de dividende, sau trebuie lăsate în bugetele companiilor. Surse oficiale spun însă pentru Profit.ro că Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nu a primit la acest moment un mandat de a solicita dividende suplimentare din partea companiilor și nici în Guvern nu s-a discutat încă așa ceva.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
O suplimentare a dividendelor vărsate la buget de către companii poate fi un instrument de acoperire a unor goluri din buget. Deocamdată, însă, analiza este în fază incipientă, Ministerului Economiei nefiindu-i solicitat să mandateze reprezentanții statului în Adunarea Generală a Acționarilor să solicite dividende suplimentare. Nici în ședința de guvern nu a fost discutată la acest moment o eventuală astfel de solicitare.
O solicitare poate fi însă înaintată în cazul în care companiile de stat nu folosesc banii pentru investiții.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Comisia Europeană a revizuit puternic în scădere estimările privind evoluția economiei României în 2020, citând impactul crizei provocate de pandemia de coronavirus, care va afecta semnificativ și deficitul bugetar, preconizat să se adâncească la peste 9% din PIB.
Guvernul României estimează o contracție economică de doar 1,9% în 2020, mult sub estimările Comisiei și cele ale Fondului Monetar Internațional (FMI), care vede o scădere de 5% pentru economia locală.
"Produsul intern brut real este estimat să scadă abrupt în 2020, după mai mulți ani de creștere puternică. Consumul privat, principalul motor al creșterii din ultimii ani, este așteptat să fie grav afectat de măsurile de izolare. Incertitudinea va afecta deciziile de investiții, în timp ce exporturile nete vor contribui pozitiv la creșterea economică. Șomajul urmează să crească, în timp ce inflația este prevăzută să decelereze, datorită ieftinirii petrolului. Se preconizează că deficitul bugetar se va adânci semnificativ, în condițiile în care măsurile fiscale necesare pentru combaterea crizei COVID-19 cresc derapajele fiscale anterioare”, arată Comisia în prognoza de primăvară, analizată de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Patru probleme de politică publică ce pot stimula eforturile lumii de a proteja și restaura ecosistemele naturaleAstfel, economia României este estimată să scadă cu 6% în acest an, față de o creștere de 3,8% preconizată în februarie, înainte ca pandemia să își producă primele efecte asupra economiei. Deficitul bugetar ar urma să se adâncească la 9,25% din PIB, față de un deficit de 4,3% în 2019.