După protestele marilor rețele comerciale, taxa pe ambalaj este pregătită să scadă substanțial. Asociația pentru Managementul Deșeurilor se revoltă

După protestele marilor rețele comerciale, taxa pe ambalaj este pregătită să scadă substanțial. Asociația pentru Managementul Deșeurilor se revoltă
Thomas Dincă
Thomas Dincă
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 19 oct 2016

Taxa impusă producătorilor și comercianților care introduc pe piață bunuri ambalate va fi redusă de la 2 lei/kg la 0,70 lei/kg, cu argumentul că aceștia nu sunt vinovați și nu trebuie pedepsiți pentru problemele din sistemul de colectare separată a deșeurilor de la populație de care responsabili sunt primarii. La începutul acestui an, marile rețele comerciale s-au ridicat și au cerut anularea sumelor foarte mari imputate, cu efect retroactiv, producătorilor și comercianților pentru neplata taxei și introducerea unui sistem de colectare administrat de stat.

Înainte de a fi publicată aici, această știre a fost prezentată cu mult timp înainte pe Profit Insider

Atât patronatele , cât și sindicatele din industria alimentară au solicitat suspendarea obligației de plată a contribuției privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ "transparent, echitabil și controlabil" pentru toți actorii din lanțul de reciclare. Reprezentanții industriei de conserve din România și cei din piața laptelui afirmau că plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil și disponibilizarea a peste jumătate dintre angajați din aceste sectoare, toate aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministerul Mediului preciza atunci că intenția autorităților din domeniu nu este de a aplica penalități pentru fiecare kilogram de deșeu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem funcțional de management al deșeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situație a unui infringement pe această temă, caz în care penalitățile europene ajung și la 200.000 euro pe zi.

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Și ministrul Agriculturii susținea că sectorul industriei alimentare din România este cel mai afectat de taxa pe ambalaje, dar avansa doar varianta amânării taxei la plată, cu o lună sau două.

Adrian Viman, până astăzi cel mai puternic exe­cutiv român, a fost retras de la șefia grupului de retail german Kaufland CITEȘTE ȘI Adrian Viman, până astăzi cel mai puternic exe­cutiv român, a fost retras de la șefia grupului de retail german Kaufland

Acum, însă, prin intermediul Parlamentului, a fost pregătită reducerea substanțială a acestei taxe, de la 2 lei/kg astăzi la 0,70 lei/kg. Reducerea pregătită în Parlament de către deputați din toate partidele, atât de la PSD, cât și de la PNL, UNPR și ALDE, era și mai mare, de până la 0,30 lei/kg, dar a fost atentuată ușor în comisii.

Argumentul avansat pentru această scădere a sumei de plată este că penalitățile impuse comercianților pentru neplata taxei nu va ajuta oricum atingerea țintelor de reciclare la nivel național, asumate de România în fața Uniunii Europene, astfel că de la Bruxelles vor fi emise sancțiuni împotriva țării. Este avansat și argumentul că legislația nu definește clar ariile de responsabilitate pentru obiectivele de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje, astfel că operatorilor economici de bună credință, care au avut contracte prin care responsabilitatea le era preluată de Organizații de Transfer de Responsabilitate (OTR) le-au fost impuse penalități. 

Este arătat în același timp că menținerea taxei la nivelul de 2 lei/kg este împovărătoare, conducând la costuri ce nu pot fi acoperite și urmând astfel să genereze intrarea în insolvență în principal a micilor producători locali sau a companiilor aflate într-un echilibru financiar precar, cu efecte economice și sociale.

"În condițiile în care disfuncționalitățile sistemului de colectare separată a deșeurilor de la populație nu sunt imputabile producătorilor și importatorilor de bunuri ambalate, ci autorităților administrației publice locale, se impune stabilirea unei valori rezonabile și echitabile", explică parlamentarii.

Taxa va fi astfel redusă la 0,70 lei/kg pentru anii 2016 și 2017, interval în care ar trebui clarificate responsabilitățile pentru fiecare actor din sistem.

Impactul Legii \ CITEȘTE ȘI Impactul Legii "51% produse românești": Toate contractele din retail trebuie renegociate imediat, marii furnizori sunt favorizați, implicațiile fiscale majorează costurile

Organizațiile de Transfer de Responsabilitate (OTR) sunt structuri avizate anuale de către Ministerul Mediului și care preiau, în baza unor contracte, responsabilitatea producătorilor și importatorilor de bunuri ambalate, care au obligația legală de a recicla ambalaje și susțin financiar colectarea deșeurilor de ambalaj și predarea acestora către reciclatori.

Date prezentate recent relevă însă că, în România, 97% din deșeuri sunt încă duse la groapa de gunoi, spre deosebire de procente ca 1% spre 0% în țări ca Olanda și Danemarca. În ultima perioadă, cantitatea de deșeuri pe cap de locuitor a crescut constant de la an la an.

Propunerile legislative europene privind deșeurile, în general, și cele provenite de la ambalaje stabiles obiective clare de reducere a generării acestora și trasează direcția pe termen lung pentru reintroducerea materialelor din deșeuri în circuitul economic. Obiectivele-cheie ale acestor propuneri includ o țintă comună de reciclare a deșeurilor municipale la nivelul UE de 65%, în 2030, respectiv o țintă comună de reciclare a deșeurilor de ambalaje la nivelul UE de 75%, în același an.

Începând cu 2014, în urma controalelor efectuate de Administrația Fondului pentru Mediu, a fost constatat, conform Agerpres, că anumite cantități de deșeuri de ambalaje raportate ca fiind reciclate de către OTR-uri, în baza declarațiilor oficiale primite de la reciclatori, nu au fost în realitate supuse operațiilor de reciclare. Datele preliminare prezentate public de către unele OTR-uri arată că rezultatele pentru anul trecut se situează sub 50%, adică sub nivelul minim impus de 60%.

De partea cealaltă, Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor, reprezentând operatori de salubritate, colectori, procesatori de deșeuri și companii de reciclare, susține că reducerea taxei la 0,70 lei/kg ar frâna dezvoltarea sistemului de colectare și reciclare, în contextul în care România se afla, în 2012, pe ultimul loc din Europa cu doar 1% din reciclarea deșeurilor municipale, iar în 2014, așa cum arată ultimul raport Eurostat, a avut o creștere de doar 5%, în condițiile existenței contribuției de 2 lei/kg.

Furnizarea de cash către clienți nu va mai fi o obligație pentru magazine, ci doar o posibilitate CITEȘTE ȘI Furnizarea de cash către clienți nu va mai fi o obligație pentru magazine, ci doar o posibilitate

"Reducerea contribuției, care în fapt reprezintă sancțiunea pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu, devine mult inferioară nivelului costurilor determinate de activitatea de colectare și valorificare a deșeurilor de ambalaje punând în pericol și un obiectiv important al strategiei naționale în domeniu, respectiv colectarea selectivă. Stabilirea cuantumului contribuției la 0,7 lei/kg va însemna o valoare netă maximă a penalității pentru producători de 0,42 lei/kg. Producătorii și Organizațiile de Transfer de Responsabilitate nu vor avea niciun interes și nicio constrângere să plătească un preț mai mare decât 0,42 lei/kg pentru colectarea, sortarea, transportul și valorificarea unui kilogram de deșeu de ambalaj, în condițiile în care costurile specifice pentru colectare și reciclare nu vor mai putea fi acoperite, astfel încât întregul sistem de management al deșeurilor ar avea de suferit, iar efectul pozitiv al eforturilor depuse în ultimii ani ar fi anulat", invocă Asociația.

Aceasta mai apreciază că, în condițiile noii modificări, se va renunța la responsabilitatea extinsă a producătorului (cel care pune ambalaje pe piață), în timp ce responsabilitatea costurilor aferente va reveni autorităților locale și, astfel, în mod egal, tuturor cetățenilor. Astfel, pentru ca sistemul să poată continua, ar fi de așteptat, mai susține sursa citată, ca diferența dintre costurile reale de colectare și valoarea maximă a contribuției producătorilor să fie finanțată de către autoritățile locale prin taxele și tarifele aplicate tuturor cetățenilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ambalaje
retail
taxa