EXCLUSIV PPF al celui mai bogat om de afaceri ceh, noul șef PRO TV, și United Group, controlat de BC Partners, au venit la București pentru Telekom. Discuții cu ambasadori din Germania, Grecia, SUA

EXCLUSIV PPF al celui mai bogat om de afaceri ceh, noul șef PRO TV, și United Group, controlat de BC Partners, au venit la București pentru Telekom. Discuții cu ambasadori din Germania, Grecia, SUA
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 24 nov 2019

Fondul de investiții PPF Group, controlat de cel mai bogat om de afaceri din Cehia, miliardarul Petr Kellner, care a preluat recent proprietarul Pro TV, și grupul de telecomunicații și media United Group, fondat de sârbul Dragan Solak și al cărui pachet majoritar de acțiuni a fost preluat în urmă cu un an de fondul britanic de investiții BC Partners, și cu o finanțare americană, cu grecul Nikos Stathopoulos în poziția de Managing Partner, au venit la București pentru preluarea activelor Telekom România, conform informațiilor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cele două mari grupuri și-au exprimat interesul pentru Telekom România în condițiile în care, în ultimele luni, discuțiile au fost între Deutsche Telekom, pe de-o parte, și Orange și RCS&RDS, pe de altă parte. Ambele grupuri au legături, directe sau indirecte, cu Rusia.

Conform surselor Profit.ro, înainte de a declanșa discuțiile din București, CEO-ul grec Nikos Stathopoulos a mers în Serbia, la Belgrad - de unde provine fondatorul United Group - pentru o discuție cu premierul sârb Ana Brnabic, dar și cu reprezentanți ai ambasadei Germaniei, Greciei (țările companiilor care controlează Telekom) și SUA, prezentând acestora strategia de extindere a companiei în regiune, inclusiv în România.

Telekom România Mobile Communications este al treilea jucător local de telefonie mobilă, acționarii operatorului fiind grupul OTE (Grecia) – 69,99% și Telekom România Communications (fost Romtelecom) – 29,99%, controlat la rândul său de OTE – 54,01% și Ministerul Comunicațiilor – 45,99%. Principalul acționar al OTE este grupul Deutsche Telekom (Germania), cu o participație de 46%.

United Group este fondat în Serbia, dar are astăzi sediul la Amsterdam, Olanda.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ BRD și echipa Adelei Jansen, directorul de HR, autodenunț la Parchet pentru oferirea de cadouri unor funcționari din CNAS. Banca face verificări interne CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ BRD și echipa Adelei Jansen, directorul de HR, autodenunț la Parchet pentru oferirea de cadouri unor funcționari din CNAS. Banca face verificări interne

Fondul PPF deține active în valoare de peste 45 miliarde euro și este controlat de cel mai bogat om de afaceri din Cehia, miliardarul Petr Kellner (55 de ani), creditat la acest moment de Forbes cu o avere de 15,5 miliarde dolari.

La finele lunii trecute, grupul de media Central European Media Enterprises (CME), proprietarul PRO TV, a semnat un acord final pentru vânzarea către PPF Group.

Anterior, însă, în primăvara anului trecut, cum a anunțat atunci Pofit.ro, PPF Group a cumpărat operațiunile de telefonie mobilă din Ungaria, Bulgaria, Muntenegru și Serbia ale gigantului norvegian din telecomunicații Telenor. PPF deținea deja peste 80% în O2, cea mai mare companie de telecomunicații din Cehia și cea de-a treia în Slovacia.

Petr Kellner are deja afaceri în România, prin intermediul PPF, în principal în domeniul imobiliar, el cumpărând sediul ING Bank și complexul Metropolis Center, ambele din București.

În paralel, Petr Kellner are legături extrem de strânse cu piața rusă, dar și cu China, potrivit presei locale și internaționale, citate recent de G4Media. Astfel, companiile controlate de Kellner prin intermediul fondului PPF au avut legături puternice de afaceri în Rusia, de la operațiuni de creditare (prin Home Credit), la comerț (prin lanțul de retail online Eldorado, vândut în 2016) și minerit (Polymetal).

Conform sursei citate, într-un studiu publicat în 2019 la editura Routledge despre influența Rusiei în Europa de Est, activistul bulgar pentru democrație Ognian Shentov, președintele Center for the Study of Democracy, arăta că Petr Kellner este un ”activ militant pentru reorientarea geopolitică a Cehiei spre Rusia, chiar și după anexarea ilegală a Crimeei și invazia din Estul Ucrainei”, dar și pentru ridicarea sancțiunilor economice impuse Moscovei de UE. Shentov arată în studiul citat că, potrivit unor surse din media, biografia lui Kellner este strâns legată de comerțul exterior al Cehoslovaciei comuniste, un domeniu dominat de fostele servicii secrete.

EXCLUSIV România va avea un rol mai important în structura British American Tobacco CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România va avea un rol mai important în structura British American Tobacco

De asemenea, un articol de opinie publicat de Forbes în 2014 despre schimbarea de direcție geopolitică a Cehiei arăta că Petr Kellner este ”un avocat al unei cooperări mai adânci cu Rusia”.

De altfel, într-un interviu din 2012 în presa din Cehia, Kellner a spus că este în favoarea realegerii lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. În același interviu, el spunea că gradul de corupție din Cehia (stat membru UE și NATO) este mai mare decât în Rusia, unde el avea afaceri cifrate la miliarde de dolari.

Studiul ”The Kremlin Playbook” publicat de think-tank-ul american Center for Strategic and International Studies (CSIS) în 2019 îl descrie pe Kellner drept un om de afaceri cu legături economice în Rusia care gravitează în jurul înaltelor cercuri politice din Cehia.

Simpatia lui Kellner pentru Rusia era cunoscută încă de la apariția Wikileaks – telegramele secrete ale Departamentului de Stat din SUA. Ambasadorul american la Praga nota într-o asemenea depeșă din 2008 că Petr Keller i-a transmis îngrijorarea că cetățenii cehi sunt văzuți din ce în ce mai mult de ruși drept interpuși ai SUA. Potrivit ambasadorului american, Keller i-a mai spus că aproape fiecare rus pe care-l întâlnește își exprimă dezamăgirea că guvernul Cehiei a decis să găzduiască un radar al armatei SUA și că rușii se simt trădați că ”frații slavi din Cehia” susțin o prezență americană în regiune.

Kellner este, potrivit presei locale, unul dintre apropiații președintelui Milos Zeman, un pro-rus convins și un militant pentru reorientarea Cehiei spre Rusia și China. În 2014, Kellner și Zeman au fost protagoniștii unui scandal politic major după ce presa locală a scris că președintele s-a întors dintr-o vizită de stat în China cu un avion privat închiriat de miliardar. Kellner participase la întâlnirea dintre președinții Zeman și Xi Jinping, dat fiind că el operează și pe piața din China afaceri în domeniul împrumuturilor nebancare (prin compania Home Credit), dar și în domeniul telecom, unde compania O2 are un parteneriat cu Huawei.

De partea cealaltă, la începutul acestei luni, United Group a ajuns la un acord pentru preluarea Vivacom, cel mai mare operator telecom din Bulgaria, pentru 1,2 miliarde euro de la omul de afaceri Spas Rusev, un personaj controversat al cărui nume a fost indicat anterior ca interesat de achiziția activelor Telekom România, dar care a fost refuzat.

EXCLUSIV Culisele tranzacției America House. Morgan Stanley nu se oprește. Și o declarație surprinzătoare: Bucureștiul duce lipsă de clădiri emblematice! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Culisele tranzacției America House. Morgan Stanley nu se oprește. Și o declarație surprinzătoare: Bucureștiul duce lipsă de clădiri emblematice!

Antreprenorul bulgar Spas Rusev, care locuiește la Londra din 1991 și a cărui companie Vivacom tocmai a fost cumpărată de United Group, grup interesat acum de Telekom România, este extrem de controversat din cauza legăturilor sale cu finanțatori și politicieni din Rusia și Bulgaria.

Potrivit presei bulgare, Rusev este cunoscut drept “oligarhul de dreapta” și a fost poreclit “eminența cenușie” în timpul guvernului condus de Simeon de Saxa-Coburg-Gotha. El este suspectat și că ar fi avut legături cu membri ai unor grupări infracționale bulgare, printre care Ivan “Doctorul” Todorov, condamnat pentru răpirea unui om de afaceri în 1994 și care a devenit celebru după ce a supraviețuit unui atentat asupra sa în 2003, și Vasil " Craniul "Bozhkov.

Și Rusev este în expansiune în regiune, semnând în ianuarie un acord de 50 milioane euro pentru preluarea subsidiarei din Albania a Deutsche Telekom, moment în care a anunțat că vrea și activele Telekom din România.

Recent, fostul ministru al Comunicațiilor Marius Bostan atenționa însă că o vânzare a operațiunilor Telekom România către o companie din Rusia sau cu legături cu Rusia este de neacceptat, deoarece vorbim de infrastructură ce ține de securitatea națională.

"Cumpărătorul ar avea acces la date și informații secrete. O vânzare către Rusia sau către grupări legate de Rusia ar afecta în mod direct România", a atenționat Bostan.

EXCLUSIV Planul McDonald\'s: noi restaurante, servire direct la masă, servicii de livrare și programul „open doors” pentru clienți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul McDonald's: noi restaurante, servire direct la masă, servicii de livrare și programul „open doors” pentru clienți

De altfel, într-o postare pe propria pagină de facebook, fostul ministru atenționează de asemenea asupra pericolului vânzării către Rusia: "Mă întreba cineva zilele trecute dacă influența rusească care pare să fie în spatele lui Spass Roussev a reușit să ajungă acolo sus la Bonn? E adevărat că Vâlcov a fost hotărâtor în această decizie de exit a germanilor și grecilor?

Nu spun decât atât: Dacă Deutsche Telekom și OTE vând la ruși, înseamnă că aceștia au mituit pe cineva acolo sus, unde nu se avântă decât vulturii. Pentru ca tranzacția să fie acceptată de români ar trebui să fie prea mulți trădători la masă. Dacă dorința partenerilor din Telekom e să vândă la cozile de topor ale regimului Putin, atunci e momentul ca un Stat Român responsabil să fie pregătit să facă o contra-ofertă și să ceară sprijin direct de la Partenerul Strategic. Direct și nemijlocit! Eu am mare încredere că el va veni".

Tranzacția de preluare de către BC Partners, de la fondul american de investiții KKR, a pachetului majoritar de acțiuni al United Group a fost finalizată în primăvara acestui an, moment din care a început și expansiunea grupului în regiune, în condițiile în care grupul a fost fondat în urmă cu 19 ani.

În vara acestui an, United Group a preluat postul de televiziune Tele2 Croația cu 220 milioane euro.

BC Partners are sediul în Londra și birouri la New York, Paris, Milano și Hamburg, având un portofoliu de active de peste 23 miliarde dolari. Fondul a fost și în cursa pentru preluarea lanțului de retail Profi, cumpărat în final de Mid Europa, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro. De asemenea, a fost și pe lista pe lista pețitorilor pentru portofoliul producătorului de bere SABMiller din România și ECE, iar în urmă cu doi ani a finalizat vânzarea producătorului de echipamente electrice Retrasib Sibiu către managerul american de capital privat One Equity Partners.

United Group, cu 4.459 angajați și operațiuni în 6 țări din sud-estul Europei, are însă venituri anuale de circa 700 milioane euro.

Comparativ, Telekom România are afaceri mai mari, de aproape 1 miliard de euro. United Group, cu afaceri de circa 700 milioane euro, ar veni astfel să preia o companie cu afaceri ce ating aproape 1 miliard de euro, scoțând de la masa negocierilor Orange, care a înregistrat anul trecut venituri de 1,125 miliarde de euro, de la 1,07 miliarde de euro în 2017, și operatorul de telecomunicații RCS&RDS, cu venituri doar în România de 697,8 milioane de euro în 2018, dar cu operațiuni - implicit venituri - și în alte țări (România, Ungaria, Spania și Italia). Astfel, în total, DIGI Communications, compania-mamă a RCS&RDS, a avut anul trecut venituri ce au depășit pragul de 1 miliard de euro.

EXCLUSIV FOTO One United a vândut un penthouse cu prețul record de 6,8 milioane euro. Apartament cu piscină în living CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO One United a vândut un penthouse cu prețul record de 6,8 milioane euro. Apartament cu piscină în living

La rândul său, fondatorul United Group, sârbul Dragan Solak, a rămas un jucător-cheie în companie după tranzacția cu BC Partners, fiind la acest moment responsabil de dezvoltarea strategică a companiei.

Pe acest fond, surse apropiate discuțiilor afirmă că negocierile pentru preluarea operațiunilor Telekom România de către Orange și RCS&RDS, care erau aproape foarte aproape de finalizare, cu preluarea operațiunilor aferente rețelelor fixe (Orange), respectiv a infrastructurii și abonaților de telefonie mobilă (RC&RDS), au intrat în stand-by.

Viitoarea tranzacție și, mai ales, cine va prelua din afacerile telekom reprezintă elemente extrem de importante mai ales în perspectiva implicării operatorilor telecom din România în furnizarea serviciilor de telecomunicații 5G. Mai mult, Statele Unite și România au semnat recent un memorandum privind tehnologia 5G, o mișcare îndreptată clar împotriva Chinei și a companiilor chinezești precum Huawei care sunt în competiție în întreaga lume pe această filieră tehnologică, acuzațiile fiind legate de siguranța sistemelor.

"Cred că trebuie să înțelegem că avem de-a face cu o ideologie asumată a Chinei. Intern caută să-și controleze populația până la ultimul individ - statul care controlează comportamentul fiecărui individ și dacă se conformă îl răsplătește cu o casă, un job, posibilitatea de a călători. Dacă nu se conformează este pedepsit. Folosirea tehnologiei de către regimul comunist pentru a controla populația este amețitoare", a afirmat într-un interviu pentru HotNews.ro generalul (r) James Jones, fost Consilier pe securitate națională al Președintelui SUA și fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR) și al forțelor americane din Europa (EUCOM) între 2003 și 2006.

Potrivit acestuia, pe plan extern, China caută să înlocuiască practic SUA drept cea mai mare forță de pe planetă. "O fac prin a penetra alte economii prin tehnologile lor. Știm că în zona de 5G acea tehnologie nu e sigură, ci e făcută să acapareze proprietăți intelectuale, să invadeze viața privată, să captureze secrete de stat pe care să le transmită înapoi la Beijing. Prin această penetrare economică pot controla și afecta comportamentul guvernelor care sunt în vreun fel conectați la China. Este vorba de dominare și control, dar cred că lumea începe să înțeleagă. Știu că România înțelege. Nu înseamnă că nu poți avea schimburi comerciale cu China, dar trebuie să ai mare grijă de acest cal troian care ar putea să-ți vină în țară", spune Jones.

"Nu cred că putem discuta de clauze de protecție atunci când discutăm de Huawei. Avem de-a face cu o entitate subvenționată care "hrănește" regimul comunist din Beijing. Dacă te angajezi cu echipamente Huawei la nivel național sau la nivel de corporații trebuie să ai foarte mare grijă. Există companii care vor dori sisteme ieftine, nu le pasă dacă totul ajunge înapoi la Beijing, atâta timp cât funcționează. Pentru lucrurile cu adevărat importante - având în vedere actualul mod în care se prezintă tehnologia Huawei și ce face în lume - ar fi prostesc să îți asumi un astfel de risc", crede fostul consilier pe securitate națională al Președintelui SUA.

"Din ce discuții am avut până acum în România, cred că oficialii știu asta și fac ce trebuie. Cred că SUA vor angaja curând discuții cu aliații din NATO despre tehnologiile care vor veni și care vor spori securitatea națiunii, a alianței, a dreptuilor intelectuale, a vieții private. Toată lumea vorbește de 5G - e o tehnologie care vine și care ne va ajută să facem lucruri minunate, dar care ar putea să valoreze prea puțin dacă de fapt nu e sigură", este de părere generalul american.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
ppf
bc partners