Spas Rusev, interesat la un moment dat de Telekom România, a primit două oferte, de peste 1 miliard de euro fiecare, pentru Vivacom

Spas Rusev, interesat la un moment dat de Telekom România, a primit două oferte, de peste 1 miliard de euro fiecare, pentru Vivacom
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 oct 2019

Compania bulgară Vivacom, cel mai mare jucător pe piața telecomunicațiilor din țara vecină, al cărei principal acționar este omul de afaceri Spas Rusev, este curtată de două mari fonduri de private equity.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Vivacom a primit două oferte indicative de peste 1 miliard de euro fiecare, de la grupul de telecomunicații și media United Group, controlat de firma de investiții BC Partners, și respectiv, de la fondul american Providence Equity Partners, potrivit Financial Times, care citează persoane familiare cu negocierile.

Operatorul de telecomunicații, numărul unu pe piața de telefonie fixă și al treilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă din Bulgaria, a fost scos la vânzare în luna iulie, estimările de la acel moment sugerând o evaluare de aproximativ 1,2 miliarde de euro.

 Ministerul Comunicațiilor: nicio notificare oficială privind intenția OTE și Deutsche Telekom de a vinde operațiunile din România CITEȘTE ȘI Ministerul Comunicațiilor: nicio notificare oficială privind intenția OTE și Deutsche Telekom de a vinde operațiunile din România

Vivacom este deținută de omul de afaceri Spas Rusev (cu o participație de 46%), grupul financiar rus VTB și Delta Capital, companie controlată de fostul ministru de finanțe bulgar Milen Velchev, actualmente directorul subsidiarei din Bulgaria a VTB Capital.

Rusev și partnerii săi au achiziționat Vivacom în 2016, în schimbul sumei de 330 milioane de euro. 

Potrivit surselor citate de Financial Times, United Group a oferit 1,1 miliarde de euro pentru preluarea Vivacom, iar Providence Equity Partners a făcut o ofertă apropiată, de 1,05 miliarde de euro.

Cei doi “pețitori” ar putea depune oferte angajante până la mijlocul lunii octombrie, conform informațiilor din presa bulgară.

Orange România declanșează o campanie de repoziționare: renunță la unii abonați dacă nu acceptă un alt contract CITEȘTE ȘI Orange România declanșează o campanie de repoziționare: renunță la unii abonați dacă nu acceptă un alt contract

Omul de afaceri Spas Rusev, subiect al unor informații controversate, era indicat la un moment dat în cursa pentru preluarea diviziei de telefonie mobilă a Telekom România, conform News.ro.

Antreprenorul bulgar, care locuiește la Londra din 1991, este extrem de controversat din cauza legăturilor sale cu finanțatori și politicieni din Rusia și Bulgaria.

Potrivit presei bulgare, Rusev este cunoscut drept “oligarhul de dreapta” și a fost poreclit “eminența cenușie” în timpul guvernului condus de Simeon de Saxa-Coburg-Gotha. El este suspectat și că ar fi avut legături cu membri ai unor grupări infracționale bulgare, printre care Ivan “Doctorul” Todorov, condamnat pentru răpirea unui om de afaceri în 1994 și care a devenit celebru după ce a supraviețuit unui atentat asupra sa în 2003, și Vasil " Craniul "Bozhkov.

Rusev, care în ianuarie a semnat un acord de 50 milioane de euro pentru achiziția subsidiarei din Albania a Deutsche Telekom, a depus o ofertă angajantă în cadrul unei a doua runde de negocieri pentru Telekom România.

De achiziția activelor Telekom România sunt interesate, conform surselor din piață, companiile Orange România și RCS&RDS.

Telekom România, brand sub care activează din 2014  foștii operatori Romtelecom și Cosmote România, este controlată în proporție de 54,01% de grupul elen OTE, la care Deutsche Telekom deține o participație de 46%.

viewscnt
Afla mai multe despre
vivacom
vanzare
oferte
spas rusev
telekom romania
bc partners
providence equity partners