Fundația Soros a dispărut oficial, nu înainte de a executa silit Uniunea Scriitorilor. A fost preluată de un ONG condus până în aprilie de criticul de film Irina Nistor

Fundația Soros a dispărut oficial, nu înainte de a executa silit Uniunea Scriitorilor. A fost preluată de un ONG condus până în aprilie de criticul de film Irina Nistor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 iun 2017

Fundația pentru o Societate Deschisă (FSD) din București, fosta Fundație Soros, cea mai influentă organizație nonguvernamentală din România postcomunistă, și-a încetat oficial existența juridică în luna aprilie a acestui an, fuzionând prin absorbție cu un alt ONG, Fundația Serendinno, condus de către criticul de film Irina Margareta Nistor, care a preluat și mai mulți oameni cheie ai FSD.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Admite cererea. Ia act de fuziunea prin absorbție a Fundației Serendinno, fundație absorbantă, cu Fundația pentru o Societate Deschisă, fundație absorbită. Ia act de modificarea actelor constitutive ale celor două fundații, conform Hotărârii Fundației pentru o Societate Deschisă din 9.12.2016 și a Hotărârii Fundației Serendinno din 14.02.2017. Dispune înregistrarea în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor a modificărilor survenite", se arată într-o hotărâre a Tribunalului București din 26 aprilie 2017.

Potrivit Registrului respectiv, scopul Fundației Serendinno este "de a promova modele pentru dezvoltarea unei societăți bazate pe libertate, responsabilitate și respect pentru diversitate".

UPC Romania rămâne pe pierdere și în 2016, care a urcat la 277,3 milioane de lei CITEȘTE ȘI UPC Romania rămâne pe pierdere și în 2016, care a urcat la 277,3 milioane de lei

Președintele Fundației Serendinno a fost, până la fuziune, criticul de film Irina Margareta Nistor, iar din Consiliul Director al organizației mai făceau parte Ramiro-Constantin Patras (vicepreședinte, IT manager la Colas, fost director de IT la Lukoil și Banca Columna), Gyorgy Bodo (secretar, fost director general adjunct al OTP Bank România, în prezent director comercial la Romservice Telecomunicații și expert evaluator la Comisia Europeană, în cadrul programului de cercetare și inovare Horizon 2020) și Corneliu Trică (director general, totodată asociat și șef al firmei de consultanță Micor Link Services).

După fuziunea din aprilie, funcția de președinte al Consiliului Director al fundației a fost preluată de cel care deținea funcția similară la Fundația pentru o Societate Deschisă, Mircea Vasilescu, ceilalți doi membri ai Consiliului fiind Irina Nistor și Dorin Bodea, director general și consultant senior la firma de consultanță și training în management, vânzări și resurse umane Result Development. 

Fundația Serendinno este fosta Fundație pentru Incluziune și Coeziune Socială, partener al Fundației Soros, înființată în 2010 și care și-a schimbat numele anul trecut. Organizația a fost condusă la un moment de către Daniela Giurcă, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii în cabinetul Cioloș, responsabilă de agențiile de plăți, fost șef al Direcției generale de politici agricole din minister, totodată consultant în politici agricole și rurale la Fundația pentru o Societate Deschisă.

ONG-ul, având ca scop promovarea drepturilor și incluziunea socială a persoanelor din categorii defavorizate, a derulat activități legate de dezvoltarea durabilă a comunităților, incluziunea socială și managementul migrației. În anii 2014 și 2015, Fundația a implementat două proiecte finanțate prin fonduri structurale POSDRU, tematica acestora fiind "inovarea socială pentru integrarea durabilă a femeilor pe piața muncii". Proiectele au inclus instruire la nivel de competențe informatice și antreprenoriale, precum și asistență în vederea începerii de activități antreprenoriale pentru persoanele din grupul țintă. 

Fundația Serendinno, fosta Fundație pentru Incluziune și Coeziune Socială, a terminat anul trecut cu un deficit financiar de 34.405 lei, rezultat din venituri de 487.069 lei și cheltuieli de 521.474 lei, cu un efectiv format din 7 persoane, arată bilanțul pe 2016 depus la Ministerul Finanțelor Publice. Potrivit Registrului Asociațiilor și Fundațiilor, fondator al organizației este ONG-ul Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, înființat în 1998 pentru implementarea unui program de alternativă educațională al Fundației Soros, program reglementat și aplicat în școlile românești printr-o convenție semnată cu Ministerul Învățământului.  

IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a vândut obligațiuni de 70 milioane lei în cadrul primei emisiuni în moneda românească CITEȘTE ȘI IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a vândut obligațiuni de 70 milioane lei în cadrul primei emisiuni în moneda românească

În prezent, Fundația Serendinno se prezintă ca "o mână de oameni, creatori de capital social, cu experiență în societatea civilă, care au realizat proiecte cu un impact social major și au gestionat bugete și resurse semnificative. Oameni care, în 2017, s-au reunit într-o nouă formulă pentru a găsi răspunsuri noi la întrebări vechi ale societății noastre, întrebări legate de încredere și colaborare între actorii cetății".

"Într-o societate din ce în ce mai conectată, a sosit momentul să învățăm cum putem colabora mai bine unii cu alții pentru a ne crește eficiența și impactul atunci când construim CETATEA în care trăim, din multiplele noastre roluri sociale – cetățeni interesați de binele comun, oameni de afaceri, activiști în organizații ne-guvernamentale, academicieni sau literați. Construim un MULTI-HUB de resurse și formare în domeniul COLABORĂRII, pentru cetățeni, organizații și comunități din România", se afirmă pe site-ul organizației.

În urma preluării prin absorbție a Fundației pentru o Societate Deschisă, fosta Fundație Soros, Fundația Serendinno a preluat de la aceasta și mai multe nume-cheie, care în prezent au calitatea de traineri în cadrul cursurilor oferite de organizație.

Aceștia sunt Mircea Vasilescu, președinte al Consiliului Director al Fundației Soros, redactor șef la Dilema și conferențiar la Facultatea de Litere, Claudia Iordache (fost PR și coordonator de proiect la Fundația pentru o Societate Deschisă, în prezent în conducerea Centrului pentru Inovare Publică, organizație care a preluat activitățile de advocacy și politici publice ale Fundației Soros), Annemarie Gasser (coordonatorul Centrului de Formare și Resurse pentru ONG-uri, care a mai colaborat cu colaborat cu Banca Mondială, World Learning Inc., International Christian Charities, Patriarhia Română, Fundația PACT, Misiunea Socială Diaconia Moldova, Caritas Moldova și a creat rețeaua de dezvoltare comunitară în mediul rural RuralNet), Corina Ștefan (manager HR la FSD din 2002 încoace), Gabriel Petrescu (director executiv al FSD din 1997 și administrator al companiei Evos Innovation, controlată de fosta Fundație Soros), Ioana Dragne (expert în resurse umane, cu activitate la Career Path, Capgemini sau Codecs) și arhitectul Lorin Niculae (fost șef al departamentului de housing al FSD, fondator și conducător al Asociației ArhiPera).

Fundația Serendinno promovează un număr de 8 cursuri, cu prețuri cuprinse între 279 și 1.400 lei. Organizația își are sediul în clădirea Victoria Business Center de pe Calea Victoriei nr. 155, adresă la care a funcționat mai demult și Fundația Soros.

Directorul RCS - RDS, Ioan Bendei, pus sub control judiciar pentru dare de mită și complicitate la spălare de bani CITEȘTE ȘI Directorul RCS - RDS, Ioan Bendei, pus sub control judiciar pentru dare de mită și complicitate la spălare de bani

Fundația pentru o Societate Deschisă, fosta Fundație Soros, înființată în 1997 și absorbită anul acesta de Fundația Serendinno, s-a desprins de rețeaua Open Society Foundations creată de George Soros în anul 2014. Începând cu luna ianuarie 2016, în contextul intrării în ultima fază a retragerii Open Society Foundations din România, organizația Centrul pentru Inovare Publică a preluat activitățile de advocacy și politici publice a Fundației.

Astfel, dacă în 2012 FSD raporta venituri totale de 27,5 milioane lei, acestea au scăzut ulterior la 14,7 milioane lei în 2013 și 2014, 8,98 milioane lei în 2015 și doar 1,38 milioane lei anul trecut. Ultimul raport public disponibil al Fundației arată că rețeaua lui George Soros a acordat organizației din România fonduri de doar 85.000 dolari în 2015, față de 1,44 milioane dolari în 2014 și 3,17 milioane dolari în 2012. În 2015, Fundația Soros a avut în buget fonduri UE de circa 1,6 milioane dolari, granturi SEE de 346.100 dolari, plus 12.650 dolari de la Comisia Europeană și 5.775 dolari de la Ambasada Marii Britanii la București. 

În februarie 2017, publicația NewMoney.ro scria, citând "surse din piață", că "Fundația pentru o Societate Deschisă a miliardarului de origine maghiară George Soros, care a finanțat proiecte în România în valoare de circa 160 de milioane de dolari în perioada 1990-2014, își închide filiala locală, iar echipa de management din România urmează să creeze un organism filantropic cu totul nou".

De-a lungul timpului, fundația lui Soros a derulat în România și activități economice, înființând companii precum DNT, furnizor de internet, care a fost cumpărat ulterior de Astral (actualul UPC), sau Centrul pentru Dezvoltare Economică, preluat de Good.Bee Credit, acum parte din Erste Bank. De asemenea, a mai derulat un proiect imobiliar și activități de publishing. Domeniile nepatrimoniale în care fundația s-a implicat pe plan local prin proiecte sunt drepturile omului și combatarea discriminării, educație, migrație, economie socială, cultură civică și politică, cercetare socială, incluziunea romilor și altele.

Fragment din preambulul primului raport anual al Fundației pentru o Societate Deschisă, pe anul 1997

Fragment din preambulul primului raport anual al Fundației pentru o Societate Deschisă, pe anul 1997

Fostul primar al stațiunii Eforie Sud a fost găsit decedat în hotelul Ambasador din București CITEȘTE ȘI Fostul primar al stațiunii Eforie Sud a fost găsit decedat în hotelul Ambasador din București

La o zi după consființirea la tribunal a fuziunii prin absorbție cu Fundația Serendinno, pe 27 aprilie 2017, Fundația pentru o Societate Deschisă a obținut la Judecătoria Sectorului 1 al Capitalei o decizie de executare silită a Uniunii Scriitorilor din România. Cele două organizații s-au judecat timp de peste 10 ani într-o speță de vecinătate, în condițiile în care clădirea sediului FSD din strada Căderea Bastiliei nr. 33 este "gard în gard" cu hotelul Unique din Căderea Bastiliei nr. 35, aflat în proprietatea Uniunii Scriitorilor și închiriat unei firme care îl operează contra sumei de 6.000 euro pe lună cu tot cu TVA.

FSD a reclamat faptul că hotelul Uniunii Scriitorilor de pe Căderea Bastiliei, finalizat în 2005, a fost construit mult prea aproape de clădirea sediului Fundației și i-a provocat astfel mai multe prejudicii, plus că ar fi lipsit-o de folosința terenului propriu pe perioada lucrărilor, între 2003 și 2005. USR a respins reclamațiile.

Judecătoria Sectorului 1 a decis în 2012 ca USR să plătească FSD peste 625.000 lei daune-interese pentru diminuarea valorii clădirii sediului Fundației, plus despăgubiri de 22.000 euro pentru lipsa de folosință a terenului. În martie 2015, în apel, Tribunalul București a eliminat daunele de 625.000 lei, păstrând doar despăgubirile pentru nefolosința terenului, dar reducându-le la circa 15.300 euro. Sentința Tribunalului București a fost reconfirmată la recurs în decembrie 2015 de către Curtea de Apel București.

Bilanțul pe anul trecut al Fundației pentru o Societate Deschisă arată că, la finalul lui 2016, Fundația avea active totale de peste 11 milioane lei, din care imobilizate de 7,87 milioane lei și circulante de 3,32 milioane lei, și datorii pe termen scurt de doar circa 91.000 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
george soros
soros
fundatia soros
fundatia pentru o societate deschisa
uniunea scriitorilor
ong-uri
advocacy
politici publice
lobby
irina nistor