Randamentul agricol al României la culturile de porumb se situează la jumătate față de cel obținut de țările dezvoltate, deși se clasează pe primul loc în rândul cultivatorilor din spațiul comunitar, cu un sfert din suprafața agricolă cultivată cu porumb la nivel european, a declarat președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, la o conferință pe teme agricole.
"România deține o pondere foarte mare în suprafața cultivate cu porumb. Circa 25% din suprafața agricolă cultivată cu porumb de la nivel european este pe teritoriul României. Astfel, România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește suprafață cultivată cu porumb. Însă, din păcate, randamentul agricol este unul scăzut", a afirmat șeful INS la conferința "PRIA Agriculture", citat de news.ro.
El a arătat că și la alte culturi agricole România deține o suprafață foarte mare la nivel european.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

O caracteristică negativă este faptul că suprafața agricolă a scăzut foarte mult față de 1990.
“Există 3,6 milioane de exploații agricole în România și reprezintă 30% din numărul total de ferme agricole din Europa”, a adăugat Andrei.
Cu toate că în România există un număr mare de exploatații agricole, doar 28% din populația României lucrează în agricultură, care asigură doar 5-6% din Produsul Intern Brut.
Șeful INS a pus accent pe importanța agriculturii, având în vedere că 40% din bugetul comunitar este alocat acestui sector.
Producțiile agricole medii la hectar au crescut în acest an la aproape fiecare dintre principalele culturi în România, potrivit datelor centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii.