OUG 114 bis. Ioan Niculae amenință cu importuri și le urează producătorilor autohtoni să ardă gazele în Piața Victoriei

OUG 114 bis. Ioan Niculae amenință cu importuri și le urează producătorilor autohtoni să ardă gazele în Piața Victoriei
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 apr 2019

Perceput de opinia publică drept unul din beneficiarii primei forme a OUG 114, care plafona prețul gazelor inclusiv la consumatorii industriali, Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, amenință că își va alimenta combinatele numai cu gaze de import și le urează producătorilor să facă un foc mare în Piața Victoriei cu gazele din producția internă.

“Vreau să-i văd (pe producătorii români de gaze - n.r.) ce vor face. Și nu trebuie să ajungem în 2022, dacă se va importa gaz. Să presupunem că eu îmi import tot gazul pentru fabricile mele, trei miliarde de metri cubi! Ce vor face ei cu gazul (din producție internă - n.r.)? Că nici în pământ nu mai pot să-l bage. O să facă ce a zis acel oficial din Ungaria, dacă tot ne-am distrus industria chimică și petrochimica. «O să facem un foc mare în Piața Victoriei și să ne uitam toți la el»”, spune Niculae într-un comunicat InterAgro.

Urmărește-ne și pe Google News

În opinia sa, nici dacă ar fi trecut în varianta inițială, repornirea combinatelor petrochimice pe care le deține, majoritatea în insolvență, nu ar fi fost posibilă.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Producția de gaze a OMV Petrom s-a micșorat cu 8%. Plafonarea prețului pentru populație va pune presiune pe importuri și va scumpi gazele consumatorilor industriali CITEȘTE ȘI Producția de gaze a OMV Petrom s-a micșorat cu 8%. Plafonarea prețului pentru populație va pune presiune pe importuri și va scumpi gazele consumatorilor industriali

“InterAgro are un consum total de circa 2,7 miliarde metri cubi de gaze anual, adică in jur de 30 milioane MWh/an. Prin OUG 114 ni s-au oferit 5% din producția internă, iar aproape 95% trebuie să luăm din import. Nu am ce face cu cei 5%, nu ne ajută la nimic. Spre exemplu, la Chemgas avem nevoie de 487.000 MWh lunar, iar ei ne-au repartizat 25.000 Mwh/luna la prețul de 68 de lei”, susține Niculae, care a adăugat că oricum producătorii interni îl refuză susținând că nu dispun de cantitățile de gaze pe care le solicită.

Chiar dacă Niculae nu recunoaște, Romgaz și OMV Petrom au motive obiective să îl refuze, fiind unii dintre cei mai importanți creditori aflați la masa credală a companiilor insolvente pe care le controlează.

De aceea, în ordinul de implementare a OUG 114 în varianta inițială, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) condiționa alocarea de gaze la preț reglementat de depunerea unei garanții și de semnarea unui acord cu producătorii. O companie aflată în insolvență este în imposibilitatea practică de a depune garanții, orice cont nou deschis fiind blocat de ANAF. În plus, și ceilalți creditori puteau ridica pretenții. Cu alte cuvinte, combinatele deținute de Niculae n-ar fi beneficiat de gaze nici dacă OUG 114 nu era modificată prin Ordonanța 19/2019.

“Singura noastră speranță acum este să găsim înțelegere în altă parte, nu în România, ci cu cei de afară, pe noile conducte de transport, cum este cea din Sud și care sperăm să includă și Bulgaria și România, prin care vor veni gazele din Marea Caspică. Fabricile din punct de vedere tehnic pot porni în orice zi. Nu am stat degeaba toată această perioadă. Nici nu am crezut vreodată cu adevarat că Ordonanța 114 va rămâne în picioare, măcar pentru partea de industrie românească, ca doar nu o sa devenim din nou noi românii producători când ei ne vor numai consumatori. Eram convins că, pe sistemul clasic românesc și cu un loby așa de agresiv din partea marilor companii străine, o vor omorî în fașă. Și au omorât-o, chiar înainte de a intra în aplicare. De fapt, ei au dat că va intra în vigoare de la 1 aprilie, iar pe 29 martie au omorât-o”, acuză Niculae.

La începutul lunii ianuarie, antreprenorul afirma, într-o intervenție televizată, că OUG 114 este una dintre cele mai bune măsuri economice din perioada post-revoluționară.

“Ordonanța este una dintre cele mai bune măsuri economice pe care eu le-am văzut, ca om de afaceri, în ultimii 27-28 de ani. Dacă această ordonanță se va aplica corect, în sensul ca accesul la resursele de gaze ale României să fie dat și în funcție de gradul de valorificare a acestor resurse – care sunt ale poporului român – România își va reveni chiar peste (nivelul de dezvoltare industrială din 2011- n.r.)”, susținea Niculae într-o intervenție telefonică la RTV.

Profit.ro a semnalat faptul că lichidatorul judiciar al combinatului chimic Ga Pro Co Chemicals Săvinești, parte a grupului Interagro și intrat anul trecut în faliment, companie aflată pe lista consumatorilor industriali finali care ar fi beneficiat de gaze de producție internă la preț plafonat de 68 lei/MWh prin OUG 114/2018, negociază cu potențiali investitori preluarea combinatului. Unitatea se află în pericol de a fi debranșată de la rețeaua de distribuție a gazelor și de a îi fi întreruptă furnizarea energiei electrice pentru neplată.

viewscnt
Afla mai multe despre
niculae
gaze
oug 114
import