Statele G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate și emergente) au anunțat un acord ''istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaționale mai stabile și mai echitabile'', care stabilește la nivel mondial un impozit ''de cel puțin 15%'' pe profitul multinaționalelor, transmite AFP.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea important: Acordul va fi parte dintr-un proces mai amplu de revizuire a regulilor privind taxarea companiilor multinaționale în era comerțului digital transfrontalier, în condițiile în care, acum, mari companii, precum Alphabet (Google) și Facebook, plătesc taxe foarte mici prin mutarea sediilor în țări cu o fiscalitate avantajoasă, cum sunt Irlanda, Luxemburg sau Olanda.
Acum a fost anunțat că ''Pilonul 1'' al acordului constă în redirecționarea unei părți a impozitului pe profit plătit de multinaționale către țările denumite ''de piață'', adică țările unde-și desfășoară activitățile. Așadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaționalele și-au înregistrat sediile și reușeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici, arată Agerpres.
Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro și cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societățile multinaționale și în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.
''Pilonul 2'' corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puțin 15% asupra profitului companiilor multinaționale. Un stat va putea taxa profiturile obținute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferența.
CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat cliențilorUn mic grup de țări, printre care se numără Irlanda și Ungaria, foarte reticente față de propunerea de acord care era negociată, nu au semnat declarația.
Această declarație comună, bazată pe acordul convenit în cadrul grupului G7 la începutul lunii iunie, prevede și repartizarea într-o manieră ''mai echitabilă'' a beneficiilor între țările unde se află sediile companiilor și cele unde acestea își desfășoară efectiv activitatea, inclusiv cea fără prezență fizică. Această componentă a acordului se referă în special la marile companii din sectorul digital.
CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat cliențilorSecretarul american al trezoreriei, Janet Yellen, a salutat anterior ''o zi istorică pentru diplomația economică'', în timp ce omologul său german, Olaf Scholz, a vorbit despre ''un pas colosal către o mai mare justiție fiscală'', iar pentru ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, acesta este ''cel mai important acord privind fiscalitatea încheiat într-un secol''.
Participanții la negocieri și-au dat ca termen luna octombrie pentru finalizarea detaliilor tehnice și pentru pregătirea ''unui plan de implementare efectivă în 2023''.
CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în programAcordul încheiat la OECD pentru o reformă a impozitării multinaționalelor prevede două părți: una privind o rată globală de impozitare a profiturilor de cel puțin 15%, iar cealaltă o nouă distribuire între state a drepturilor la impozitarea multinaționalelor.
Denumită „Pilonul 1” în cadrul negocierilor, această componentă constă în realocarea unei cote din impozitul pe profit plătit de multinaționale către așa-numitele țări „de piață”, adică cele în care își desfășoară efectiv activitățile.
Prin urmare, taxa nu va mai fi datorată doar acolo unde își are sediul, o adevărată revoluție în domeniul impozitării internaționale.
Companiile în cauză sunt cele care generează peste 20 de miliarde de euro în cifra de afaceri globală și a căror rentabilitate este mai mare de 10%.
Pragul cifrei de afaceri poate fi redus la 10 miliarde de euro după 7 ani, prevede declarația, o modalitate de a satisface anumite țări emergente care doreau să extindă numărul companiilor eligibile.
Industriile extractive, precum mineritul și serviciile financiare reglementate sunt excluse din acest flux.
Statele care pot pretinde că primesc o parte din acest impozit sunt cele în care multinaționalele realizează peste 1 milion de euro în cifră de afaceri sau 250.000 de euro pentru economiile mici (cu un PIB mai mic de 40 de miliarde de euro).
Suma care va servi drept bază pentru calcularea impozitului pe profit atribuit țărilor de pe piață va reprezenta între 20% și 30% din așa-numitul profit "rezidual", adică peste pragul de 10% din profitabilitate.
Denumită „Pilonul 2”, această componentă corespunde introducerii unei cote minime efective de impozitare „de cel puțin 15%” asupra profiturilor multinaționale.
Unele țări, în special națiunile mari emergente, au apărat definiția unei rate minime mai ridicate decât cele scrise în declarație.
Un stat va putea impozita profiturile străine ale uneia dintre companiile sale naționale care ar fi fost impozitate în străinătate la o rată mai mică decât această rată minimă, pentru a compensa diferența.
Companiile în cauză sunt cele cu o cifră de afaceri de cel puțin 750 de milioane de euro.