Opinii

 • Simona Halep, „modelul de business”
  Simona Halep, „modelul de business”
  9 iul 2019

  În urmă cu vreo 20 de ani, un bun prieten s-a hotărât să tipărească o revistă de tenis. După știința mea, era prima din România și pentru că știa că sunt pasionat de tenis (printre altele, jucasem câteva meciuri împreună), m-a rugat să îl ajut să editeze revista. Ceea ce am și făcut.

 • Opinii despre Opinii
  Opinii despre Opinii
  3 iul 2019

  Murphy, în opinia mea cel mai mare filosof necunoscut al eternității, enunța într-una din faimoasele sale "legi" faptul că inteligența este constantă pe pământ, însă populația este în continuă creștere.

 • Să ne punem "centurile de siguranță"
  Să ne punem "centurile de siguranță"
  24 iun 2019

  Odată cu congresul PSD din 29 iunie, se va încheia o perioadă de două luni de zile în care Guvernul a fost preponderent focusat pe subiecte politice, în detrimental gestionării cu prioritate a situației economice. Prim-ministrul și membrii echipei sale au fost implicate în campania pentru alegerile europarlamentare, urmată de pregătirea ,,supravietuiriii” în urmă moțiunii de cenzură, acum focusul fiind mutat pe pregătirea congresului PSD.

 • Mereu înving cei fără "ouă"
  Mereu înving cei fără "ouă"
  18 iun 2019

  La mine la țară, în fiecare an, trei sau patru bărbați în toată firea, printre care și tata, se strângeau într-o dimineață oarecare în curte, în jurul unei mese, își turnau țuică în pahare și priveau crunt pe sub șepci.

 • Nici „profetul crizei” nu mai este ce a fost
  Nici „profetul crizei” nu mai este ce a fost
  17 iun 2019

  Vi-l amintiți cu siguranță. A fost supranumit „profetul crizei”, pentru că numele lui a rămas în mintea oamenilor ca economistul care a prezis criza din 2008. Este Nouriel Roubini și continuă să vorbească despre criză. Cel mai recent, într-un material publicat împreună cu Project Sindycate.

 • Capitalism = adidași cu trei dungi albastre Made in W. Germany
  Capitalism = adidași cu trei dungi albastre Made in W. Germany
  10 iun 2019

  În urmă cu 30 de ani, uitându-mă din țara mea spre altele, din Vest, eram invidios pentru capitalismul de la ei. Acum, după trei decenii, privind de la ei spre noi, văd cam același lucru, deci nu mai am niciun motiv de ranchiună.

 • Bitcoin și „generația I”
  Bitcoin și „generația I”
  9 iun 2019

  Recent, la emisiunea „Back in business”, pe care o realizez la Profit TV, am avut un dialog cu reprezentanții CFA România, organizația care a lansat o interesantă campanie de educație financiară. Campania se numește „Generația I” și, într-o lume care a botezat și caracterizat în feluri diferite generațiile tinere, Millenialls, Z sau Y, I vine de la un factor important și anume „independența financiară”. „Generația I” nu ține neapărat de vârstă, ci de bugetul personal și de modul în care o familie sau o persoană poate să își câștige independența financiară.

 • „Fantomele” economice care bântuie Europa. Venitul minim necondiționat și economia partajată
  „Fantomele” economice care bântuie Europa. Venitul minim necondiționat și economia partajată
  8 iun 2019

  Sunt câteva „fantome” care umblă prin Europa sub forma unor noi idei economice. Sunt contestate, sunt disecate, iar specialiștii, cetățenii și oamenii politici se întreabă ce șanse sunt ca ideile să se transforme în realitate. Este vorba, în primul rând, despre ideea unui venit minim necondiționat. Sunt multe argumente pro și contra legate de această temă. Există chiar și un experiment realizat de Finlanda, ale cărui rezultate sunt discutabile.

 • Go back to business (II)
  Go back to business (II)
  7 iun 2019

  Subliniam în precedentul articol că evoluția nefavorabilă a economiei românești în 2019, având ca rezultat creșterea deficitelor (bugetar, comercial și de cont curent), necesită o întoarcere rapidă la prioritățile economice, în detrimentul subiectelor politice.

 • Fetele au plecat, dar ce ziceți de organizare?
  Fetele au plecat, dar ce ziceți de organizare?
  6 iun 2019

  Parafrazându-l pe Preda, aș spune că ”dacă educație nu e, nimic nu e”. Nici sănătate, nici autostrăzi, nici parlament si nici guvern. E poate pentru prima dată că, în sfârșit, acest lucru fundamental nu mai pare un simplu ”moft pentru cei bogați” și nici o chestie care-l cam sâcâie pe un fost primar de sector, un mare latifundiar sau un mare investitor în hotelăria românească.