Opinii

 • De ce nu se păstrează RCA-ul când se schimbă proprietarul mașinii
  De ce nu se păstrează RCA-ul când se schimbă proprietarul mașinii
  13 feb 2019

  Acolo unde-s reglementări multe și stufoase sunt și complicații mari. Iar logica diverselor norme și a combinațiilor dintre ele nu e întotdeauna direct vizibilă. De aceea, am trăit multă vreme cu impresia că, atunci când cumperi o mașină de la cineva, adică la mâna a doua, iar proprietarul are asigurare de răspundere civilă auto (RCA) valabilă, poate să ți-o cedeze, incluzând în prețul mașinii partea de acoperire rămasă. Iar tu să preiei RCA-ul cu tot cu mașină, până expiră.

 • Revoluția fiscală: la noi și prin Europa
  Revoluția fiscală: la noi și prin Europa
  8 feb 2019

  Cunoscută și ca Directiva ATAD, Directiva nr. 1164 / 2016 a fost percepută, chiar de la apariția acesteia (în iulie 2016), ca un prim pas spre o revoluție fiscală la nivel european, având în vedere scopul declarat al acesteia privind stabilirea și reglementarea unor bune practici de combatere a metodelor de transfer ilegitim al profiturilor (cu efect direct cuantificabil în evitarea sarcinilor fiscale), mai ales în condițiile în care directivele europene nu prevăd o standardizare explicită și in extenso a regimului fiscal aplicabil la nivelul impozitelor directe.

 • Oare cum?
  Oare cum?
  31 ian 2019

  Tematica pusă pe tapet zilele acestea pare a fi alta, deși eterna și fascinanta noastră provocare e gestionarea lichidității. Nu discutăm aici de faptul că atunci când banca centrală cumpără valută pune lei pe piață și ia lichiditatea de acolo când vinde monedă străină, acest mecanism pare să-l fi înțeles aproape toți analiștii. Mai important este de văzut ce se întâmplă când lichiditatea nu e utilizată pentru a impulsiona creditului în domeniile direct productive, acela despre care Eugeniu Carada spunea că trebuie „să redea viață prin stimularea și înlesnirea tranzacțiilor private”. În acel caz, banii se duc spre piața imobiliară ca să profite de prețurile încă mici, dacă nu cumva se mărginesc să arbitreze diferențialul de dobândă.

 • Ingineri și economiști!
  Ingineri și economiști!
  28 ian 2019

  În fiecare dintre noi există un inginer și un economist, care se ceartă permanent. De aceea, poate că ar fi indicat să le solicităm fiecăruia să renunțe la “specializare” și să mai lectureze și ceea ce nu-i place: inginerului - măcar cursul de Economie 101, economistului - manual de transport al agenților energetici. Și-apoi poate aruncă amândoi câte un ochi și pe Politica lui Aristotel.

 • Cadou fiscal otrăvit pentru sectorul construcțiilor…
  Cadou fiscal otrăvit pentru sectorul construcțiilor…
  24 ian 2019

  Iată că nici debutul anului 2019 nu ne scutește de frământări și incertitudini, noua ordonanță de urgență privind facilitățile fiscale în domeniul construcțiilor vrând parcă să confirme că la noi începuturile de an sunt cele mai dificile din punct de vedere fiscal, fiind adoptate măsuri ,,pe repede înainte’’, fără o analiză aprofundată a efectelor pe care le pot genera. Am putea spune că uneori adoptăm ordonanțe de dragul de a le adopta, astfel încât să nu ne prindă noul an fără ceva modificări la legislație, că doar așa ne-am învățat...

 • Fun fact: BNR poate anula taxa pe lăcomie
  Fun fact: BNR poate anula taxa pe lăcomie
  7 ian 2019

  Cum? Desființând ROBOR.

 • Noi nu reparăm, anulăm! Noi nu investim, jefuim!
  6 ian 2019

  S-a plâns vecinul că l-ai inundat? Nu trebuie să apelezi la niciun instalator, este suficient să îl suni (în prezența vecinului) pentru o programare, după care să o anulezi. Problema apărută dispare odată cu anularea, cel puțin pentru un timp. Nu-ți pornește mașina la temperaturi scăzute? Nu arunca banii pe fereastră cumpărând o nouă baterie, comandă una pe net, musai cu plata ramburs, și apoi anulează comanda. Problema va dispărea miraculos în câteva ore, când se va mai încălzi afară!

 • Cine n-are ghicitori și vrăjitoare să-și cumpere!
  Cine n-are ghicitori și vrăjitoare să-și cumpere!
  4 ian 2019

  Nu-i investiție mai bună în resursa umană pe care un antreprenor sau manager o poate face zilele acestea decât recrutarea de astrologi, ghicitoare în cafea, numerologi sau vrăjitoare capabile să vadă în beregata vreunei găini negre viitorul fiscal, juridic și bugetar al țării.