Opinii

 • Antiselecția care îmbogățește șmecherii nu e capitalism
  Antiselecția care îmbogățește șmecherii nu e capitalism
  8 ian 2020

  Un cunoscut om de afaceri al cărui business s-a dovedit in corpore falit, dar el e prosper pe persoană fizică, sugera - în urmă cu cinci ani - că românii, care n-au furat, nu i-a dus capul s-o facă, nu că n-ar fi vrut.

 • Te poți visa antreprenor, mai dureros e să devii!
  Te poți visa antreprenor, mai dureros e să devii!
  8 ian 2020

  „Visul antreprenorial“ a ajuns să fie omniprezent în ultimii ani, iar diverse scheme de finanțare cu bani europeni au creat o adevărată febră a deschiderii de noi afaceri. Povești de succes ale unor oameni de afaceri încep să facă și audiență, iar mentoratul a ajuns să fie o regulă în business. O întreagă generație de corporatiști trăiește cu gândul că va veni și acea zi în care vor renunța la job și vor da lovitura cu o idee la care nu s-a mai gândit nimeni. Totuși, cum arată viața în economia reală și cum îți dai seama dacă antreprenoriatul este pentru tine?

 • Schimbări minore, dar de efect, aduse Legii 31/1990 privind societățile
  Schimbări minore, dar de efect, aduse Legii 31/1990 privind societățile
  24 dec 2019

  Vești bune pentru antreprenorii și investitorii care vor să înceapă o afacere în România. Modificările anticipate la Legea nr. 31/1990 privind societățile („Legea Societăților”) referitoare la măsuri menite să ușureze procesul de înființare sau de funcționare a unei societăți sunt pe cale să devină realitate. Aceasta, după ce – la mai bine de doi ani de la lansarea acestei inițiative – proiectul de lege relevant a trecut de Camera Deputaților.

 • Curiosul caz al clubului FC Midtjylland
  Curiosul caz al clubului FC Midtjylland
  6 dec 2019

  FC Midtjylland este un club danez apărut în anul 1999, ca urmare a fuziunii între două cluburi rivale: Ikast FS și Herning Fremad. La finalul sezonului 1999/2000, FC Midtjylland reușea să promoveze în prima ligă. Paisprezece ani mai târziu, în iulie 2014, Matthew Benham, proprietarul clubului englez Brentford, devenea acționarul majoritar al clubului.

 • Războiul de 5 bani al liberalilor cu ei înșiși
  Războiul de 5 bani al liberalilor cu ei înșiși
  5 dec 2019

  Liberalii și-au pus propriul președinte în fața unei dileme: fie promulgă o lege care încalcă legislația europeană și se alătură grupului liderilor rebeli din estul Europei, fie le dă cu legea în cap și o retrimite în Parlament pentru ca fanii săi să refacă socotelile. Orice soluție ar adopta, fie președintele, fie “oamenii săi”, inițiatori ai proiectului de lege, în frunte cu ministrul de finanțe, Florin Cîțu, vor ieși sifonați. Dar poate că liberalii speră ca președintele Iohannis, când va primi “informarea”, nu o va citi și nu se va considera informat!

 • Chiar nu se poate guverna liberal în România?
  Chiar nu se poate guverna liberal în România?
  4 dec 2019

  După cum am arătat și în alte articole, ceea ce i-a lipsit României în anii 90 a fost un ansamblu de reforme radicale de tip terapie de șoc, așa cum a implementat Polonia. Cu prețul unor suferințe acute, însă pe o perioadă relativ scurtă de timp, economia poloneză s-a eliberat în bună măsură de balastul comunist și a câștigat masiv productivitate și competitivitate.

 • Politica este brățară de aur
  Politica este brățară de aur
  27 nov 2019

  Pentru toți cei care ați dat click la cuvintele “brățară” sau “aur”, articolul de mai jos va fi o dezamăgire. :-)

 • Presa e simplă, ca economia
  Presa e simplă, ca economia
  26 nov 2019

  Am avut la un moment dat un șef, la un ziar, care spunea: Exprimă-te simplu, ca să înțeleagă și mama! Mereu am fost tentat să-i spun: Trimite-o pe mama ta la școală! Dar n-am făcut-o, fiindcă femeia n-avea nicio vină, el nu înțelegea noțiunile de bază, deși patronul avusese curajul să-l pună să conducă o publicație.

 • Independență vs. colaborare între sport și business?
  Independență vs. colaborare între sport și business?
  22 nov 2019

  Am spus în articolul precedent că ”sportul este astăzi o afacere”, concluzie menită să ne atragă atenția asupra creșterii importanței activităților de business în cadrul unui club sportiv. Nu trebuie să pierdem însă din vedere că activitățile sportive definesc scopul unui club, motiv pentru care acestea, alături de zona operațională și de dezvoltare trebuie să reprezinte întotdeauna inima organizației.

 • Stiglitz și fantoma "neoliberalismului"
  Stiglitz și fantoma "neoliberalismului"
  20 nov 2019

  După cum am mai scris, nici măcar Francis Fukuyama însuși nu mai crede în așa-numitul „sfârșit al istoriei”, anume că sistemul occidental format din democrație parlamentară și economie de piață s-a instaurat definitiv la „cârma” umanității. Dar m-am mai gândit că motivul e de fapt acela că ceea ce Fukuyama și cam toată lumea numește "economie de piață" nu e decât un soi de "etatism cu față umană".