Opinii

Aragorn, nad no ennas! - soluția elfă la criza forței de muncă din Regatul de Mijloc

29 nov 2018

Maximum 5 luni (ca angajat în guvern și, în general, la stat) și la revedere, auta (te duci - în sindarin) în sectorul privat și îți cauți loc de muncă.

 • Răzbunarea samurailor de la Nissan
  Răzbunarea samurailor de la Nissan
  22 nov 2018

  La prima vedere, povestea arestării lui Carlos Ghosn nu este altceva decât o afacere murdară în care s-a băgat până la cot unul dintre cei mai influenți oameni din industria auto mondială și chiar din elita globală.

 • Lecția lui Mises: economia nu trebuie "umanizată", ci înțeleasă ca profund omenească
  Lecția lui Mises: economia nu trebuie "umanizată", ci înțeleasă ca profund omenească
  19 nov 2018

  Una peste alta, și fascismul, și comunismul vor să "elibereze" omul de "povara" economiei. Simplificând la maximum, ambele ideologii etatiste susțin că de acest fenomen "nenatural" și "inuman" trebuie să se ocupe doar statul și experții săi.

 • De la Ploiești la Brașov, în regim PPP
  De la Ploiești la Brașov, în regim PPP
  19 nov 2018

  Luna trecută s-a dat startul primei proceduri organizate pentru atribuirea unui proiect strategic de infrastructură în baza noii legislații privind parteneriatul public-privat (PPP): construirea autostrăzii Ploiești-Brașov. Reușita acestui demers ar veni, pe de o parte, să valideze funcționalitatea noului cadru legislativ în domeniul PPP, iar, pe de altă parte, ar pune capăt seriei de încercări nereușite de a realiza această autostradă, care a făcut de-a lungul timpului obiectul mai multor proceduri de achiziție publică, atât în regim de concesiune, cât și în regim PPP.

 • Ciomăgeala ciclică în pixuri pe harta și banii Bucureștiului
  Ciomăgeala ciclică în pixuri pe harta și banii Bucureștiului
  12 nov 2018

  Cum faci să-ți anunți disponibilitatea de a candida la președinția României după ce ai repetat aproape obsesiv că nu te interesează decât mandatul de primar al Capitalei, ba chiar continuând să susții asta? Păi arăți că n-ai încotro, devreme ce principalul dușman politic vrea să te lase fără obiectul muncii.

 • Split TVA, cronica unui eșec anunțat
  Split TVA, cronica unui eșec anunțat
  12 nov 2018

  Previzibil, Comisia Europeană a cerut României să renunțe la sistemul de plată defalcată a TVA, printr-o scrisoare care reprezintă prima atenționare înainte de deschiderea efectivă a unei proceduri de infringement.

 • De ce suntem doar filoamericani și filobritanici, nu și anglo-saxoni
  De ce suntem doar filoamericani și filobritanici, nu și anglo-saxoni
  6 nov 2018

  Bunicii noștri i-au așteptat (degeaba) pe americani (dar și pe britanici) după cel de-al doilea război mondial să vină să-i salveze de comuniști. Mai înainte, Statele Unite și Marea Britanie au jucat un rol esențial în sprijinirea și recunoașterea internațională a procesului politic care a culminat cu Marea Unire de la 1 decembrie 1918. În comunism, reperul capitalist al românilor era America, nu Europa. L-am dat jos pe Ceaușescu ca să trăim ca americanii, nu ca să aderăm la Uniunea Europeană. Probabil că, dacă s-ar organiza un referendum pe această temă, la care li s-ar da să aleagă, românii ar prefera să devină stat al SUA, chiar și unul asociat, precum Puerto Rico, decât să continue să fie membri UE.

 • Poate că a venit vremea ca Samsung să ia în serios o despărțire de Android
  Poate că a venit vremea ca Samsung să ia în serios o despărțire de Android
  2 nov 2018

  Samsung are un an prost pe piața smartphone-urilor. Un an care ar trebui să determine oficialii companiei, dacă nu au făcut-o până acum, să ia în considerare un plan B.

 • Legea Offshore extinde stabilitatea, dar crește fiscalitatea
  Legea Offshore extinde stabilitatea, dar crește fiscalitatea
  31 oct 2018

  Legea care reglementează regimul exploatărilor petroliere din perimetrele Mării Negre, așa cum a fost ea adoptată de către Parlament zilele trecute, aduce o serie de modificări defavorabile investitorilor. În schimb, rezolvă unul dintre cele mai controversate aspecte, cel al stabilității și predictibilității cadrului fiscal.