Opinii

 • Să nu confundăm buzunarul propriu cu PIB-ul
  Să nu confundăm buzunarul propriu cu PIB-ul
  13 dec 2016

  Agențiile de știri și ziarele scriu frecvent că românii alocă puțini bani pentru educație și sănătate. Această informație conține însă o anumită doză de eroare. Pentru că, în cea mai mare parte, sănătatea și învățământul sunt publice. Adică, nu românii decid, ci Guvernul hotărăște câți bani se alocă acestor domenii, din banii luați de la români prin taxe și impozite.

 • De ce eram sigur că iese PSD-ul
  De ce eram sigur că iese PSD-ul
  13 dec 2016

  Sunt dintre cei care erau siguri că va câștiga PSD-ul cu scor bun. Sigur, nu mă așteptam chiar la 50%!

 • Monopolul nomenclaturii vs gadget-urile noilor antreprenori politici
  Monopolul nomenclaturii vs gadget-urile noilor antreprenori politici
  12 dec 2016

  Antreprenoriatul politic este o formă denaturată de antreprenoriat, însă tot antreprenoriat rămâne. Ideile (atunci când există, și nu sunt pur și simplu importate, din est sau din vest) contează, însă cea mai importantă este cererea: să-ți identifici și să-ți cunoști potențialii clienți. În absența cererii, falimentul este garantat (și nu de stat!). Ca și antreprenorii obișnuiți, și cei politici își urmăresc maximizarea preferințelor individuale, doar că măsura succesului/insuccesului lor nu sunt banii (profitul), ci voturile. Banii (profitul) apar într-o etapă ulterioară, care depinde de priceperea politicienilor (și, indirect și invers proporțional, a DNA) de a transforma apa (votul) în vin (favoruri).

 • Asigurarea care poate salva orice firmă de la faliment
  Asigurarea care poate salva orice firmă de la faliment
  9 dec 2016

  V-ați pus vreodată întrebarea cât de importantă este reputația pentru o companie? Dacă nu vă dați seama, întrebați CEO-ul unei companii mari. Vă va spune că este probabil cel mai important sau printre cele mai importante active ale companiei pe care o conduce.

 • De la desantul kominterniștilor nu am mai văzut așa ceva
  De la desantul kominterniștilor nu am mai văzut așa ceva
  6 dec 2016

  Suntem chemați să participăm la o schimbare pe care noi înșine nu știm cum ne-o dorim, dar pe care alții ne-o pregătesc de mai mult timp. Cică ar trebui să înlocuim o clasă politică eratică, păcătoasă, fără vocație pentru o misiune pe termen lung, însă nu cu oameni ridicați din prefacerile societății românești, din zbaterile de zi cu zi, personaje vii cu istorii personale zbuciumate și crez zidit din neajunsurile ultimului sfert de veac.

 • Ne-am apucat de anticorupție doar după ce am sărăcit
  Ne-am apucat de anticorupție doar după ce am sărăcit
  6 dec 2016

  În România, anticorupția a început să se manifeste târziu și să obțină rezultate palpabile și mai târziu. Practic, s-a început după ce criza financiară și economică deja se terminase. Iar criza a fost un moment de climax al jafului, într-o vreme în care se pleda pentru austeritate pentru "căței", ridicându-se în schimb în slăvi cheltuielile publice pentru firme de partid, botezate "investiții de stat" menite să salveze economia.

 • Cât sens mai are cumpărarea unui smartphone de top?
  Cât sens mai are cumpărarea unui smartphone de top?
  29 nov 2016

  O vizită rapidă pe site-ul unui magazin online scoate la iveală zeci de producători și sute de modele de smartphone-uri. Cu toate astea, doar câteva modele din cele lansate pe parcursul unui an atrag atenția și ajung să fie cunoscute inclusiv celor care nu sunt neapărat pasionați de acest domeniu.