Opinii

 • "Interesul public" - o vorbă inventată ca să sugrume interesele oamenilor
  "Interesul public" - o vorbă inventată ca să sugrume interesele oamenilor
  6 feb 2017

  Suntem îndoctrinați de mici cu sintagma "interesul public". Care nu are nimic de a face cu educația firească înspre generozitate, bunăvoință și compasiune față de semeni. Ci cu ideea perversă că există un interes comun, al tuturor și al nimănui, ale cărui coordonate pot fi cunoscute doar de către instituțiile de stat special abilitate. Care, în consecință, capătă dreptul de a face cele mai absurde și abuzive lucruri întrucât au, nu-i așa, competențe inaccesibile oamenilor simpli. Oameni simpli care trebuie să li se supună, spre binele lor.

 • Frigiderul care te face să te gândești la doctor
  Frigiderul care te face să te gândești la doctor
  6 feb 2017

  Pe la începutul lui decembrie au intrat în magazinele mici, de cartier, dar mai ales prin fostele consignații de la țară, frigidere la mâna a doua, "ieftine și bune". Bineînțeles că s-au vândut ca pâinea caldă. Pe foile A4 pe care li se făcea reclamă scria clar că nu e nevoie decât să lași seara în frigider o cratiță goală, iar dimineața o vei găsi plină cu ciorbă. Mai multă carne, mai mult lapte și mai multe ouă erau câteva din promisiunile celor care încercau să atragă clienții.

 • Ei, era și el nervos...
  Ei, era și el nervos...
  31 ian 2017

  Ca să pună gheara pe pământurile și casa dărăpănată a Maricicăi, proasta satului, Vasile a trebuit s-o ia cu acte. Fost secretar de partid pe vremea lui Ceaușescu, Vasile avea vorbele la el și nu i-a fost greu s-o momească pe femeie cu câte-n lună și-n stele.

 • Rashorom sau România statului bine ascuns
  Rashorom sau România statului bine ascuns
  29 ian 2017

  Umblă vorba prin târg că un studio de filme autohton intenționează să toarne Rashorom sau Violul democrației văzut din patru perspective, un remake de succes al celebrului Rashomon al regizorului japonez Akira Kurosawa. Nu numai că o peliculă alb-negru ar fi pe gusturile actualei clientele cinefile românești, însă, cel puțin pentru trei dintre narațiuni, cea a Samuraiului, a soției samuraiului și a banditului, scenariști și regizorii s-ar găsi pe toate drumurile, mai ales în piețe și în studiouri tv.

 • Domnilor, ați uitat de România!
  Domnilor, ați uitat de România!
  27 ian 2017

  Cu siguranță că nu sunt singurul care a observat că, din nou, în această perioadă suntem rupți, în România, de tot ceea ce se întâmplă la nivel mondial și, mai ales, în jurul nostru.

 • Mai „kinky” decât pe vremea lui Lenin
  Mai „kinky” decât pe vremea lui Lenin
  26 ian 2017

  Momentul în care președintele României, cealaltă ramură a puterii executive, s-a dus să salute manifestanții în drumul lor către Guvern rămâne unul dintre momentele insolite din istoria țării. Un episod care rivalizează cu participarea la marșul stângiștilor din 1920, când însuși ministrul de interne de atunci s-a pus în fruntea celor care se îndreptau către reședința Regelui de la Cotroceni. Pe măsură de ridicolă a fost și reacția celeilalte părți, strigând "Mineriadă!" când la sediul PSD au ajuns manifestanți care s-au limitat doar la scandări.

 • Concepte pervertite. Cazul „antreprenoriatului social”
  Concepte pervertite. Cazul „antreprenoriatului social”
  26 ian 2017

  “Social” este un cuvânt cu certe conotații pozitive în lumea de azi. “Da bine” să îl folosești cât mai des, te duce cu gândul la umanism, la oameni, la societate, la preocuparea pentru semeni. Partide din lumea întreagă au preluat termenul și l-au inserat chiar în denumirea lor. Companii, alte organizații sau indivizi arborează steagul “social” peste tot și cât mai vizibil.

 • Corupția crește odată cu statul. Și cu noi, care îi cerem “libertate, dar cu de toate”
  Corupția crește odată cu statul. Și cu noi, care îi cerem “libertate, dar cu de toate”
  23 ian 2017

  Primul protest de stradă la care am participat a fost în prima zi de facultate. În 1995, anul universitar a început cu o grevă a studenților, iar pentru bobocii din anul I facultatea nu putea începe mai mișto.

 • Răspunsul, prieteni, e trist și grotesc. Răspunsul e: Beciul Domnesc!
  Răspunsul, prieteni, e trist și grotesc. Răspunsul e: Beciul Domnesc!
  21 ian 2017

  De fiecare dată când intră la bulău un politician, un patron de agenție de turism se ascunde sub pat și plânge. Unde au zburat vremurile minunate de acum câțiva ani când luxul era lux, iar barosanii își luau familia și dădeau ocol lumii pe vapor pentru 40-50.000 de euro?

 • O nouă lege a Parteneriatului Public – Privat sau despre “temelia” legală a viitoarelor autostrăzi
  O nouă lege a Parteneriatului Public – Privat sau despre “temelia” legală a viitoarelor autostrăzi
  19 ian 2017

  Crăciunul lui 2016 ne-a adus Legea 233/2016, un cadru legislativ îmbunătățit care să permită implementarea de proiecte PPP în România. Legea are ca obiect realizarea/reabilitarea/extinderea unui bun public și operarea unui serviciu public.