Opinii

 • Care sunt așteptările hotelierilor de la noul guvern?
  Care sunt așteptările hotelierilor de la noul guvern?
  5 nov 2019

  La momentul schimbării ministrului turismului Dobre cu ministrul Trif am făcut o listă prin care menționam așteptările industriei noastre față de recenta nominalizare

 • Motivele care determină consumul evenimentelor sportive
  Motivele care determină consumul evenimentelor sportive
  5 nov 2019

  Sportul generează astăzi venituri foarte mari. Spre exemplu, veniturile realizate în anul 2019 de Nike, cunoscutul producător de echipament sportiv, s-au ridicat la nu mai puțin de 39.117 miliarde USD, înregistrând o creștere cu 7.47% față de anul 2018, când veniturile obținute de compania americană au fost de 36.397 miliarde USD. Grupul Adidas, concurentul european al celor de la Nike, a avut în anul 2018 venituri de 21.915 miliarde EUR, înregistrând astfel o creștere cu 3% față de 2017 (21.218 miliarde EUR).

 • Economic și financiar ar trebui să aderăm la SUA, nu la UE
  Economic și financiar ar trebui să aderăm la SUA, nu la UE
  16 oct 2019

  Atunci când ne uităm la o Europă în care băncile încep să semene până la confuzie unele cu altele, pentru că plafonul de garantare face ca riscul să se diluează la nivel de entitate bancară și să fie judecat sistemic, ne îndreptăm instantaneu atenția către Statele Unite, unde finanțarea vine preponderent de pe piața de capital.

 • Parlamentul a tăiat nodul gordian
  Parlamentul a tăiat nodul gordian
  11 oct 2019

  Putem spune că, prin decizia din 10 octombrie, Parlamentul a reconfigurat echilibrul politic din România. În esență, situația politică va rămâne încordată și după numirea noului Guvern, având în vedere actuala configurație parlamentară și majoritatea deținută de PSD în Senat.

 • Economiile hazardului
  Economiile hazardului
  9 oct 2019

  Elvis Presley, cel mai bine vândut artist solo al tuturor timpurilor - ce a devenit celebru într-o perioadă în care capitalismul părea indestructibil - era perfect conștient că antidepresivele îl pot ucide, a sugerat Priscilla, fosta sa soție. Iată un exemplu tipic de disonanță cognitivă. Conceptul, teoretizat de Leon Festinger arată că aceeași persoană poate avea două opinii contrare. Știu că nu fac bine, dar continui să beau băuturi tari și să fumez, și apoi mă liniștesc cu zicerea că de ceva tot trebuie să mor...

 • Despre bugete, bugetari și impozite
  Despre bugete, bugetari și impozite
  2 oct 2019

  Am văzut că niște afirmații ale mele făcute ieri (dar nu pentru prima dată) au dat naștere, nu numai multor minciuni și aberații dar și a unor slogane electorale.

 • Tratatul Acțiunea umană la 70 de ani
  Tratatul Acțiunea umană la 70 de ani
  30 sep 2019

  În 2019 se fac 70 de ani de la publicarea tratatului Acțiunea umană, iar pe 29 septembrie s-au împlinit 138 de ani de la nașterea autorului său, Ludwig von Mises.

 • Investitorii pariază pe România. De ce?
  Investitorii pariază pe România. De ce?
  20 sep 2019

  Potențialul de investiții și antreprenorial începe să fie mare pentru regiune, iar România devine un exemplu internațional. Mi-a atras atenția un studiu relevant conform căruia fondurile de private equity au investit în regiune 2,7 miliarde de euro într-un singur an, iar Polonia și Cehia au primit împreună mai bine de jumătate din această sumă, iar România este a patra destinație pentru investitorii care vin în regiune, cu 311 milioane de euro