Opinii

 • Noile confesiuni de pe litoral: Soacra nu mai e copil
  Noile confesiuni de pe litoral: Soacra nu mai e copil
  8 aug 2019

  România adevărată nu e cea din clipurile plicticoase și inutile făcute pe bani mulți de Ministerul Turismului, în care bătrâni îmbrăcați în straie populare îi ademenesc pe turiști cu pâine și slană din dosul unor porți de lemn sculptate frumos.

 • Trei riscuri în afaceri: de la fraude cu TVA la subestimarea de către firmele mari
  Trei riscuri în afaceri: de la fraude cu TVA la subestimarea de către firmele mari
  8 aug 2019

  Experiența mea profesională îmi arată că antreprenorii și managerii din România se confruntă zilnic cu zeci de riscuri de business. Vă propun spre analiză trei dintre acestea, toate trei complementare, care au legătură cu activitatea noastră în dezvoltarea afacerilor: riscul potențial privind TVA, riscul reputațional și riscul de a fi subestimat.

 • Românii pot jubila: corupția a ajuns, în sfârșit, la companiile străine
  Românii pot jubila: corupția a ajuns, în sfârșit, la companiile străine
  7 aug 2019

  Unul dintre miturile care au circulat în ultimii ani a fost cel care spune că firmele străine care activează în România nu pot fi acuzate de corupție, nu sunt controlate de instituțiile publice specializate, ba chiar, sunt favorizate.

 • Va trimite industria auto economia globală în recesiune?
  Va trimite industria auto economia globală în recesiune?
  6 aug 2019

  Industria auto mondială dă semne de încetinire. Este o veste care trebuie privită din cel puțin două puncte de vedere. În primul rând, industria auto are o considerabilă forță de tractare a economiei mondiale. Dacă vânzările de autoturisme nu merg, este posibil ca acesta să fie primul semn al unei crize sau al unei recesiuni.

 • Sfârșitul “petrecerii”
  Sfârșitul “petrecerii”
  5 aug 2019

  Anticipam într-un articol anterior că rezultatele execuției bugetului general consolidat la 6 luni 2019 vor arăta rău, determinând Guvernul să accepte că “petrecerea” pe bani publici nu poate ține la infinit și trebuie să facă o rectificare negativă dură. Din păcate, am avut dreptate.

 • Scamatorii politice de mascat declinul productivității
  Scamatorii politice de mascat declinul productivității
  2 aug 2019

  Se spune că politica este arta compromisului. Posibil să fie și asta pe anumite planuri, dar mie mi se pare că, atunci când vine vorba de economie, politica este în primul rând arta păstrării aparențelor. Demers care se poate dovedi de succes pe anumite perioade, chiar timp de mai multe cicluri electorale, însă nu la nesfârșit. Asta pentru că adversarii sunt practic de neînvins: legile fizicii, ale aritmeticii și, cu voia, dumneavoastră, ultimele pe listă, cele ale economiei.

 • Și tu, Dragoș?
  Și tu, Dragoș?
  23 iul 2019

  Dragoș Anastasiu, proprietarul grupului de firme Eurolines, a vândut o cotă din afacerea pe care o deține către un grup german din domeniul turismului. Tranzacția a fost confirmată de aprobarea Consiliului Concurenței. Nu se știu, deocamdată, clauzele importante ale vânzării. Adică, suma tranzacției și cota de participare vândută. Nu se știe, de asemenea, dacă Dragoș Anastasiu își va păstra un pachet important de acțiuni și mai ales dacă va rămâne să conducă firma sau firmele și după tranzacția cu grupul german.

 • Se cerșește relaxare cantitativă imobiliară
  Se cerșește relaxare cantitativă imobiliară
  18 iul 2019

  Am mai remarcat un gen de atac ciclic la adresa Băncii Naționale a României. Din când în când se reia propagarea legendei potrivit căreia BNR este de vină pentru că nu se mai organizează turnee internaționale de tenis ATP pe arenele care se numesc, ei bine da, Arenele BNR. Adică nici n-ar permite organizarea acestora, nici nu ar dori să "dea" baza sportivă altora care ar vrea să le organizeze.