Opinii

 • Politicile populiste au notă de plată costisitoare pentru economia reală
  Politicile populiste au notă de plată costisitoare pentru economia reală
  7 mar 2017

  Problema liberalizării pieței de gaze naturale revine în atenția publicului larg pentru că este din nou abordată dintr-o perspectivă riscantă, populistă. Mai mult, modul în care este pusă în dezbatere publică liberalizarea duce la contondențe majore între jucătorii din piață. Cel mai surprinzător punct de vedere vine de la distribuitori, care abordează o perspectivă populistă, de presupusă protecție a consumatorului casnic, opunându-se astfel liberalizării. Aceștia atrag atenția în mod alarmist asupra unor potențiale creșteri de prețuri la consumatorul final, dar uită să comunice că 50% din prețul final, plătit din buzunatul consumatorului casnic, se duce pe tarife de distribuție, transport și înmagazinare.

 • Ce ar face statul român dacă ar încasa prea multe taxe?
  Ce ar face statul român dacă ar încasa prea multe taxe?
  6 mar 2017

  Guvernul suedez are o nemulțumire mai puțin obișnuită, aceea că încasează prea multe taxe, în condițiile în care companiile și populația plătesc mai mult decât ar trebui datorită dobânzilor pe care le primesc în conturile fiscale, mai atractive decât cele bancare, care sunt negative, relatează Financial Times, citat de News.ro.

 • Cum răspunde propunerea de lege a prevenției la așteptările mediului de afaceri?
  Cum răspunde propunerea de lege a prevenției la așteptările mediului de afaceri?
  1 mar 2017

  Emiterea unei legi a prevenției ar însemna un pas important în reașezarea relației dintre mediul de afaceri și autoritățile fiscale, punând un accent mai mare pe principiul îndrumării. Totodată, dă speranța că, după această primă propunere care se referă mai mult la nereguli minore, vor fi abordate și probleme mai complexe apărute din interacțiunea între companii și autoritățile fiscale, cum ar fi spețele neclare apărute la controalele fiscale, față de care inspectorii evită să își asume o opinie sau interpretează în favoarea statului, lăsând contribuabilii să recurgă la contestații sau acțiuni în instanță pentru a clarifica situația.

 • PSD, te-aș întreba: îți place Târgoviștea?
  PSD, te-aș întreba: îți place Târgoviștea?
  27 feb 2017

  La mine în Dâmbovița, bătrânii care au cochetat pe vremuri cu politica povestesc că în primăvara lui '68, când a venit în vizită în România, generalul Charles de Gaulle ar fi trecut și prin județul nostru

 • Ziua Cârtiței sau cum bate turismul românesc pasul pe loc de 27 ani
  Ziua Cârtiței sau cum bate turismul românesc pasul pe loc de 27 ani
  22 feb 2017

  Prin anii 1990-1995 rula cu ceva succes un film despre un prezentator meteo care este trimis, fără tragere de inimă, să facă un reportaj despre prognozarea vremii în cadrul unui festival anual. Acesta este al patrulea an când participă la „Ziua cârtiței” și nu face niciun efort pentru a-și ascunde frustrarea. Dar, când se trezește în ziua "următoare", descoperă că este din nou „Ziua cârtiței” și din nou, și din nou.

 • Exportul de importuri trebuie să aducă prosperitate, nu spălare de bani
  Exportul de importuri trebuie să aducă prosperitate, nu spălare de bani
  21 feb 2017

  Am citit un articol în care se spunea că în România frauda de TVA e cea mai mare din Uniunea Europeană. De când am intrat în UE am fi pierdut între 5% - 7% din PIB anual la buget, adică mai mult decât întreaga datorie publică acumulată.

 • Doi ani pe bursă
  Doi ani pe bursă
  20 feb 2017

  Sameday Courier a fost prima companie românească listată pe piață AeRO a BVB și prima companie de curierat listată la bursă românească. Acum, la doi ani distanță, am demarat procedurile și am intrat chiar în linie dreaptă pentru a ne delista. Suntem în măsură deci să facem un bilanț al acestei perioade și pentru a înțelege motivațiile delistarii, e important să ne întoarcem puțin la motivațiile listării.

 • General Motors are, în acest secol 21, o problemă cu Europa
  16 feb 2017

  Vânzarea Opel de către gigantul General Motors către francezii de la PSA ar putea reprezenta operațiunea anului în industria auto, dar până la finalizare, dacă se va întâmpla, rămân foarte multe întrebări al căror răspuns este așteptat în primul rând de clienții mărcilor implicate, ca și de angajați, furnizori, parteneri de afaceri.

 • România a trezit interesul investitorilor străini în dezvoltări hoteliere. Ce le oferim?
  România a trezit interesul investitorilor străini în dezvoltări hoteliere. Ce le oferim?
  14 feb 2017

  Din păcate, atât pe litoral, cât și în restul țării, dar mai ales pe litoral, îmi asum să spun că nu asistăm nici în prezent la o piață matură în privința vâzărilor de active hoteliere.