Opinii

 • Și tu, Dragoș?
  Și tu, Dragoș?
  23 iul 2019

  Dragoș Anastasiu, proprietarul grupului de firme Eurolines, a vândut o cotă din afacerea pe care o deține către un grup german din domeniul turismului. Tranzacția a fost confirmată de aprobarea Consiliului Concurenței. Nu se știu, deocamdată, clauzele importante ale vânzării. Adică, suma tranzacției și cota de participare vândută. Nu se știe, de asemenea, dacă Dragoș Anastasiu își va păstra un pachet important de acțiuni și mai ales dacă va rămâne să conducă firma sau firmele și după tranzacția cu grupul german.

 • Se cerșește relaxare cantitativă imobiliară
  Se cerșește relaxare cantitativă imobiliară
  18 iul 2019

  Am mai remarcat un gen de atac ciclic la adresa Băncii Naționale a României. Din când în când se reia propagarea legendei potrivit căreia BNR este de vină pentru că nu se mai organizează turnee internaționale de tenis ATP pe arenele care se numesc, ei bine da, Arenele BNR. Adică nici n-ar permite organizarea acestora, nici nu ar dori să "dea" baza sportivă altora care ar vrea să le organizeze.

 • Cu ce cotă de TVA se facturează locurile de parcare ?
  Cu ce cotă de TVA se facturează locurile de parcare ?
  12 iul 2019

  M-am decis să scriu acest articol pornind de la unele controverse pe care le-am auzit în activitatea mea practică de consultant fiscal, legate de cota de TVA aplicabilă în cazul vânzării de locuri de parcare, în situația în care se vinde un apartament și un loc de parcare (de regulă, în noile ansambluri rezidențiale) a căror valoare cumulată este sub pragul valoric de 450.000 lei, fără TVA.

 • Rule of law
  Rule of law
  10 iul 2019

  "Domnia legii” (rule of law) este un concept fundamental al democrației, iar Guvernul este primul responsabil cu aplicarea și respectarea permanentă a tuturor prevederilor legale în vigoare.

 • În cultură, societate și drept, distrugerea nu e totdeauna creatoare, precum în economie
  În cultură, societate și drept, distrugerea nu e totdeauna creatoare, precum în economie
  9 iul 2019

  E seducătoare ideea că Joseph Schumpeter l-a citit pe Marx în perioada în care a fost profesor de antropologie la Universitatea din Cernăuți, unde a ajuns în 1909, după ce studiase dreptul la Viena sub îndrumarea lui Eugen von Böhm-Bawerk. În orice caz, evoluțiile istorice par a-i da dreptate lui Schumpeter în dauna lui Marx: socialismul câștigă teren în fața capitalismului în mod gradual, nu prin revoluția subită și violentă a proletariatului. Capitalismul decade în corporatism - teoretizat de un alt curent colectivist: fascismul -, iar principalii săi adversari nu sunt gulerele albastre, ci cele albe, respectiv intelectualii din universități.

 • Cifrele și datele celor „două Românii”
  Cifrele și datele celor „două Românii”
  9 iul 2019

  Recent, Comisia de Strategie și Prognoză (CNSP) a publicat analiza intitulată „Proiecția pricipalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial”. Studiul este interesant în special prin datele de actualitate (mai rar se pot găsi date statistice despre regiunile sau județele din România) și mai puțin pentru prognozele pe termen scurt și mediu, care au, după cum s-a dovedit, au gradul lor de relativitate, în România.

 • Simona Halep, „modelul de business”
  Simona Halep, „modelul de business”
  9 iul 2019

  În urmă cu vreo 20 de ani, un bun prieten s-a hotărât să tipărească o revistă de tenis. După știința mea, era prima din România și pentru că știa că sunt pasionat de tenis (printre altele, jucasem câteva meciuri împreună), m-a rugat să îl ajut să editeze revista. Ceea ce am și făcut.

 • Opinii despre Opinii
  Opinii despre Opinii
  3 iul 2019

  Murphy, în opinia mea cel mai mare filosof necunoscut al eternității, enunța într-una din faimoasele sale "legi" faptul că inteligența este constantă pe pământ, însă populația este în continuă creștere.

 • Să ne punem "centurile de siguranță"
  Să ne punem "centurile de siguranță"
  24 iun 2019

  Odată cu congresul PSD din 29 iunie, se va încheia o perioadă de două luni de zile în care Guvernul a fost preponderent focusat pe subiecte politice, în detrimental gestionării cu prioritate a situației economice. Prim-ministrul și membrii echipei sale au fost implicate în campania pentru alegerile europarlamentare, urmată de pregătirea ,,supravietuiriii” în urmă moțiunii de cenzură, acum focusul fiind mutat pe pregătirea congresului PSD.

 • Mereu înving cei fără "ouă"
  Mereu înving cei fără "ouă"
  18 iun 2019

  La mine la țară, în fiecare an, trei sau patru bărbați în toată firea, printre care și tata, se strângeau într-o dimineață oarecare în curte, în jurul unei mese, își turnau țuică în pahare și priveau crunt pe sub șepci.