Opinii

 • Păstorel ar fi fost expulzat de pe Twitter
  Păstorel ar fi fost expulzat de pe Twitter
  10 feb 2021

  Sub comunism, dar și mai înainte, în succesiunea de regimuri mai voalat sau mai explicit fasciste de dinainte de 1945, românii au rezistat (nu foarte eroic, dar ferm) prin umor. Bancuri s-au spus și cu Hitler, și cu "Căpitanii" Codreanu și Sima, și cu "Conducătorul" Antonescu, nu doar cu Ceaușescu. De altfel, probabil că tradiția, deopotrivă rezilientă și (în bună măsură) păguboasă, căci menită să prevină explozia de revoltă a "mămăligii" oferind o supapă de descărcare a tensiunilor sociale, este chiar mai veche, posibil de la voievozi. De unde vorba arhaică "bem și înjurăm stăpânirea".

 • Liberalizare pe butuci
  Liberalizare pe butuci
  8 feb 2021

  Spre lauda sa, într-un suprem gest de transparență, Ministerul Energiei a dezvăluit premisele de la care pornesc toate politicile sale publice, premise care ignoră cu desăvârșire piața. “Secretarul de stat Niculae Havrileț susține că dreptul la încălzire, la prețuri accesibile, ar trebui garantat fiecărui român”, postează ministerul pe pagina sa de Facebook.

 • Tendințele anului 2021 în HoReCa: ce urmează după “curățarea” industriei din 2020
  Tendințele anului 2021 în HoReCa: ce urmează după “curățarea” industriei din 2020
  4 feb 2021

  De câțiva ani artiștii compun mai mult pentru evenimente decât pentru albume. Piesele trebuie să sune bine LIVE, în stadioane și la zeci de mii de decibeli, mai bine decât la radioul din mașină. La fel, chefii și antreprenorii din ospitalitate au învățat în 2020 să creeze meniuri și specialități mai mult pentru delivery decât pentru sală. Provocarea anului 2021 constă în costul timpul de preparare și capacitatea de a fi transportat fără a se modifica esențial structura.

 • O să ajungem să ne pensionăm post - mortem?
  O să ajungem să ne pensionăm post - mortem?
  1 feb 2021

  Din nou despre 70 de ani - vârstă de pensionare. Opțională - temporară, cum a fost și suprataxarea mașinilor de peste 2000 de centrimetri cubi. Ca să spună Milton Friedman că nimic nu-i așa permanent ca un program guvernamental temporar!

 • Săraci și necinstiți: deflația din imobiliare arată că mai întâi trebuia construită fabrica și apoi casa
  Săraci și necinstiți: deflația din imobiliare arată că mai întâi trebuia construită fabrica și apoi casa
  28 ian 2021

  Nu e niciun secret că bunăstarea este o noțiune care are legătură cu capitalul, mai precis cu cantitatea de investiții realizată pe locuitor. Din acest motiv, oricât de harnic ar dori să fie un sicilian sau un calabrez, el va câștiga mai prost decât un locuitor al Micii Italii din Manhattan-ul new yorkez, fiindcă nu are cum să fie mai productiv.

 • Europa trebuie să devină o putere mondială în domeniul climatic
  Europa trebuie să devină o putere mondială în domeniul climatic
  26 ian 2021

  Lumea urmărește cu nerăbdare introducerea vaccinurilor împotriva COVID-19 și așteaptă cu interes revenirea la normalitate după un an de restricții. Însă nu va exista niciodată un vaccin pentru cealaltă amenințare care pândește umanitatea: schimbările climatice.

 • Bidencare după Obamacare? Americanii riscă să ajungă mai chinezi decât China
  Bidencare după Obamacare? Americanii riscă să ajungă mai chinezi decât China
  18 ian 2021

  Joe Biden a fost desemnat candidat la președinție al Partidului Democrat pentru a apăra "centrismul" mainstream relativ neoliberal (cu accente puternic social-democrate) de "populismul" hibrid (și deseori contradictoriu) al lui Donald Trump, care a amestecat măsuri clasic-liberale, cum ar fi reducerea impozitării și a reglementărilor cu unele pur intervenționiste, cum ar fi barierele comerciale protecționiste sau sprijinirea "campionilor" autohtoni prin ajutoare de stat.

 • Proprietarii de locuințe și lipsa de încredere în asigurări
  Proprietarii de locuințe și lipsa de încredere în asigurări
  14 ian 2021

  Piața asigurărilor este dominată de polițele auto, RCA și CASCO, care generează aproape 60% din veniturile companiilor de profil. Potrivit datelor arbitrului pieței, polițele auto generează pierderi și, în acest context, asigurătorii încearcă să compenseze prin creșterea vânzărilor de polițe non-auto, mai liniștite. În limbajul de profil, au o frecvență a daunei mai redusă.