Opinii

Când nu se poate business fără Stat. Despre criză și boom în piața asigurărilor

8 oct 2017

Normalitate în asigurări: prime mici, pace între brokeri și asigurători, condiții de asigurare laxe, piață în creșter.Toată lumea zburdă fericită spre profituri și cote de piață…. Oare prime mari, condiții restrictive, piață contractată, încleștări dure între brokeri și asigurători și pierderi masive în piață nu reprezintă tot normalitate? Ei bine, primul caz reprezintă caracteristicile unei piețe ‘soft’ și cel de-al doilea caracterizează o piață ‘hard’. Ambele sunt normale pentru o piață de asigurări.

 • Big Tobacco a ajuns un cartel de agenți fiscali interșanjabili
  Big Tobacco a ajuns un cartel de agenți fiscali interșanjabili
  4 oct 2017

  Fumatul face rău, știm demult. Devreme ce asta oricum nu ne face să ne lăsăm, statul și comisarii de moravuri din ONG-urile de profil au grijă să nici nu ne bucurăm de viciul care – după cum ni se tot repetă papagalicește – ne va ucide.

 • ROBOREZA pe-nțelesul tuturor
  ROBOREZA pe-nțelesul tuturor
  4 oct 2017

  Educația financiară a românilor a trecut pe “repede înainte” în ultimele zile, în condițiile în care vedeta spațiului public a fost un indicator financiar, ROBOR, a cărui existență nu preocupa prea multă lume până de curând. Poate cu excepția unora dintre cei care au luat credite cu dobândă variabilă în lei. Din păcate, discuțiile pe tema acestei dobanzi, ROBOR, au sfârșit într-o hărmălaie din care nu se mai înțelege mare lucru. Să încercăm să punem cu luciditate lucrurile la locul lor.

 • Ce faci când Fiscul îți cere să traduci rapid căruțe de documente?
  Ce faci când Fiscul îți cere să traduci rapid căruțe de documente?
  2 oct 2017

  Relația celor care plătesc taxe cu cei responsabili de strângerea acestora nu a fost de-a lungul istoriei de cele mai multe ori nici simplă și nici plăcută. Primii au încercat să cedeze cât mai puțin din rezultatele muncii lor, iar cei din urmă erau obligați să strângă de la oameni oricât era necesar pentru a acoperi nevoia de bani a Statului. În esență, raportul dintre cele două părți nu s-a schimbat foarte mult în timp, iar zelul peste măsură continuă să facă victime.

 • De ce cresc dobânzile și ce se va întâmpla cu Balonul Prima Casă
  De ce cresc dobânzile și ce se va întâmpla cu Balonul Prima Casă
  29 sep 2017

  Presa alertează populația activă, în mare parte îndatorată, că urcă dobânzile și cresc ratele lunare. O exagerare. Pentru că dobânzile din interbancar vin de foarte jos și nu au ajuns nici pe departe sus. Dacă asta e motiv de turbulențe în media, ce să mai spunem că este loc pentru o creștere a costurilor de finanțare de 2-3 ori față de nivelurile actuale cel puțin o dată în orizontul de scadență al creditelor pe termen lung...

 • Capitalismul de stat multilateral dezvoltat
  Capitalismul de stat multilateral dezvoltat
  13 sep 2017

  Cum poate fi explicat faptul că motto-ul Profit.ro, preluat de la Milton Friedman, “responsabilitatea socială a mediului de afaceri este să-și majoreze profitul”, pare a fi și principiul de guvernare numărul unu al actualului executiv?

 • Mult RCA și joc de glezne!
  Mult RCA și joc de glezne!
  12 sep 2017

  În câteva cuvinte aceasta este strategia aplicată, mai ales de la începutul acestui an, de firmele de asigurare din România, majoritatea membre ale unor grupuri internaționale mari și, în unele cazuri, chiar prestigioase.