Când totul e tranzacționabil la liderul american Donald Trump, ce valoare o fi având pacea europenilor? Viziunea lui Trump asupra păcii nu este una a stabilității, ci a pârghiilor financiare. Politica externă pe care o conduce Trump & Co funcționează ca o afacere – unde securitatea, comerțul și relațiile diplomatice sunt tratate ca mărfuri care trebuie vândute sau cumpărate, nicidecum ca angajamente pe termen lung.
Să fiu iertat pentru zicala (aparent) neghioabă, de mai sus, dar, uneori, șefii de state, de guverne și de ministere par duși cu pluta pe apa Sâmbetei. Vă amintesc că, în plină criză economică și socială, Europa legase de gâtul sticlei un dop special.
- Epoca << Post-Adevărului >> intoxică lumea contemporană – în numele unei stranii ideologii << anti-Globaliste >> cu minciuni despre Economia mondială, scorneli despre Comerțul Internațional, născociri rizibile despre Finanțele lumii moderne -
În prologul cărții sale „Drumul spre nelibertate”, istoricul american Timothy Snyder scria în 2018 că „secolul XX se sfârșise de mult, iar lecțiile lui rămăseseră neînvățate.
O zicală din capitalismul recent zice că, dacă o firmă îți oferă ceva gratis, mai devreme sau mai târziu, tu vei fi marfa. Că vrei, că nu vrei, că știi, că nu știi, tot o să scoți ceva din buzunar sau din casă. Bani ori date personale.
De multă vreme energia nu mai este doar o resursă economică, este mai ales o armă geopolitică: este putere, influență și monedă. Viitorul echilibru global este modelat de controlul asupra energiei, fie că este vorba de combustibili fosili sau resurse și tehnologii moderne pentru energie curată
Scriam aici, cu două luni în urmă, că, mai mult decât rușii, americanii au furnizat un sprijin concret candidatului Călin Georgescu. Iată că ultimele declarații ale unor înalți funcționari americani (poate cei mai importanți, după Trump) îmi dau dreptate.
În lumea în care trăim, experții măsoară adesea prosperitatea economică prin ritmul rapid al creșterii PIB-ului, iar aceasta din urmă este des regăsită în obiectivele de guvernare ale mai tuturor guvernelor lumii. Unele guverne obțin creșterea economică prin încurajarea de exporturi masive. Alte guverne pompează veniturile realizate în investiții de amploare ce fundamentează creșterea economică. Iar unele guverne aleg să finanțeze creșterea prin împrumuturi masive redirecționate către consum sau/și investiții.
Ce opțiuni au antreprenorii noștri Agro-Food să ajungă la rândul lor în galantarele altor europeni?