Opinii

 • Eroare 404: TVA not found
  Eroare 404: TVA not found
  30 iun 2020

  Pantofi, genți, rochii și pantaloni, ceasuri, cărți, ibrice, biciclete, unelte de grădinărit, tigăi simple și tigăi minune. O colecție eclectică ce ar da peste cap și cea mai bună optimizare pentru motoarele de căutare și căreia poate doar unul dintre cei mai buni comedianți ar fi putut să îi găsească o noimă într-unul dintre monologurile sale.

 • Dacă pensiile se măresc cu 40%, pensionarii vor cheltui mai mult decât salariații
  Dacă pensiile se măresc cu 40%, pensionarii vor cheltui mai mult decât salariații
  23 iun 2020

  Un salariat plătește lunar sub formă de impozite, contribuții și taxe aproape 900 de lei, în vreme ce un pensionar achită 176 de lei. Asta face ca, după plata taxelor, un salariat să poată aloca pentru celelalte cheltuieli sub 1.200 de lei lunar, cam cât un pensionar (1.030).

 • De cerut, știm să cerem. Dar ne ascultă cineva?
  De cerut, știm să cerem. Dar ne ascultă cineva?
  23 iun 2020

  Fermierii din România nu sunt nicidecum egali cu aceia din Vestul Uniunii Europene. O știe toată lumea, iar cei care se ocupă cu producerea de hrană o simt în fiecare zi; de aceea și constantele cereri de tratament similar și nediscriminare, rezultatul fiind deocamdată o ploaie de promisiuni și termene destul de îndepărtate. Să explicăm cu valorile pentru plățile directe în agricultură.

 • Turismul românesc, prins la mijloc
  Turismul românesc, prins la mijloc
  22 iun 2020

  Se vorbește aprins despre deschiderea turismului în toate țările europene, cu o tușă mai pronunțată la noi in țară pentru ca nouă ne place să discutăm, să dezbatem mai degrabă decât să trecem la acțiune. În plus, noi am dovedit în timp că nu prea știm să luăm deciziile bazându-ne pe consultări, bazându-ne pe argumente solide de genul facts and figures ca să nu mai spun de comunicarea decentă a deciziilor luate, ceea ce ar elimina multe din controversele ulterioare din spațiul public.

 • Punct de inflexiune. Românii abandonează masiv narațiunea oficială privind COVID. Presiune decisivă în sensul revenirii la normalitate
  Punct de inflexiune. Românii abandonează masiv narațiunea oficială privind COVID. Presiune decisivă în sensul revenirii la normalitate
  19 iun 2020

  Nici că putea fi un moment mai puțin nimerit de prelungire a stării de alertă de către autorități decât cel în care populația divorțează decisiv de povestea promovată la nivel oficial și de motoare ale propagandei turate la maxim cu privire la noul coronavirus. Dacă pragul de acceptabilitate a restricțiilor introduse fusese lovit de mai mult timp sau îndoiala cu privire la statistica deceselor devenise precumpănitoare, acum întreaga narațiune se prăbușește în categorii suficient de largi ale cetățenilor de unde să precipite schimbarea percepției în ansamblul întregii societăți.

 • Meteahna de a pune cruce banilor în business-ul românesc
  Meteahna de a pune cruce banilor în business-ul românesc
  18 iun 2020

  Stilul românesc de a face afaceri e încă tributar practicii post-decembriste. Imediat după Revoluție, românii au început să facă business la colțul pieței, negocierile se purtau la un prânz luat într-un local mai dichisit, fără contracte și fără semnături; cel mult, era stabilit procentul parandărătului pe care aveau să-l primească unii dintre oamenii implicați în tranzacție.

 • Educația ar trebui să ne facă antifragili
  Educația ar trebui să ne facă antifragili
  16 iun 2020

  În "Antifragil", a doua sa carte ce a căpătat statutul de cult, după "Lebăda neagră", Nasim Nicholas Taleb arată că, la fel cum organismul uman are de câștigat de pe urma stresului și tensiunii la care este supus ocazional, dezordinea, volatilitatea, haosul și factorii de stres au beneficii și pentru companii, instituții și comunități politice.

 • Bruxelles-ul promite mai mulți bani. Agricultura rămâne sceptică
  Bruxelles-ul promite mai mulți bani. Agricultura rămâne sceptică
  9 iun 2020

  Nu mai puțin de nouă miliarde de euro este propunerea de suplimentare a politicilor comunitare în agricultură, bani cu care Comisia Europeană vrea să facă uitate, măcar în parte, problemele fermierilor. Să fie clar, este vorba de ceva în plus peste o propunere anterioară de buget pentru următorul exercițiu financiar, buget care dădea frisoane agriculturii din Estul Europei. Acum aproximativ doi ani, Comisia Europeană vorbea de o reducere, deloc mică, a sumelor alocate Politicii Agricole Comune.

 • Avem, de fapt, o epidemie? Baze factuale slabe pentru prelungirea stării de alertă
  Avem, de fapt, o epidemie? Baze factuale slabe pentru prelungirea stării de alertă
  8 iun 2020

  Chiar așa? Avem sau am avut o epidemie a noului coronavirus în România? Prin faptul că ridic această întrebare nu înseamnă că afirm că nu am avut, dar cred că tabloul medical recent oferă multe elemente care să ne spună că întrebarea este legitimă.

 • După pandemie, am învățat că…seceta și necazurile rămân
  După pandemie, am învățat că…seceta și necazurile rămân
  3 iun 2020

  Agricultura și economia rurală au fost grav afectate (de recenta epidemie), recunosc oficialii europeni, care însă nu reușesc să și găsească cele mai potrivite soluții la problemele vechi și la cele noi. Deocamdată se caută bani prin toate cotloanele, inclusiv prin rezerva de criză, se mai dă câte ceva punctual, pentru un domeniu sau altul, se mai relaxează câte o regulă … și cam atât. Dacă tragi linie, vezi că banii ajung poate pentru o țară comunitară, nicidecum pentru toate 27.