Opinii

 • Agricultura nu stă acasă, așa că nu o încurca
  Agricultura nu stă acasă, așa că nu o încurca
  16 apr 2020

  Nu pentru că nu vrea, ci pentru că nu poate să se oprească. Și, la fel ca multe alte domenii din economie, ar cam avea nevoie de o mână întinsă din partea statului. Stat care, din grabă, neștiință sau lipsă de bani, o cam trece cu vederea, ba chiar, din grabă, uneori o și încurcă.

 • Nebunul care se joacă pe străzi cu Covidul
  Nebunul care se joacă pe străzi cu Covidul
  15 apr 2020

  Gigi Mașinuță era cel mai inofensiv nebun din oraș. Se spune că visase pe vremuri să aibă o mașină doar a lui, dar era băiat sărac, nu oricine se lipea de o Dacie pe timpul lui Ceaușescu. Tot visând la Dacie, tot gândindu-se zi și noapte la ea, Gigi a luat-o razna și a ajuns să alerge toată ziua pe mijocul străzii, prin centru, cu un rucsac în spinare și făcând din gură "vruuuum, vruuuum", ca și cum ar fi ambalat o mașină imaginară cu care depășea, semnalizând regulamentar, și oprea la toate semafoarele, ba chiar o parca elegant, pe lateral, acolo unde găsea un loc liber.

 • CEOs, populism and kindness. Despre directori, populism și bunătate
  CEOs, populism and kindness. Despre directori, populism și bunătate
  14 apr 2020

  Notă de start: acest text este bilingv căci prosperitatea României e legată, mai mult ca oricând acum în criză, de idei și implicare investițională atât locală cât și străină.

 • La furat de corcodușe
  La furat de corcodușe
  14 apr 2020

  Trăim perioade cel puțin interesante. Virusul vieții ne-a pus pe toți într-o situație imposibil de imaginat acum trei luni. Reacțiile în fata virusului sunt de la “sfârșitul lumii! – nimic nu va mai fi la fel!” până la “ce e tâmpenia asta? – o manipulare masivă fără niciun suport real?”. Indiferent de părerea fiecăruia dintre noi despre această situație un lucru este clar: cu toții am fost afectați într-un fel sau altul, direct sau indirect. Și mai este un lucru la fel de clar: această afectare prezentă va avea efect și în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.

 • Contagioasă e România, nu cei veniți de la muncă din afară
  Contagioasă e România, nu cei veniți de la muncă din afară
  13 apr 2020

  Marea problemă este că atunci când o persoană ce a lucrat zece ani în străinătate se întoarce în România, chiar dacă intră pentru moment în izolare, va vedea că revine într-o lume bolnavă, de la care riscă ea să se molipsească, și nu invers.

 • Și dacă alții interzic exportul de produse alimentare?
  Și dacă alții interzic exportul de produse alimentare?
  11 apr 2020

  Mă uit la declarațiile celor trei care gestionează la televizor criza sanitară. Și îl ascult pe ministrul de interne cum anunță că ”pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exportul următoarelor produse: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei, zahăr, produse de brutărie, biscuiți, turte.

 • Marea Pandemie
  Marea Pandemie
  10 apr 2020

  Azi sunt mai sigur decât eram acum trei săptămâni că ne aflăm pe buza unui eveniment istoric: o combinație sinistră între gripa spaniolă din 1918, Marea Depresiune și un război mondial.

 • Fiți amabil, titulatura Dvs. este de Ministru al Economiei?
  Fiți amabil, titulatura Dvs. este de Ministru al Economiei?
  9 apr 2020

  Sunt sigur ca ați făcut tot ce e omenește posibil să realizați reconversia economiei românești spre produse necesare priorității noastre naționale - SĂNĂTATEA

 • Suntem pe cont propriu?
  Suntem pe cont propriu?
  7 apr 2020

  Situația generală în care ne aflăm ne aduce în fiecare zi tot mai aproape de colapsul întregii industrii a ospitalității, situație cu care acest domeniu nu s-a confruntat vreodată în ultimele trei decenii, nici măcar la o fracție din gravitatea și complexitatea problemelor pe care le experimentăm în ultimele trei săptămâni. Dacă, din perspectivă medicală, virusul nu ne va răpune unul câte unul, atunci sigur lipsa de promptă și curajoasă reactive, cât și lipsa asumării de către mediul politic și guvernanți a unei strategii viabile în timp de criză, ne va îngenunchea pe toți.

 • Cu adevărat, agricultura este o șansă. Și acum e momentul
  Cu adevărat, agricultura este o șansă. Și acum e momentul
  6 apr 2020

  Suntem ocupați mai toată ziua cu lupta împotriva pandemiei și cei mai mulți stăm blocați în casă, privind temători la cifrele care se tot rostogolesc amenințător pe televizor. Ne tot spunem că o să treacă și ne gândim prea puțin la ce va fi de făcut după. În timpul ăsta, fermierii, mici sau mari, țăranii, medicii veterinari, agronomii, tractoriștii sau mecanicii, nu au vreme să își facă griji pentru că agricultura nu așteaptă.