Am mai ratat o șansă! Nu contează, mergem înainte spre prăpastie

Marian Alecu
Marian Alecu
scris 4 mai 2020

În inconștiența mea, am crezut că acest șoc medical și economic prin care trecem ne va trezi la realitate. Că vom realiza nevoia urgentă a unei resetari, a renunțării la "lasă că merge și așa". Am crezut că "elita" care ne conduce va realiza gravitatea momentului și, pe lângă lupta cu virusul, va gândi un adevărat plan de revenire a țării. Din toate punctele de vedere: sistem de sănătate, economie, politic, morală etc.

Am stat, însă, și m-am uitat puțin mai atent de la cine aveam așteptările legate de țară. Indiferent cât de sus au ajuns în ierarhie, indiferent de partid și doctrină, indiferent cum au ajuns să decidă destinele unei țări întregi, guvernanții și politicienii se comportă, ca întotdeauna, ca oamenii interesați prioritar să-și rezolve problemele și aranjamentele lor meschine. Nu contează gravitatea situației, important e interesul lor personal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
Care este planul României pentru repornirea economiei? Timpul se scurge, iar falimentul bate la ușă! CITEȘTE ȘI Care este planul României pentru repornirea economiei? Timpul se scurge, iar falimentul bate la ușă!

Cum altfel trebuie traduse câteva mici exemple?
- Ministrul economiei își angajează colegii (rețineți pluralul!) de liceu din Mehedinți ca directori de companii naționale. Nu tu concurs, nu tu expertiză, doar pile. Anunțați-ne dacă Mehedinți devine "noul Teleorman". Altfel, nimic nou.
- Ministrul mediului ne spune că trenurile de bușteni care ies din țară, de fapt, nu ies, ci intră. Mulțumim de informație și vă rugăm să opriți importul de bușteni, pentru că în curând nu o să-i mai putem depozita și o să trebuiască să mai defrișăm niște munți.
- Parlamentarii continuă netulburați alba-neagră cu Ardealul. Atâta incompetență, lipsă de profesionalism nu credeam că există. Există, însă, la toate partidele, un patriotism fanfaronard și nimic altceva.
- Parlamentarii vin cu ideea umanitară ca pedepsele până în 7 ani să se facă la domiciliu. Ce invitație mai bună la infracțiuni vreți? Să le spunem că se prevede, oricum, o creștere a fenomenului infracționalității din cauza efectelor crizei economice ?

Cu astfel de oameni care să ne conducă, cu astfel de preocupări mărunte și meschine, mi-este greu să mai sper că ne mai facem bine. Credeam/speram că toți cei "de sus", pătrunși măcar acum de importanța momentului prin care trece țara, vor da tot ce e de valoare din ei, vor munci din greu să ne scoată din criză. Vezi să nu, ei "muncesc" să-și rezolve aranjamentele.

Oameni buni, treziți–vă! Țara asta are nevoie în disperare de lideri care să o ghideze într-o direcție, nu de non valori care să deruteze și să zăpăcească pe toți prin lipsa de decizie și incapacitate managerială.

Ne tot aruncați praf în ochi cu pomenile/măsurile pe care o să le luați; ar fi timpul să veniți cu fapte, cu planuri măcar pe termen mediu. Așteptăm să arătați că înțelegeți situația economică a țării, că lucrați la o strategie. Așteptăm un set de legi cu măsuri economice concrete, așteptăm programe vaste de dezvoltare a infrastructurii care să și absoarbă șomerii și care să și reducă decalajul de dezvoltare, așteptăm digitalizarea sectorului de stat și eficientizarea lui, așteptăm să tratați bugetarii la egalitate cu sectorul privat și să nu–i țineți în brațe în scopuri electorale. Așteptăm ca, la nivelul UE, dacă există solidaritate, să se manifeste acum și să cuprindă și estul Europei proporțional, și nu doar pe principiul "pentru ei un miliard este enorm, oricum".

Dacă petrolul ar fi gratis, benzina în România s-ar ieftini cu aproape un leu CITEȘTE ȘI Dacă petrolul ar fi gratis, benzina în România s-ar ieftini cu aproape un leu

Peste toate astea, așteptăm că destoinicii noștri lideri să țină la țară asta și să tragă din toate puterile și competențele lor ca să ieșim din criză. Așteptăm să se dea startul pentru un nou "moment 0" în care, prin brain storming, dezbatere publică și confruntări de idei, să punem la punct un plan al revenirii naționale calibrat pe realitățile noastre.

Îmi pare rău pentru toate victimele virusului, dar cred că victimele crizei economice vor fi mult mai numeroase. Asta și pentru că, la felul cum o tratăm, criză economică va fi mult mai dură.

Marian Alecu este cel care a adus McDonald's în România și a condus mulți ani operațiunile lanțului de restaurante. Alături de fratele și de fiul său deține sau este acționar în mai multe companii cu afaceri în domeniul hotelier, restaurante, producție de bijuterii și consultanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
marian alecu
economie