Opinii: A ce miroase lucrul amestecat

Florin Iaru
Florin Iaru
scris 4 oct 2023

Tot acest articol pleacă de la un entertainer american. E o ciudățenie a lumii moderne: ești asaltat de mii și milioane de știri de tot soiul, 10% adevărate, restul așa și-așa, dar cel puțin 30% de-a dreptul mincinoase. Nu e o întâmplare că creierul inundat de torente informaționale se împiedică în drumul spre certitudini de tot soiul. Un rol important îl joacă convingerile, credințele, dar și ele sunt, la rândul lor, condiționate de alte și alte informații care au modelat mintea spre un soi de înțelegere, combinată cu alt soi de neînțelegere. Când citim, privim sau ascultăm, mintea e dresată deja să reacționeze la anumiți stimuli. Și, întocmai cum pățea câinele lui Pavlov, dacă se aprinde becul, salivăm. Papilelor gustative, beregată, stomacule, fiți gata, vine mâncarea!

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dar s-o luăm cu începutul. Într-o recentă emisiune, Jon Stewart a făcut o observație simplă, dar stupefiantă: ceea ce știința a făcut pentru oameni în pandemie a fost uimitor. Doar că știința doar a reparat și a vindecat ceea ce tot știința a provocat. Gazda, Stephen Colbert, a rămas cu gura căscată. Cum așa? Iar invitatul a răspuns calm, dar cu umor: „Cum am putea să ne închipuim că, în Wuhan, un liliac s-a împopistrat cu un porc și a dat lumii cel mai periculos virus, când, în același oraș, exista un laborator microbiologic care se ocupa taman cu studiul coronavirușilor? Iar boala poartă numele laboratorului.” Grea întrebare. Păi… oamenii de știință, Organizația Mondială aSănătății, liliecii… M-a umflat râsul. Uneori, bunul simț ne scoate din multe încurcături. În cazul acesta, o simplă mirare a făcut lumină-n sat.

Cea mai bună zonă de locuit în București CITEȘTE ȘI Cea mai bună zonă de locuit în București

Ce vreau să spun cu asta? Probabil că ce am scris mai sus va veni mănușă conspiraționiștilor, dar pe mine jur că nu mă interesează. Conspiraționiștii se bucură că virusul a scăpat din laborator (și nici eu nu mai am îndoieli, câtă vreme China și-a ferecat orașele și și-a faultat economia, înțelegând, probabil, cu ce se confruntă), dar uită de toate prostiile spuse, de la inexistența germenului, până la o conspirație mondială care a băgat 5G în vaccinul ulterior. Haios! Conspirația mondială și guvernul chinez au vrut să lichideze populația vârstnică și tot ei i-au ascuns de ochii veninoși ai maladiei. Tare! Revin. Ceea ce vreau să spun e că OMS a mințit. Și că minciuna asta, egal răspândită pe glob, a cauzat multă suferință, dimpreună cu multe măsuri aberante pe care le-au întreprins guvernele, aflate, și ele, într-o situație de forță majoră. Pandemie a fost, milioane de victime au fost. OMS a greșit (sau s-a prefăcut că greșește) diagnosticul. Și mă întreb de ce? Pentru că acolo sunt reprezentanți străluciți ai medicinei din toate statele. O analiză rapidă și o avertizare corectă ar fi limitat dezastrul uman și economic.

De curând, tot OMS a lansat un avertisment legat de prezența aspartamului în îndulcitorii sintetici. Citez: „În data de 14 iulie 2023 o agenție a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că aspartamul, un îndulcitor artificial utilizat pe scară largă în băuturile dietetice și alimentele cu conținut scăzut de zahăr, ar trebui catalogat drept „posibil cancerigen pentru oameni”. Ce ciudat! În urmă cu 40 de ani, aceeași organizație cataloga aspartamul ca produs de sinteză neutru pentru organism. Măi, copii, voi sunteți serioși? Când să vă credem?

Dar nedumeririle nu se opresc aici. OMS a avut și multe intervenții pe tema fumatului. În ultimii 40-50 de ani, lumea medicală s-a ridicat tot mai abrupt împotriva acestui obicei. (E nesănătos, știu, dar asta e, nu mă pot lăsa de fumat și nici nu vreau – dar asta nu mă împiedică să-mi doresc ca tinerii să tragă mai rar din țigară și din celălalt soi de țigări.)

Ca urmare, începând cu secolul XXI, companiile de tutun s-au îndreptat spre alte forme de satisfacere a acestui viciu personal. Așa au apărut vapărele și tutunul încălzit, fără ardere. Fenomenul e la început și nu există destul timp în spate, pentru a trage concluzii. Totuși, concluzii s-au cam tras. Ceea ce mă întreb eu e dacă ele sunt la fel de corecte precum cele pomenite anterior. Și veți vedea de ce îmi pun problema. Pe scurt, la vapere, lichidul este obținut din substanțe chimice de tipul propilenglicol și glicerină vegetală și poate avea arome diferite și cantități diferite de nicotină. Spre deosebire de țigările tradiționale, electronicele nu conțin tutun. IQOS, în schimb, oferă produse cu tutun încălzit, fără scrum, fum și cu mai puțin miros față de țigările obișnuite. Așadar, pe piață sunt trei genuri de produse. Ei bine, OMS a intervenit și aici.

Fără să nege că fiecare produs are factorii lui de risc, a decis că vaperele sunt nițel mai „sănătoase” decât tutunul încălzit, dar toate ar fi bine să fie taxate la fel. Poate aș fi trecut peste constatarea lor dacă nu m-ar fi interesat subiectul și obiectele. Spun de la bun început: nu sunt specialist în domeniu, dar, până azi, am auzit de multe cazuri de suferințe pulmonare la vapări și nu prea la iqosași. Gradul de toxicitate, la ambele variante, este însă mult redus. Or, taxarea, dacă nu mă înșel, urmărește descurajarea populației de la un obicei dăunător. Observațiile mele empirice se băteau cap în cap cu recomandările înaltei organizații internaționale. Oare de ce? Și am aflat că există pe lume o mare putere vapăristă: China.

Cum e și normal, m-am apucat să sap mai adânc. Ce am descoperit? Gripă porcină, să nu râdeți. Iată concluzii credibile și teribile, după un deceniu: „Decizia OMS de a adopta identificatorul generic „gripa porcină” a fost, fără îndoială, una nobilă, menită să evite deteriorarea economiei mexicane. Totuși, a dus la o serie de consecințe neintenționate care au dezvăluit rapid că decizia a fost o greșeală. Într-adevăr, în câteva săptămâni de la aplicarea descriptorului, aproximativ 20% dintre statele membre ale OMS au implementat o serie de măsuri care au depășit și, prin urmare, au încălcat normele internaționale (Davies et al. 2015). La sfârșitul lui aprilie 2009, de exemplu, guvernul egiptean a ordonat sacrificarea în masă a tuturor porcilor din toată țara (estimată a fi între 250.000 și 400.000 de animale) ca „măsură preventivă”, în ciuda faptului că nu au fost înregistrate cazuri umane de H1N1. în Egipt și nici niciun focar raportat de H1N1 nu a avut loc la porcii din întreaga lume.”

Când pui un anunț de recrutare, dar nu ai observat că s-au schimbat vremurile CITEȘTE ȘI Când pui un anunț de recrutare, dar nu ai observat că s-au schimbat vremurile

Ajuns aici, mă întreb, nu cumva e normal acum ca decizii ale OMS să fie puse sub semnul îndoielii? Și, așa cum m-a învățat americanul din introducere, răspunsurile simple sunt cele mai bune. OMS a devenit, dintr-o organizație de îngrijire și protecție a umanității, un animal politic, în care partide, națiuni și alianțe încearcă să-și impună politici favorabile, indiferent de consecințe. A existat, de curând, acuzația că ultimul șef al OMS a fost sprijinit masiv de China, în schimbul unor favoruri și al unor palmări de date. Și? Ei, și aici o dau în conspiratită curată. După ce am citit (și se poate verifica totul), am dreptul să mă îndoiesc.

Lăsați această instituție de interes public curată! Și nu mai intrați cu cizmele politice în toate instituțiile lumii! Că de ele depinde viitorul copiilor noștri, nu al comerțului mondial! Are poporul ăsta o vorbă: „lucrul amestecat miroase a…” A ce vreți voi.

Florin Iaru este scriitor și jurnalist, fotograf și tehnoredactor. A scris cărți de proză și poezie și peste 2.000 de articole

viewscnt
Afla mai multe despre
florin iaru
opinie